Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
12.6°C19.2°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.6°C17.7°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.6°C
4 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C16.8°C
4 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C12.9°C
0 BF 87%
Σκάνδαλο υποκλοπών / Πρωτοφανές – Καλούν μέλη της ΑΔΑΕ ως ύποπτα σε διαρροή κρατικών μυστικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο υποκλοπών / Πρωτοφανές – Καλούν μέλη της ΑΔΑΕ ως ύποπτα σε διαρροή κρατικών μυστικών

Το κτίριο της ΑΔΑΕ
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο πταισματοδίκης καλεί σε απολογία την Κατερίνα Παπανικολάου, πρώην μέλος της ολομέλειας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο Πειραιά Στέφανο Γκρίτζαλη και ακόμα δύο στελέχη της ΑΔΑΕ ως υπόπτους για την τέλεση του αδικήματος της διαρροής ευαίσθητων κρατικών μυστικών προς το θύμα των υποκλοπών Θανάση Κουκάκη.

Η παραγγελία διατάχθηκε από τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, δύο μέρες πριν αυτός εγκαταλείψει τη θέση του. Σύμφωνα με πληροφορίες το κατηγορητήριο είναι τελείως έωλο καθώς δεν τηρείται ούτε η λογική χρονική αλληλουχία ων γεγονότων.

Η κλήση σε απολογία έχει χαρακτηριστικά του εκφοβισμού των στελεχών που πρωτοστάτησαν στους ελέγχους προς την ΕΥΠ στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Μάλιστα έρχεται την ώρα που η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη αναβάθμισε τις έρευνες, με κίνδυνο να παραγραφούν τα αδικήματα.

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι μπαίνουν και διαφόρων ειδών εμπόδια στη διασταύρωση από την ΑΔΑΕ του ενδεχόμενου οι 92 τηλεφωνικοί αριθμοί που παγιδεύτηκαν με Predator -σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα- να ταυτίζονται με τις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου από την ΕΥΠ.

Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος φέρεται στο εν λόγω κατηγορητήριο να αναφέρεται σε «αποχρώσες ενδείξεις» και να υποστηρίζει πως οι υπάλληλοι της ΑΔΑΕ κατά το δεύτερο έλεγχο που διενήργησαν στις 16 Ιουλίου 2021 στον ΟΤΕ δεν περιορίσθηκαν μόνον στον δειγματοληπτικό έλεγχο όπως είχαν υποχρέωση, αλλά ελέγξαν και τηλεφωνικά νούμερα τα οποία ανήκαν στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη. Στηριζόμενος σε αυτό το γεγονός ο κ. Ντογιάκος θεωρεί «πρόδηλο» πως στελέχη της ΑΔΑΕ ενημέρωσαν εν συνεχεία τον δημοσιογράφο.

Οι «αποχρώσες ενδείξεις» ωστόσο βρίσκονται στο μυαλό του πρώην εισαγγελέα, ο οποίος αν και στη δικογραφία κάνει μνεία στην κατάθεση που του έδωσε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης στις 16 Αυγούστου 2022 και από την οποία προκύπτει πως η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ αποκαλύφθηκε από τους Reporters United τον Απρίλιο του 2022 και μόνον τότε ο Κουκάκης επιβεβαίωσε το γεγονός αυτό, ηθελημένα παραβλέπει την κατάθεση αυτή και προχωρεί σε δικά του αυθαίρετα συμπεράσματα.  

Άλλωστε πρέπει να σημειωθεί πως ο Θανάσης Κουκάκης είχε υποβάλει αίτημα στην ΑΔΑΕ για να πληροφορηθεί εάν είχε τεθεί υπό  παρακολούθηση από την ΕΥΠ στις 12 Αυγούστου 2020. Και κατά την μαρτυρία του αν και επικοινωνούσε τηλεφωνικά με την Αρχή διαρκώς του έλεγαν πως ο έλεγχος καθυστερεί λόγω της γραφειοκρατίας και των τεχνικών δυσκολιών. Τελικά ο Κουκάκης ενημερώθηκε γραπτώς από την ΑΔΑΕ  στο τέλος Ιουλίου 2021  πως βάσει της κείμενης νομοθεσίας δεν συντρέχει κάτι με της τηλεπικοινωνίες του.  

Αυτό όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ήταν ψευδές. Και επειδή του αποκρύφθηκε η παρακολούθηση του από την ΕΥΠ τον Ιούλιο του 2021 ο Κουκάκης έχει προσφύγει ήδη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άλλωστε αν ο δημοσιογράφος είχε πληροφορηθεί την παρακολούθηση του από την ΕΥΠ τον Ιούλιο του 2021 η υπόθεση θα έβγαινε τότε και όχι τον Απρίλιο του 2022 όταν έγιναν γνωστές οι υποθέσεις από τις δημοσιογραφικές ομάδες του Inside Story και τον Reporters United.

Αλλά ο κ. Ντογιάκος δεν έδωσε καμία σημασία στην αλήθεια και επέλεξε δύο ημέρες πριν συνταξιοδοτηθεί να προχωρήσει σε μια ανεδαφική δίωξη που δεν λαμβάνει υπόψη καν τα πραγματικά γεγονότα έχοντας ως αποκλειστικό σκοπό να εκφοβίσει τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL