Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.6°C12.0°C
3 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
8.7°C12.3°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.0°C11.6°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
14.7°C16.0°C
4 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
6.9°C8.4°C
0 BF 100%
Γιατροί χωρίς Σύνορα / Καλούν την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει δράση για «τη στοιχειώδη ανθρωπιά στη Γάζα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιατροί χωρίς Σύνορα / Καλούν την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει δράση για «τη στοιχειώδη ανθρωπιά στη Γάζα»

Πρόσφυγες στη Γάζα
EPA/MOHAMMED SABER

Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα ώστε για να διασφαλιστεί η άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας καλούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι Γιατροί χωρίς Σύνορα υπογραμμίζοντας προς την κυβερνητική παράταξη ότι «πρέπει να απαιτήσετε από την Ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις θανατηφόρες επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων πολιτών και να επιτρέψει την είσοδο της άκρως απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ήρθε η ώρα να επιλέξετε αν θα συνεχίσετε να μην κάνετε τίποτα περισσότερο από το να απευθύνετε ανούσιες εκκλήσεις για “σεβασμό της προστασίας των αμάχων” ή να χρησιμοποιήσετε τη διπλωματική σας επιρροή για να πείσετε το κράτος του Ισραήλ ότι η θανατική καταδίκη που έχει επιβάλει στο λαό της Γάζας είναι απάνθρωπη και αδικαιολόγητη. Σας προτρέπουμε να αναλάβετε δράση για να υπερασπιστείτε την στοιχειώδη ανθρωπιά» τονίζουν προς τη ΝΔ οι ΓχΣ και επισημαίνουν ότι η επταήμερη εκεχειρία, μετά από εβδομάδες αμείλικτης βίας, «ήταν μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα» για τους κατοίκους της Γάζας.

Ωστόσο σύμφωνα με τους ίδιους αυτές οι μέρες δεν ήταν «ούτε κατά διάνοια αρκετές για να οργανωθεί η παράδοση επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας. «Τώρα που έληξε η εκεχειρία, επέστρεψε ο θάνατος και η καταστροφή» σημειώνει η ίδια οργάνωση.

«Μετά από 58 μέρες, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την απόλυτη φρίκη που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι από τον αδιάκοπο και αδιάκριτο πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα και παρακολουθεί όλος ο κόσμος» τονίζουν οι ΓχΣ προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ έχει δείξει την κατάφωρη και πλήρη αδιαφορία του για την προστασία των ιατρικών δομών της Γάζας».

«Παρακολουθούμε τα νοσοκομεία να μετατρέπονται σε νεκροτομεία και σε ερείπια. Βομβαρδίζονται, βάλλονται από τανκς και πυροβόλα, περικυκλώνονται και δέχονται επιδρομές, σκοτώνοντας ασθενείς και ιατρικό προσωπικό», σημειώνει χαρακτηριστικά οι ΓχΣ ενώ περιγράφοντας την απελπιστική κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μέλη της οργάνωσης σημειώνουν ότι το ιατρικό προσωπικό «είναι εντελώς εξαντλημένο και απελπισμένο» ενώ «έχουν αναγκαστεί να ακρωτηριάσουν παιδιά που υποφέρουν από σοβαρά εγκαύματα χωρίς αναισθησία ή αποστειρωμένα χειρουργικά εργαλεία».

«Άνθρωποι πεθαίνουν από τον πόνο» τονίζουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα  προσθέτοντας ότι ορισμένοι γιατροί αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους ασθενείς αντιμετωπίζοντας την αδιανόητη επιλογή: «τη ζωή τους ή τη ζωή των ασθενών τους. Δεν υπάρχει καμία αποδεκτή δικαιολογία για τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις».

Παράλληλα τονίζουν για τους αμάχους ότι στη Γάζα ότι «αν δεν τους σκοτώσουν οι βόμβες, θα τους σκοτώσουν οι μολυσματικές ασθένειες και η πείνα».

«Η Γάζα, υπό τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ από το 2007, είναι όντως η μεγαλύτερη ανοικτή φυλακή στον κόσμο» σημειώνει η οργάνωση ενώ όσον αφορά στο Ισραήλ τονίζει ότι «η υποβολή ενός ολόκληρου πληθυσμού σε συλλογική τιμωρία αποτελεί έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Καταλήγοντας οι Γιατροί χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι ο μόνο τρόπος για να σταματήσει η εξόντωση χιλιάδων ακόμα αμάχων είναι μέσω της διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και ζητούν τη δημιουργία ανεξάρτητου μηχανισμού που θα επιβλέπει την επαρκή ροή ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα καθώς επίσης και τη δημιουργία ασφαλών και μακροχρόνιων διόδων ιατρικών διακομιδών σε τρίτες χώρες για τους σοβαρά τραυματίες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερα μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν χάσει τη ζωή τους, πολλοί περισσότεροι έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους ενώ πολλά είναι τα μέλη των ΓχΣ που έχουν τραυματιστεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των ΓχΣ:

«Οι  Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση και τη Διεθνή Κοινότητα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες  για να διασφαλιστεί μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Πρέπει να απαιτήσετε από την Ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις θανατηφόρες επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων πολιτών και να επιτρέψει την είσοδο της άκρως απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η επταήμερη εκεχειρία, μετά από εβδομάδες αμείλικτης βίας, ήταν μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα για τους κατοίκους της Γάζας. Ωστόσο, αυτές οι επτά μέρες δεν ήταν ούτε κατά διάνοια αρκετές για να οργανωθεί η παράδοση επαρκούς βοήθειας και βασικών προμηθειών, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες. Τώρα που έληξε η εκεχειρία, επέστρεψε ο θάνατος και η καταστροφή.

Οι συνάδελφοί μας, όπως και πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συγκλονιστήκαμε από την επίθεση της Χαμάς κατά Ισραηλινών αμάχων. Τώρα όμως, μετά από 58 μέρες, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την απόλυτη φρίκη που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι από τον αδιάκοπο και αδιάκριτο πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα και παρακολουθεί όλος ο κόσμος.

Το Ισραήλ έχει δείξει την κατάφωρη και πλήρη αδιαφορία του για την προστασία των ιατρικών δομών της Γάζας. Παρακολουθούμε τα νοσοκομεία να μετατρέπονται σε νεκροτομεία και σε ερείπια. Βομβαρδίζονται, βάλλονται από τανκς και πυροβόλα, περικυκλώνονται και δέχονται επιδρομές, σκοτώνοντας ασθενείς και ιατρικό προσωπικό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καταγράψει 203 επιθέσεις κατά υγειονομικών δομών, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε τουλάχιστον 22 θανάτους και 59 τραυματισμούς εργαζομένων σε υπηρεσίες υγείας. Το ιατρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, είναι εντελώς εξαντλημένο και απελπισμένο. Έχουν αναγκαστεί να ακρωτηριάσουν παιδιά που υποφέρουν από σοβαρά εγκαύματα χωρίς αναισθησία ή αποστειρωμένα χειρουργικά εργαλεία. Άνθρωποι πεθαίνουν από τον πόνο. Λόγω των βίαιων εκκενώσεων από Ισραηλινούς στρατιώτες, ορισμένοι γιατροί αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους ασθενείς και να αντιμετωπίσουν μια αδιανόητη επιλογή: τη ζωή τους ή τη ζωή των ασθενών τους. Δεν υπάρχει καμία αποδεκτή δικαιολογία για τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στείλαμε πρόσφατα μια διεθνή ομάδα επείγουσας παρέμβασης στη Γάζα για να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους συναδέλφους μας στην παροχή ιατρικής φροντίδας και τη διεξαγωγή χειρουργείων στις δομές υγείας. Δυστυχώς, οι δραστηριότητές τους έχουν περιοριστεί σημαντικά λόγω του αριθμού των θυμάτων, της καταστροφής των υποδομών, της έλλειψης βασικών προμηθειών όπως τα καύσιμα και της συνεχιζόμενης ανασφάλειας. Θέλουμε και θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να κάνουμε πολλά περισσότερα. Σήμερα αυτό είναι απλά αδύνατο λόγω της πολιορκίας και του αδυσώπητου γενικευμένου πολέμου που εξαπολύει το Ισραήλ.

Τέσσερα μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν σκοτωθεί, πολλοί περισσότεροι έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους. Πολλοί άλλοι συνάδελφοι έχουν τραυματιστεί. Άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι δεκάδες μέλη του προσωπικού τους έχουν σκοτωθεί.

Η Γάζα, υπό τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ από το 2007, είναι όντως η μεγαλύτερη ανοικτή φυλακή στον κόσμο. Από την αρχή της στρατιωτικής εκστρατείας της, η Ισραηλινή κυβέρνηση επέβαλε "πλήρη πολιορκία" στη Γάζα, απαγορεύοντας την είσοδο νερού, τροφίμων, καυσίμων και φαρμακευτικών προμηθειών για τα 2,3 εκατομμύρια αμάχων που είναι παγιδευμένοι στον θύλακα. Σε αυτό προστίθενται και οι ανελαστικοί περιορισμοί που έχουν τεθεί στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και οι οποίοι εμποδίζουν την αναγκαία βοήθεια να φτάσει σε όποιον τη χρειάζεται. Η υποβολή ενός ολόκληρου πληθυσμού σε συλλογική τιμωρία αποτελεί έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Μπροστά στα μάτια μας η θεμελιώδης αρχή της ανθρωπιάς αμαυρώνεται και χάνει την υπόστασή της.

Παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, η ολομέτωπη επίθεσή του δεν διεξάγεται μόνο εναντίον της Χαμάς. Στρέφεται ενάντια σε όλη τη Γάζα και τον λαό της, με οποιοδήποτε κόστος. Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες, αλλά το Ισραήλ τους αντικαθιστά με τη δική του στρατιωτική στρατηγική που βασίζεται στη δυσανάλογη ισχύ. Τις πρώτες ημέρες αυτής της κατάφωρης επίθεσης, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας ανακοίνωσε ότι η «έμφαση» αυτών των εξωφρενικών αντιποίνων θα δοθεί στην «πρόκληση καταστροφικών πληγμάτων και όχι στην ακρίβεια». Είναι ασφαλές να πούμε ότι οι πράξεις του Ισραήλ μίλησαν πιο δυνατά από τα λόγια του.

Η βόρεια Γάζα σβήνεται από τον χάρτη. Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει. Περισσότεροι από 15.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας. Δηλαδή ένας στους 200 ανθρώπους στη Γάζα. Δεκάδες χιλιάδες είναι τραυματίες. Οι οικογένειες ξεθάβουν τους νεκρούς αγαπημένους τους από τα ερείπια. Τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτοί οι άμαχοι έχουν λάβει εντολή να μετακινηθούν με τη βία προς τα νότια, αλλά το Ισραήλ βομβαρδίζει και αυτή την περιοχή. Πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια.

Η ομάδα επείγουσας παρέμβασης μας στην Khan Yunis στη νότια Γάζα, έχει αναφέρει μαζικές αφίξεις τραυματιών μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές. Το περασμένο Σάββατο, 60 νεκροί και 213 τραυματίες έφτασαν στα επείγοντα του νοσοκομείου Al-Aqsa. Οι επιδρομές αυτές πλήττουν ακόμη και υπερπλήρεις, άθλιους καταυλισμούς προσφύγων, όπου οι άνθρωποι μετά βίας επιβιώνουν με τη λιγοστή διαθέσιμη ανθρωπιστική βοήθεια. Αν δεν τους σκοτώσουν οι βόμβες, θα τους σκοτώσουν οι μολυσματικές ασθένειες και η πείνα.

Η διαρκής κατάπαυση του πυρός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η εξόντωση χιλιάδων ακόμα αμάχων και να επιτραπεί η κλιμάκωση της παράδοσης της άκρως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν επίσης τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού που θα επιβλέπει την επαρκή ροή των ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα. Τέλος, ζητάμε την δημιουργία ασφαλών και μακροχρόνιων διόδων ιατρικών διακομιδών σε τρίτες χώρες για τους ανθρώπους που υποφέρουν από σοβαρούς τραυματισμούς. Βραχυπρόθεσμα, η διακομιδή αυτών των ασθενών στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στην ενίσχυση των απαραίτητων ιατρικών μέσων.

  • Οι αδιάκριτες και ανελέητες επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν τώρα.
  • Οι βίαιοι εκτοπισμοί πρέπει να σταματήσουν τώρα.
  • Οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικό προσωπικό πρέπει να σταματήσουν τώρα.   
  • Η πολιορκία και οι περιορισμοί στη βοήθεια πρέπει να σταματήσουν τώρα.
  • Όλα πρέπει να σταματήσουν ΤΩΡΑ.

Σας καλούμε να γίνετε μέρος της λύσης και να ασκήσετε όλα τα μέσα που διαθέτετε για να αποτρέψετε περισσότερους θανάτους.

Οι ιατρικές μας ομάδες στη Δυτική Όχθη αναφέρουν επίσης επιθέσεις κατά των υγειονομικών δομών με έξαρση της βίας, των διώξεων και των παρενοχλήσεων, κατά τις οποίες πάνω από 240 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, είτε από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας είτε από εποίκους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Μέχρι στιγμής, οι παγκόσμιοι ηγέτες των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν συμπράξει είτε χρηματοδοτώντας ή προμηθεύοντας το Ισραήλ με όπλα είτε δεν έχουν καταβάλει καμία προσπάθεια εκτός από ανούσια λόγια, αποτυγχάνοντας να σταματήσουν την ανελέητη αιματοχυσία και τις φρικαλεότητες που διαπράττονται στη Γάζα.

Ήρθε η ώρα να επιλέξετε αν θα συνεχίσετε  να μην κάνετε τίποτα περισσότερο από το να απευθύνετε ανούσιες εκκλήσεις για «σεβασμό της προστασίας των αμάχων» ή να χρησιμοποιήσετε τη διπλωματική σας επιρροή για να πείσετε το κράτος του Ισραήλ ότι η θανατική καταδίκη που έχει επιβάλει στο λαό της Γάζας είναι απάνθρωπη και αδικαιολόγητη.

Σας προτρέπουμε να αναλάβετε δράση για να υπερασπιστείτε την στοιχειώδη ανθρωπιά.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Να μας θυμάστε.» Αυτά είναι τα λόγια που έγραψε ο Δρ. Mahmoud Abu Nujaila από την ομάδα επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε έναν πίνακα του νοσοκομείου της Γάζας που χρησιμοποιείται συνήθως για τον προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων. Όταν τα όπλα σιγήσουν και αποκαλυφθεί η πραγματική κλίμακα της καταστροφής, θα μπορέσετε εσείς και η κυβέρνησή σας να πείτε το ίδιο;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL