Βίντεο από την στιγμή που η 16χρονη Μαρία έσωσε τη ζωή ενός 10χρονου αγοριού που πνιγόταν καθώς στο λαιμό του είχαν σταθεί τρία κομμάτια αγγούρι, βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής με το κορίτσι - το οποίο σύμφωνα με τον εθελοντικό ανθρωπιστικό οργανισμό Kids Save Lives είναι η μικρότερη εκπαιδεύτρια της Ευρώπη - να σπεύδει μαζί με τον μπαμπά της που είναι γιατρός στο σημείο για να βοηθήσει το αγόρι που έτρωγε σε κατάστημα εστίασης της περιοχής.
Η ΕΡΤ εξασφάλισε βίντεο στο οποίο βλέπουμε την 16χρονη να βοηθά τον 10χρονο με χτυπήματα στη πλάτη και την λαβή «χάιμλιχ».
Πώς έσωσε η 16χρονη Μαρία το 10χρονο αγόρι - Γνωρίζει πρώτες βοήθειες από τα 9 της
«Μας ενημέρωσαν ότι ένα παιδί στο παραδίπλα μαγαζί εστίασης πνίγεται, τρέξαμε μαζί με τον μπαμπά μου για να βοηθήσουμε. Κάναμε ό,τι έλεγε το πρωτόκολλο, δηλαδή 5 χτυπήματα στην πλάτη και 5 κοιλιακές ώσεις, μετά από λίγες προσπάθειες, το ξένο σώμα είχε βγει και το παιδί σώθηκε» είπε το κορίτσι μιλώντας στο Mega για το περιστατικό μαζί με τον πατέρα της Κωνσταντίνο Λαζαρίδη, ο οποίος είναι γενικός ιατρός και αντιπρόεδρος του «Kids Save Lives».
«Από 9 ετών γνωρίζω πρώτες βοήθειες, γιατί ο εθελοντικός ανθρωπιστικός οργανισμός Kids Save Lives ήρθε στο σχολείο μου και εκπαίδευσε εμένα και τους συμμαθητές μου στις πρώτες βοήθειες και από τότε γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε μία επείγουσα κατάσταση» συμπλήρωσε η 16χρονη.
Ο πατέρας ανέφερε από πλευράς της ότι «ήμουν και εξακολουθώ να είμαι μέλος της οργάνωσης αυτής, είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Kids Save Lives. Έχουμε εκπαιδεύσει 130.000 και παραπάνω σε όλα τα ελληνικά σχολεία. Υπάρχει έγκριση από την περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας και από εκεί και πέρα προσπαθούμε να μπούμε στα ελληνικά σχολεία και υπάρχουν επαφές με τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας ώστε να καταφέρουμε να μπούμε στα σχολεία και να μπει στο ωρολόγιο μηνιαίο ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα η γνώση Πρώτων Βοηθειών».
Απαντώντας στην ερώτηση του σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να μάθει ένα παιδί; ο κ. Λαζαρίδης είπε: «Σίγουρα πρέπει να γίνει μία εισαγωγή και μετά πολλή εκπαίδευση. Να υπάρξει μία εξοικείωση με τις δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις. Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια και απορροφούν τις γνώσεις και μπορούν να τις εφαρμόσουν καλύτερα. Ένας άνθρωπος για να μάθει και να εκπαιδευτεί και να πιστοποιηθεί στην βασική εκπαίδευση ζωής κάνει ένα πρόγραμμα 4-6 ωρών».
«Για το συγκεκριμένο περιστατικό, λόγω του σωματότυπου, εάν η Μαρία είχε να κάνει με έναν άνθρωπο 2 μέτρα και 120 κιλά δε θα ήταν το πιο εύκολο πράγμα που θα έκανε στη ζωή της. όμως οτιδήποτε και να κάνουμε, ακόμα και ένα τηλέφωνο να έκανε, είναι σημαντικό και χρήσιμο», συμπλήρωσε. Η 16χρονη από πλευράς της πρόσθεσε ότι «μαζί πήγαμε με τον μπαμπά μου, και δώσαμε τις πρώτες βοήθειες. Πιο πριν, η μητέρα του παιδιού το είχε βοηθήσει με Πρώτες βοήθειες, γιατί είναι και εκείνη γνώστρια».
«Θα ήθελα να ασχοληθώ με την ιατρική. Το κατάλαβα και όταν ήρθε το Kids Save Lives στο σχολείο μου στα 9 έτη μου. Στα 12 πιστοποιήθηκα στην υποστήριξη ζωής και στα 16 μου πιστοποιήθηκα ως εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών. Μου άρεσε πολύ και θα ήθελα να ασχοληθώ με την ιατρική. Το πιο δύσκολο περιστατικό που έχω αντιμετωπίσει είναι η καρδιακή ανακοπή. Δυστυχώς ο άνθρωπος δεν σώθηκε. Γνώριζα όμως ότι έκανα ό,τι ήξερα και ό,τι μπορούσα. Πλέον εκπαιδεύω και παιδιά και ενήλικες. Στο site του Kids Save Lives υπάρχει αντίστοιχη φόρμα ενδιαφέροντος για να το βρει κανείς», υπογράμμισε.
«Ακολουθούμε το πρωτόκολλο μέχρι να αποβληθεί το ξένο σώμα από τον οργανισμό. Στον οργανισμό τα παιδιά μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιήσουν το πρωτόκολλο, την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, σε συγκοπτικά επεισόδια, να βάζουμε τους ανθρώπους σε πλάγια θέση ασφαλείας, πνιγμό από υγρό στοιχείο, πνιγμό από ξένο σώμα και να πάρουν τηλέφωνο στο ΕΚΑΒ για να έχουμε το συντομότερο δυνατό τη βοήθεια από επαγγελματίες υγείας. Είμαστε σε όλη την Ελλάδα», επεσήμανε ο κ. Λαζαρίδης.