Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.2°C27.4°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.9°C24.9°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.0°C22.1°C
1 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.5°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C26.2°C
0 BF 56%
Διευθύνων σύμβουλος ΕΥΔΑΠ / Η δραματική προειδοποίηση για την τροφοδοσία της Αττικής με νερό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διευθύνων σύμβουλος ΕΥΔΑΠ / Η δραματική προειδοποίηση για την τροφοδοσία της Αττικής με νερό

Η λίμνη Υλίκη που τροφοδοτεί με νερό την Αθήνα από ψηλά
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τον κώδωνα του κινδύνου για την τροφοδοσία της Αττικής με νερό, κρούει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης, σε έγγραφό του προς τον υπουργό Επικρατείας και εποπτεύων του υπουργείου Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Ο κ. Σαχίνης, λίγα 24ωρα μετά από την τραγωδία στα Τέμπη, απευθύνεται στους δύο υπουργούς για να ενημερώσει για «το θέμα της ασφαλούς τροφοδοσίας της Αττικής με νερό σε περίπτωση αστοχίας του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος». Το έγγραφο έχει ημερομηνία 9 Μαρτίου 2023.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Data Journalists - στο οποίο παρατίθεται και το σχετικό έγγραφο - ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ αναφέρεται στο Υδραγωγείο του Μόρνου και εκφράζει τις ανησυχίες του. «…σε περίπτωση ζημιάς στο Υδραγωγείο Μόρνου, κάτι που έχει ήδη συμβεί στο παρελθόν και παράλληλα και αστοχίας του επισφαλούς πλέον Ενωτικού Υδραγωγείου, θα δημιουργηθεί ένα έλλειμμα της τάξεως του 30-40% της αναγκαίας ποσότητας νερού για ύδρευση της Αττικής, γεγονός που εγκυμονεί απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό της Αθήνας θα μείνει χωρίς νερό για αρκετές ημέρες» γράφει μεταξύ άλλων.

Ο κ. Σαχίνης αναφέρεται σε τεχνικό πρόβλημα που υπήρξε στα τέλη της δεκαετίας του 2000, το οποίο αντιμετωπίστηκε. Ωστόσο όπως υποστηρίζει «ως ΕΥΔΑΠ αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των ανωτέρω προχωρήσαμε από το 2019 στις απαραίτητες ενέργειες και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας μας εγκρίθηκε η διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών καθώς και η χρηματοδότηση με ίδιους πόρους όλων των μελετών των αναγκαίων έργων που θα αποτρέψουν αυτούς τους κινδύνους. Οι σχετικές μελέτες έχουν ήδη ολοκληρωθεί».

Η απάντηση του γιατί υπάρχει κίνδυνος για την Αττική δίδεται από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο: «Οι εν λόγω υποδομές ανήκουν 100% στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω της εταιρείας παγίων της ΕΥΔΑΠ (ΕΠΕΥΔΑΠ) που έχει την ευθύνη για αυτές και το οποίο, από το καλοκαίρι του 2022, μας έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αναθέσει στην ΕΥΔΑΠ την κατασκευή των έργων βελτίωσής τους με προϋπολογισμό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα του ανωτέρω σεναρίου.

Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής το ΥΠΥΜΕ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τον τρόπο χρηματοδότησής τους ούτε έχει προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής προγραμματισμένης σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της».

Στον επίλογο του εγγράφου ο κ. Σαχίνης αναφέρει: «Παρακαλώ για την άμεση παρέμβαση της ώστε:

Α. να συγκεκριμενοποιηθεί ο τόπος χρηματοδότης και να υπογραφεί η Σύμβαση μεταξύ ΥΠΥΜΕ, ΕΠΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΠ και 

Β. τα έργα αυτά να εξαιρεθούν λόγω του κατεπείγοντος από τις διαδικασίες του 4412.

Καθώς είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνεστε το επείγον του θέματος θα σας παρακαλούσα να συμβάλετε στη δρομολόγηση των ανωτέρω Α και Β το συντομότερο δυνατόν. Εάν θεωρείτε ότι αυτό δεν είναι εφικτό , θα μπορούσαμε ενδεχομένως να προχωρήσουμε με την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών παρακρατώντας το κόστος από το τίμημα που αποδίδουμε στην ΕΠΕΥΔΑΠ για την προμήθεια ακατέργαστου νερού, ώστε να μην καθυστερήσουν τα έργα αυτά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL