Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.6°C22.0°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.0°C
3 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
24.4°C27.0°C
4 BF 37%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
20.7°C22.9°C
2 BF 43%
Μεσόγειος / «Φλέγεται» η θάλασσα - Τι είναι οι θαλάσσιοι καύσωνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεσόγειος / «Φλέγεται» η θάλασσα - Τι είναι οι θαλάσσιοι καύσωνες

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο του 2023/2024 στη Μεσόγειο θάλασσα, στην καρδιά ενός ασυνήθιστα θερμού χειμώνα, με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις να παρατηρούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου 2023, σημειώνει το climatebook.

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίας προκάλεσαν την ανάπτυξη θαλάσσιων καυσώνων Κατηγορίας 1 στο μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης, οι οποίοι εντάθηκαν σε Κατηγορία 2 από τα τέλη του φθινοπώρου κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας τις πρώτες ημέρες του 2024 έχει ξεπεράσει τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (μέσος όρος θερμοκρασίας μεταξύ 2008-2020) κατά 4 – 6 βαθμούς  Κελσίου στο Αιγαίο, τη Βόρεια Αδριατική και Μαύρη Θάλασσα, στη Θάλασσα του Λεβάντε και το Νοτιοανατολικό Ιόνιο πέλαγος. 

Οι περιοχές της Δυτικής Μεσογείου (Τυρρηνική Θάλασσα, Βαλεαρίδες Νήσοι) παρουσιάζουν μικρότερες αποκλίσεις, της τάξεως 1 – 3 βαθμούς Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται κοντά στον μέσο όρο στα βορειοδυτικά (Κόλπος του Λέοντα, Θάλασσα Λιγυρίας).

Τι είναι οι θαλάσσιοι καύσωνες

Πρόκειται για ένα από τα αποκαλούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα που χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της θάλασσας για αρκετό χρονικό διάστημα. 

Η αύξηση αυτή προκαλεί μια αλυσιδωτή διεργασία που οδηγεί σε μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων όπως την αύξηση της θερμοκρασίας και στην ατμόσφαιρα αλλά και σε μικρά και μεσαία βάθη στη θάλασσα απειλώντας με καταστροφή ολόκληρα θαλάσσια οικοσυστήματα είτε εξοντώνοντας θαλάσσια είδη χλωρίδας και πανίδας είτε υποχρεώνοντας κάποια είδη να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές. Οι θαλάσσιοι καύσωνες προκαλούν, επίσης, απότομες αλλαγές στα θαλάσσια οικοσυστήματα καθώς και καταστροφές στις ιχθυοκαλλιέργειες με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο.

Οι αυξανόμενες τιμές επιφανειακής θερμοκρασίας στη Μεσόγειο Θάλασσα τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν οδηγήσει στην συχνότερη εμφάνιση θαλάσσιων καυσώνων, που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ένταση, διάρκεια, και χωρική κάλυψη. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL