Live τώρα    
Δικαιοσύνη για τα Τέμπη / Ίδρυσαν σύλλογο οι συγγενείς των θυμάτων - Άσβεστη οργή για την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δικαιοσύνη για τα Τέμπη / Ίδρυσαν σύλλογο οι συγγενείς των θυμάτων - Άσβεστη οργή για την κυβέρνηση

Θύματα Τέμπη
EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Σε κλίμα θρήνου και οδύνης ιδρύθηκε ο σύλλογος «Τέμπη 2023» από συγγενείς των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη με ένα και μοναδικό αίτημα: Να αποδοθούν ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα. 

Την ίδρυση του συλλόγου ανακοίνωσαν οι συγγενείς των θυμάτων που πραγματοποιήσαν το απόγευμα της Τετάρτης στο δημαρχείο Αμπελοκήπων Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη σε ένα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα thesstoday.gr.

«Δεν είμαι νομικός. Είμαι μια μάνα που έχασε άδικα και ξαφνικά την κόρη της στο τρένο, στην επιστροφή από ένα ταξίδι», ήταν τα λόγια της Μαρίας Καρυστιάνου, μητέρα της Μάρθης που «χάθηκε» εκείνη τη νύχτα.

Η κ. Καρυστιάνου συνέχισε λέγοντας πως θέλει να μιλήσει «για ένα ακόμη έγκλημα, που γίνεται απέναντι σε εμάς, που είμαστε η φωνή όσων δεν είναι πια εν ζωή». «Θα μιλήσω για την ψυχή του συλλόγου μας, Τέμπη 2023, που ιδρύθηκε με μοναδικό στόχο να αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε.

«Για ποιο λόγο ο ανακριτής ασχολείται με αυτούς που έχουν την μικρότερη ευθύνη, κι αφήνει αυτούς που τέλεσαν κακουργήματα και οδήγησαν τα παιδιά μας στον θάνατο;», το ερώτημα της τραγικής μητέρας, η οποία συμπλήρωσε: «Σύμφωνα με μαρτυρίες ακούγονταν ουρλιαχτά από φλεγόμενα βαγόνια. Ασχολούμαστε με τους σταθμαρχες και μιλάμε για ανθρώπινο λάθος και αμέλεια».
 

«Δεν ήταν αμέλεια, ήταν έγκλημα. Ανθρώπινα λάθη γίνονται πάντα, το θέμα είναι τι κάνει το κράτος για να το αποφύγει και να προστατέψει τους πολίτες»

Εκδήλωση για τα Τέμπη
thesstoday.gr

«Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα»

Την ίδια στιγμή, διάχυτη ήταν και η οργή των ανθρώπων απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ενώ «θα μπορούσε να κάνει τα μέγιστα», τελικά «δεν έκανε τίποτα», όπως είπε η κα Καρυστιάνου.

«Το να έχουμε ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα για την οποία ελήφθησαν και ξοδεύτηκαν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπληρώνει.

«Αυτοί όμως που πήραν τα χρήματα μείωσαν το προσωπικό, αγνόησαν τις αναφορές των μηχανοδηγών για την επικινδυνότητα των τρένων, δεν φρόντισαν καν να συντηρούν τα ήδη απαρχαιωμένα τρένα. Αντίθετα, είναι τόσο σίγουροι για το ακαταδίωκτο, ότι δεν θα τους αγγίξει κανείς, και συνεχίζουν να ζουν με αλαζονεία και προκλητικότητα». 

Η κυβέρνηση ΝΔ «για πάντα στις μαύρες σελίδες της ιστορίας»

Στη συνέχεια η κ. Καρυστιάνου «στέγνωσε» τα δάκρυα του υπουργικού συμβουλίου, μιλώντας ξεκάθαρα για την προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρείται από το κυβερνητικό «στρατόπεδο».

Τα όσα είπε για την υποψηφιότητα του τέως υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, αποτυπώνουν το επίπεδο της κοροϊδίας που βιώνουν οι συγγενείς και οι κοντινοί άνθρωποι των θυμάτων. «Αντί να ασχολούνται με τα προβλήματα με το νόμο, ασχολούνται με το πώς θα κερδίσουν ψήφους», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας για το έγκλημα των Τεμπών έκανε λόγο για προσωρινή φθορά στο κόμμα. Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδης, είπε ουσιαστικά πως καλώς στέλναμε τα παιδιά μας να ταξιδέψουν με τα τρένα, γιατί στην τελική έπρεπε να κόψουν εισιτήρια», θυμάται η μητέρα του θύματος και συμπληρώνει:


«Αυτά τα λόγια τους θα τα θυμόμαστε για πάντα, και όταν τελικά αποδοθεί δικαιοσύνη θα είμαστε εκεί για να ακούσουμε την τιμωρία τους. Θα μείνουν για πάντα στις μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας»


Αυτό που ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων είναι η απόδοση των ευθυνών. Απαιτούν, μάλιστα, από τον Άρειο Πάγο, να «ρίξει» βάρος στην υπόθεση προκειμένου να ναυαγήσει η εμφανής απόπειρα συγκάλυψης, όπως τόνισε η κ. Καρυστιάνου.

«Συμπορεύομαι στον αγώνα του συλλόγου, και εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα πάντα για αυτούς, να τα βάλουμε με τους υπεύθυνους σε τις υψηλότερες θέσεις, αλλά και όλους όσους προσπαθήσουν να συγκαλύψουν το έγκλημα», ήταν τα ακριβή της λόγια:


 «Αυτή είναι μια δημόσια υπόσχεση ζωής»


Να δοθούν τα ονόματά των θυμάτων στα τρένα

Ένα από τα αιτήματα του συλλόγου «Τέμπη 2023», είναι να δοθούν τα ονόματα των 57 θυμάτων σε σταθμούς ή αμαξοστοιχίες, προκειμένου «το νέο έργο, με τα σύγχρονα τρένα, να είναι συνυφασμένο με τη μνήμη των νεκρών και ανεξίτηλο σε όσους χρησιμοποιούν το μέσο μεταφοράς», όπως εξήγησε η Σμαρώ Εκούτ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Όπως αποκάλυψε η κα Εκούτ, ο σύλλογος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με φορείς και πολιτικά κόμματα, όπου θα τους ζητήσει να δεσμευτούν για την τιμωρία των υπεύθυνων, αλλά και για την ολοκλήρωση του έργου των σιδηροδρόμων.

Την ίδια ώρα, όπως είπε η κα Εκούτ υπογράμμισε πως ο σύλλογος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με κόμματα και φορείς προκειμένου να δεσμευτούν για την τιμωρία των υπευθύνων, αλλά και για την ολοκλήρωση του έργου του υπερσύγχρονου σιδηροδρόμου. «Έως τότε, θα πρέπει να σφραγιστεί ο σιδηρόδρομος διότι είναι επικίνδυνος και να λειτουργήσει ξανά όταν ολοκληρωθούν τα έργα ασφαλείας για την μετακίνηση των πολιτών και αφού εγκριθούν από τα ευρωπαϊκά κέντρα.

Πορεία κατά Καραμανλή στις Σέρρες

Ο Σύλλογος «Τέμπη 2023» θα χαράξει πλέον τον δρόμο του, με προγραμματισμένες δράσεις και κινητοποιήσεις προς τον κοινό σκοπό για απόδοση δικαιοσύνης.

Μεταξύ αυτών θα είναι και μια πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους των Σερρών, προκειμένου να δείξουν την έντονη αντίδρασή τους στην υποψηφιότητα Καραμανλή, την οποία χαρακτηρίζουν απαράδεκτη.

«Είναι ασέβεια προς τους ανθρώπους μας. Ο άνθρωπος αυτός θα έπρεπε να εκδιωχθεί με τις πέτρες, την στιγμή που παρουσιάζεται ως άλλος εθνικός ήρωας των Σερρών», εξηγούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0