Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.6°C18.2°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.6°C18.0°C
2 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.0°C
4 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
4 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C12.3°C
0 BF 100%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / «Πάμε κι όπου βγει» και με τον κορωνοϊό - Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / «Πάμε κι όπου βγει» και με τον κορωνοϊό - Έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία

13444502894655.jpg

Ο κορωνοϊός υπενθύμισε το τελευταίο διάστημα ότι βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας. Αυτό φαίνεται τόσο από τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) όσο και από το περιβάλλον του καθένα. Σίγουρα το κύμα που διανύουμε δεν έχει τη σφοδρότητα των προηγούμενων, που γονάτισαν το ΕΣΥ. Ωστόσο, τα νοσοκομεία είναι σε χειρότερη κατάσταση, με αποτέλεσμα η όποια πίεση που δέχονται να δημιουργεί πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι φέτος, που η κατάσταση είναι ηπιότερη επιδημιολογικά σε σχέση με πέρυσι, οι εισαγωγές είναι περισσότερες. Ενώ στις αρχές Νοεμβρίου η διαφορά εισαγωγών του 2023 με το 2022 ήταν χαώδης (2022: 1.460 εισαγωγές, 2023: 781 εισαγωγές), σταδιακά αυτή η απόσταση ροκανίστηκε και στις γιορτές μπήκαμε με το 2023 να έχει περισσότερες εισαγωγές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, αυτό συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες και μόνο την Πρωτοχρονιά καταγράφηκαν 229 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Πέρα από τους αριθμούς και τα στοιχεία των επίσημων φορέων, σημαντική είναι και η εμπειρία που μεταφέρεται από το πεδίο. Ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη Νίκος Καπραβέλος επιβεβαιώνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι στις τελευταίες εφημερίες παρατηρείται αύξηση των προσελεύσεων, ευτυχώς ήπιας συμπτωματολογίας. «Έχουμε έκρηξη κρουσμάτων. Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει ένα θετικό κρούσμα» σημειώνει και υπενθυμίζει τις προειδοποιήσεις των γιατρών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το φθινόπωρο: «Θα βιώσουμε, όπως βιώσαμε και τις προηγούμενες χρονιές, μια έκρηξη κρουσμάτων που οφείλεται σε κορωνοϊό και μάλιστα με την τελευταία του υποπαραλλαγή Όμικρον JN.1, η οποία δεν έχει σοβαρά συμπτώματα, αλλά έχει μεγάλη μεταδοτικότητα». Επίσης, ο Ν. Καπραβέλος υπογραμμίζει την ταυτόχρονη κυκλοφορία στην κοινότητα της γρίπης και των υπόλοιπων λοιμώξεων: «Χθες στο νοσοκομείο δεν είχα διασωλήνωση κορωνοϊού, αλλά διασωλήνωση μιας νέας γυναίκας με γρίπη και βαριά πνευμονία».

Ελλειψη προστασίας

Μπορεί σήμερα η επιδημιολογική έξαρση που βιώνουμε να μην έχει την έκταση των προηγούμενων ετών, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν - τουλάχιστον για ένα συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον Ν. Καπραβέλο, όλα τα περιστατικά θανάτου που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες αφορούν άτομα μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα. «Ενώ ο κορωνοϊός έχει περιοριστεί σ’ αυτές τις ομάδες, η Πολιτεία δεν κάνει κάτι για να αποτρέψει τις επιπτώσεις» τονίζει, εξηγώντας ότι η λογική «αποφασίζουμε και διατάζουμε» και η έλλειψη πρόληψης δημιουργούν λανθασμένη νοοτροπία στην κοινότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ποσοστά εμβολιασμού να είναι απαράδεκτα χαμηλά. Παράλληλα, επισημαίνει ότι σ’ αυτό το φόντο δεν πρέπει να παραγκωνίζεται η λοιπή νοσηρότητα. «Στη χθεσινή εφημερία είχαμε τροχαίο περιστατικό και ήταν μέσα ο αναισθησιολόγος. Ταυτόχρονα ήρθε μια περίπτωση με αγγειακό εγκεφαλικό. Περίμενε το αγγειακό εγκεφαλικό γιατί δεν είχαμε άλλον αναισθησιολόγο. Είναι εικόνες δραματικής κατάρρευσης του συστήματος Υγείας».

Αναγκαίες αλλαγές

Για να θωρακιστεί ο πληθυσμός και να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, χρειάζονται από τη μία δημόσια Υγεία που να πηγαίνει στον πολίτη και από την άλλη ενίσχυση του συστήματος. Αντιθέτως όμως, σήμερα βλέπουμε αποδυνάμωση. Οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι είδος προς εξαφάνιση στο ΕΣΥ, καθώς οι περισσότεροι έχουν φύγει αναζητώντας ένα καλύτερο πλαίσιο εργασίας, δουλεύοντας σε πολύ καλύτερες συνθήκες και με αμοιβές τετραπλάσιες από αυτές της Ελλάδας. «Όταν φύγουμε εμείς, δεν θα υπάρχει συνέχεια» εκτιμά ο Ν. Καπραβέλος. Ο ίδιος παραθέτει τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζονται για να αντιστραφεί το κλίμα. Το πρώτο είναι η αλλαγή του υγειονομικού χάρτη όχι με τη φιλοσοφία που το λέει η κυβέρνηση και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Χρειάζεται αλλαγή που θα βασίζεται στα νέα υγειονομικά δεδομένα της χώρας, αφού ο καρκίνος, τα λοιμώδη νοσήματα κ.τ.λ. έχουν διαφοροποιηθεί με την πάροδο των δεκαετιών και την αλλαγή των συνθηκών. Επίσης, «δεν μπορείς να έχεις αυτούς τους οργανισμούς των νοσοκομείων και άμα θέλω το στελεχώνω, άμα δεν θέλω δεν το στελεχώνω ή το στελεχώνω με επικουρικό προσωπικό. Θέλει γενναίες προσλήψεις υγειονομικών» σημειώνει. Τέλος, ο Ν. Καπραβέλος αναφέρει το μείζον θέμα του μισθολογίου, καθώς οι αμοιβές των υγειονομικών είναι εξευτελιστικές.

Συνύπαρξη κατά το δοκούν

Από την αρχή της πανδημίας οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορωνοϊό. Ωστόσο, η κυβέρνηση επέλεξε μια διαφορετική συνύπαρξη, αυτή του απλού παρατηρητή, που βλέπει τον ιό να κάνει… πάρτι στην κοινότητα. Βέβαια, οι ειδικοί δεν εννοούσαν αυτό ακριβώς. Συνύπαρξη σημαίνει προσαρμογή στις νέες συνθήκες:

* Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας γενικότερα, αλλά και με βάση τις νέες ανάγκες που διαμορφώνονται.

* Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ώστε να μειωθούν οι ροές και η πίεση προς τα νοσοκομεία.

* Καλλιέργεια κουλτούρας εμβολιασμού, πρόληψης και προστασίας.

Η κυβέρνηση ουδέποτε επένδυσε σε κάτι από τα παραπάνω, με αποτέλεσμα και η παραμικρή έξαρση σήμερα να αποδεικνύεται επικίνδυνη.

Σκόπιμη η πολιτική υποστελέχωσης του ΕΣΥ

134443747.jpg

Με φόντο την έξαρση των ιώσεων, το ΕΣΥ καλείται να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις. Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα να μην είναι αντίστοιχη των προηγούμενων ετών, καθώς δεν πλησιάζει καν τους υψηλούς αριθμούς των σφοδρών κυμάτων της πανδημίας, ωστόσο τα νοσοκομεία της χώρας φαίνεται ότι δεν μπορούν να σηκώσουν έστω και αυτό το βάρος.

«Με κάθε αύξηση της νοσηρότητας, όπως για παράδειγμα τώρα, που υπάρχει μια αξιόλογη αριθμητική άνοδος στους ασθενείς που χρειάζεται να νοσηλευτούν για κορωνοϊό, γρίπη και άλλες ιώσεις του αναπνευστικού, φαίνεται ότι το σύστημα δημόσιας περίθαλψης δυστυχώς δεν έχει τις απαιτούμενες απαντήσεις, κυρίως λόγω της υποστελέχωσης» εξηγεί στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου. Διευκρινίζει δε ότι αυτή τη στιγμή τα κενά (σύμφωνα με τα ισχύοντα οργανογράμματα του 2012, τα οποία και αυτά είναι παρωχημένα και πίσω από τις ανάγκες) είναι πάνω από 6.000 σε μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς και πάνω από 30.000 σε λοιπό προσωπικό συνολικά στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα περιφερειακά ιατρεία και στο ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τον Π. Παπανικολάου, αυτή η κυβερνητική πολιτική υποστελέχωσης είναι σκόπιμη και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. «Η σκοπιμότητα είναι ομολογημένη στην πράξη με την παραχώρηση δραστηριοτήτων του δημόσιου συστήματος περίθαλψης σε ιδιωτικά χέρια μεγάλων επιχειρήσεων και με πανάκριβο τίμημα» λέει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα οποία επικαλείται ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ είναι η εκχώρηση της απεικονιστικής διάγνωσης σε ιδιωτικές εταιρείες, που μάλιστα κάνουν διαδικτυακή διάγνωση εξ αποστάσεως, και η κατεύθυνση ασθενών από δημόσια νοσοκομεία να χειρουργούνται σε ιδιωτικές κλινικές από γιατρούς του Δημοσίου, με χρήματα του Δημοσίου, όπως στη Θεσσαλία αλλά και στη Θεσσαλονίκη με το Ιπποκράτειο.

Την ίδια ώρα, οι πρόσφατες κυβερνητικές δεσμεύσεις για δήθεν επερχόμενες προσλήψεις αποτελούν κενό γράμμα, καθώς συνεχώς εξαγγέλλονται, αλλά στην πράξη σχεδόν ποτέ δεν γίνονται. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Π. Παπανικολάου στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε η εξαγγελία που έκανε ο πρωθυπουργός, και μάλιστα μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ότι θα γίνονταν 10.000 προσλήψεις μέσα στο 2023. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έσπασε» τους αριθμούς εξαγγέλλοντας 6.000 προσλήψεις μέχρι το τέλος του περασμένου έτους και τις υπόλοιπες σε βάθος τετραετίας. Τελικά δεν έγινε τίποτα…

Τείχος Γεωργιάδη στα αιτήματα των υγειονομικών

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ μεταφέρει ότι αυτό που απαιτείται άμεσα και αποτελεί το βασικό αίτημα της Ομοσπονδίας, το οποίο εκφράστηκε και στην πρόσφατη 48ωρη απεργία, είναι ο διπλασιασμός του μόνιμου προσωπικού και επίσης ο διπλασιασμός των εξευτελιστικών αποδοχών των υγειονομικών, που παραιτούνται μαζικά, έτσι ώστε να αποφευχθεί η λειτουργική κατάρρευση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης. Ωστόσο, πλέον οι υγειονομικοί έχουν νέο συνομιλητή στην Αριστοτέλους, αφού ο Άδωνης Γεωργιάδης διαδέχθηκε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αν τα παραπάνω αιτήματα έμοιαζαν δύσκολο να υλοποιηθούν με τον νυν υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τώρα, με τον υπουργό του 5ευρου στα νοσοκομεία και… ιδιοκτήτη των απολύσεων στο ΕΣΥ («Δεν θα μου πάρει τη δόξα η τρόικα») είναι αδύνατο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL