Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.9°C19.2°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.9°C18.5°C
0 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.0°C19.3°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.0°C
3 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C16.8°C
0 BF 64%
Πυρκαγιές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιές

photo/ facebook/ Δημήτρης Ευγενίδης

Αυτό το θέαμα με τις πυρκαγιές είναι ένας συνδυασμός αποστροφής και πλήξης. Το ζούμε κάθε χρόνο και με όλα αυτά τείνουμε να το ξεχάσουμε την περίοδο που προηγείται, αλλά και έπεται της καταστροφής! Ένας από τους λίγους ανθρώπους που τοποθετήθηκαν για τις πυρκαγιές ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Χαρίτσης: «Έχει γίνει κάτι σαν άγραφος κανόνας να συζητάμε κάθε καλοκαίρι για τεράστιες ελλείψεις, τεράστια προβλήματα στον συντονισμό, έλλειψη κονδυλίων, ενώ οι πολίτες απαιτούν ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης».

Ολα αυτά είναι πολύ σωστά, αρκεί όμως να είναι έγκαιρα. Την ίδια ώρα που μιλάμε εμείς post festum (κατόπιν εορτής), έχουν ξεσπάσει 50 (προς το παρόν) πυρκαγιές μόνο στη Σικελία. Εν τω μεταξύ, με δεδομένο ότι το νησί δεν «μανιπουλάρεται» σε βορειότερες γεωγραφικές συντεταγμένες και παραμένει δίπλα στην Αφρική (!), το θερμόμετρο δείχνει γύρω στους 48 βαθμούς, ενώ αντίστοιχα στον Βορρά η χώρα αντιμετωπίζει μια «επιδημία» χαλαζιού. Στις περιοχές της Φεράρα και της Ραβένα παρατηρήθηκε έντονη χαλαζόπτωση και ανεμοστρόβιλος, όπως έγινε τελευταία και στη περιοχή του Μιλάνο. Ίσως γι’ αυτό ο Χανς Μάρτιν Φούσελ, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, αποφαίνεται στην εφημερίδα Τα Νέα ότι το κλίμα θα γίνεται θερμότερο, με τις ξηρασίες χειρότερες και τις φωτιές συχνότερες. Εκτός από τις πυρκαγιές που είναι σκόπιμες ή οφείλονται σε άλλους λόγους, όπως οι κεραυνοί, υπάρχουν και πυρκαγιές που ξεσπούν αυθόρμητα - συνήθως από την ιδιότητα των ποωδών φυτών να εμπεριέχουν και αλκοόλη στη σύστασή τους. Το θέμα είχε ανακινηθεί μια περίοδο - μετά ξεχάστηκε.

Το κλίμα στρέφει τον κόσμο προς τη θάλασσα, έλα όμως που η ακτογραμμή κατέχεται από διάφορους που πουλάνε παν το πωλήσιμον για να πλουτίσουν... Στη Μύκονο λέγεται ότι κάτοικοι και παραθεριστές θέλουν να βάλουν τέλος στον «ιμπεριαλισμό της ξαπλώστρας», συνδυάζοντας το χιούμορ με την απόλυτη σοβαρότητα του αιτήματος. Αλλά εκεί που έγινε «της τρελής» από πολίτες διαμαρτυρόμενους για το καθεστώς ιδιωτικοποίησης της ακτογραμμής είναι στην Πάρο, όπου 300 κάτοικοι βρέθηκαν στην παραλία στη Σάντα Μαρία και προχώρησαν σε συμβολική διαμαρτυρία. Επικεφαλής, ο Χρίστος Γεωργούσης της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες καθώς και η οικολογική ομάδα του «Αρχίλοχου». Ομάδα που το άκουσμά της μου προκάλεσε συγκίνηση, καθώς ήταν συνδεδεμένη με πολλούς αγώνες στο παρελθόν…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL