Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C21.3°C
5 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.4°C21.6°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.7°C23.2°C
4 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.7°C
5 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.5°C19.0°C
2 BF 68%
Σχολεία / Υποχρεωτική μάσκα αν οι γονείς δεν κρατήσουν τα άρρωστα παιδιά σπίτι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Υποχρεωτική μάσκα αν οι γονείς δεν κρατήσουν τα άρρωστα παιδιά σπίτι

ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣΚΑ
Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στους εργαζόμενους γονείς μετατίθεται η ευθύνη της προστασίας των σχολείων από την μεγάλη έξαρση ιών του αναπνευστικού (κορωνοϊός, γρίπη, συγκυτιακός ιός, άλλες ιώσεις), την ώρα που ήδη τα παιδιατρικά νοσοκομεία έχουν γεμίσει και δεν έχουν διαθέσιμα κρεβάτια, όπως τόνισε στον Ant1 ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Είναι αναμενόμενο το να αυξηθεί η διασπορά του κορωνοϊού, της γρίπης, του συγκυτιακού ιού και γενικά των ιών του αναπνευστικού με το άνοιγμα των σχολείων, είπε ο κ. Μαζανης, «το λέει η κοινή λογική». «Με το που θα επιστρέψουν στα σχολεία θα υπάρξει αύξηση, που δεν θα είναι όμως πολύ μεγάλη, υπολογίζουμε ότι δεν θα είναι πάνω από 20% το ποσοστό που συμβάλλει το σχολείο. Τα παιδιά μένουν λιγότερο από 1/3 της ημέρας. Αλλά ανοίγουν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, εκεί γίνεται μεγαλύτερη μετάδοση, γιατί στην τάξη τουλάχιστον είναι τα ίδια παιδιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, ήδη «στα παιδιατρικά νοσοκομεία αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κρεβάτι, πουθενά, να νοσηλευτεί ένα παιδάκι», όπως υπογράμμισε. Αντίστοιχα, «στα μαιευτήρια πια έχουμε πολλές μητέρες που γεννούν έχοντας κορωνοϊό ή γρίπη ... είναι πολύ αυξημένα τα κρούσματα. Συνήθως μια έγκυος προσέχει περισσότερο από όλους. Όταν τελικά νοσεί, καταλαβαίνετε ότι το ιικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο».

Υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η οδηγία που υπάρχει να πηγαίνουν στο σχολείο τα παιδιά που είναι υγιή, σε αντικατάσταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Ένα παιδί με συμπτώματα «πρέπει ο γονιός να το κρατήσει στο σπίτι, αλλιώς προβλέπεται τα μέτρα να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο ... μπορεί να μπει μάσκα υποχρεωτικά και άλλα μέτρα, ανάλογα με την πίεση που θα υπάρχει στο σύστημα».

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως οι γονείς που εργάζονται αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα σε περιπτώσεις μικρών παιδιών που πρέπει να μείνουν στο σπίτι λόγω συμπτωμάτων. «Είναι ένα σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα ... το σκόγκαν που κυκλοφορεί ανάμεσα σε εμάς τους παιδιάτρους είναι ότι πρέπει να έχουν νοσήσει όλα τα παιδιά, άντε λίγα ακόμη είναι και θα κλείσει ο κύκλος. Είναι πάρα πολλά τα περιστατικά. Δεν καταγράφονται, για κορωνοϊό, γρίπη, συγκυτιακό ιό, ξέρουμε όμως εμπειρικά ότι είναι πάρα πολλά».

«Υποφέρουν περισσότερο τα πολύ μικρά παιδιά, κάτω του ενός έτους, γιατί τους δημιουργούν ιδιαίτερα αναπνευστικά προβλήματα και πρέπει να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. Τα άλλα, τα περισσότερα το περνούν στο σπίτι». 

«Αυτή την εποχή δεν πρέπει να αγνοούμε και την γρίπη. Υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσοστά γρίπης, δεν έχουν εμβολιαστεί τα παιδιά. Φαίνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε μεγαλύτερη αύξηση της γρίπης καθώς κρυώνει ο καιρός. Το εμβόλιο της γρίπης θέλει δύο εβδομάδες για να ενεργήσει, προλαβαίνουν να το κάνουν ... η μόνη αντένδειξη για να μην το κάνουν είναι ο πυρετός ... κατόπιν εξέτασης από γιατρό μπορούν να το κάνουν», όπως τόνισε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL