Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.9°C21.7°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
20.5°C32.0°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C32.7°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.9°C18.0°C
2 BF 72%
Θεσσαλονίκη / 15 χρόνια σε ακατάλληλο κτήριο το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / 15 χρόνια σε ακατάλληλο κτήριο το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας

134027714a.png

Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν από τότε που το 2ο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (2ο ΕΕΕΕΚ) και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας εγκαταστάθηκαν σε ένα παντελώς ακατάλληλο κτήριο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν προχωρήσει σε δεκάδες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις, ωστόσο ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και το υπουργείο Παιδείας αδιαφορούν. Οι γονείς έχουν καταθέσει τρεις μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα, ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι το σχολείο εδώ και 10 ολόκληρα χρόνια στερείται πιστοποιητικό καταλληλότητας.

Οι δύο σχολικές δομές στεγάζονται στον πρώτο όροφο ενός βιομηχανικού κτηρίου, στο ισόγειο του οποίου φιλοξενείται αποθήκη που διαχειρίζεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, και στον δεύτερο όροφο του κτιρίου λειτουργεί μια βιοτεχνία. Σχολική αυλή δεν υπάρχει και έτσι τα παιδιά με αναπηρίες καλούνται να προαυλιστούν σε μια βεράντα, η οποία κατά το παρελθόν έχει κριθεί επικίνδυνη και ακατάλληλη. Είναι μια υπόθεση που χρονίζει, ωστόσο δεν δίνεται καμία λύση. Έτσι δεκάδες παιδιά ΑμεΑ βρίσκονται καθημερινά σε ένα ακατάλληλο κτήριο χωρίς έξοδο κινδύνου, χωρίς πυρασφάλεια και έγκριση καταλληλότητας.

Οπως κατήγγειλε στον ρ/σ 91,4 Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στον Απ. Λυκεσά ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου Μιχάλης Τσιραντωνάκης, «όλοι οι αρμόδιοι έχουν ξεχάσει το θέμα και δεν ενδιαφέρονται». «Ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και ο κ. Καϊτεζίδης δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν κτήριο και τίποτα περαιτέρω» ανέφερε, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που αδιαφορεί για το μείζον πρόβλημα. «Κάθε μέρα που πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο τρέμει η καρδιά μας, χωρίς καμία υπερβολή. Αν πάρει κάποια φωτιά, δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου στο σχολείο. Έχουμε κάνει προσφυγή στον εισαγγελέα και η μόνη μας ελπίδα για να γίνει κάτι είναι από εκεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μ. Τσιραντωνάκης.

Εντύπωση προκαλεί, μάλιστα, το γεγονός ότι κατά την περσινή σχολική χρονιά είχε ανακοινωθεί στους γονείς ότι είχε βρεθεί κάποιο ιδιωτικό κτήριο στο οποίο λειτουργούσε σχολείο και το οποίο ήταν διαθέσιμο για να στεγάσει το Ειδικό Σχολείο. Λίγους μήνες μετά, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι ο Δήμος Θερμαϊκού, στα όρια του οποίου βρισκόταν το κτήριο, υπαναχώρησε.

Η Κεραμέως αποποιήθηκε της ευθύνης της

Πέρα από τις μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου, οι γονείς έχουν ασκήσει πιέσεις και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ το θέμα έχει έρθει δύο φορές στη Βουλή μετά από ερώτηση βουλευτών. Όπως, όμως, μεταφέρει ο Μ. Τσιραντωνάκης, «η απάντηση της τότε υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ήταν ότι ο ρόλος του υπουργείου είναι επιτελικός και ότι υπεύθυνοι είναι οι δήμοι. Αυτό απάντησε μέσα στη Βουλή. Δεν ενδιαφέρει το υπουργείο πού στεγάζονται τα παιδιά».

Η πλήρης εγκατάλειψη των δημόσιων σχολείων για τα παιδιά με αναπηρίες είναι εδώ και χρόνια καθεστώς. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα Ειδικά Σχολεία, όπως στο Κορδελιό. Επιπλέον πρόβλημα στην ήδη δύσκολη καθημερινότητα παιδιών και γονέων αποτελεί το γεγονός ότι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς η περιφέρεια και το υπουργείο δεν έχουν εξασφαλίσει τη μετακίνηση των μαθητών με ειδικά λεωφορεία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL