Στις 14.00 το μεσημέρι της Τετάρτης αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη και των κατηγοριών που τον βαρύνουν για βιασμό και απόπειρα βιασμού, δύο φορές το 2008 στην πρώτη περίπτωση μέσα στα καμαρίνια και άλλες δύο φορές το 2010 και το 2014 στη δεύτερη, σε καμαρίνι και σε ΙΧ αντίστοιχα. Ο κατηγορούμενος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2021, η δίκη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, ενώ τον Ιούλιο του 2022 και μετά από 12 μήνες προφυλάκισης, αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.
Κατά τη δικογραφία, ο κατηγορούμενος έδρασε «εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και την ανάγκη τους για εύρεση εργασίας». Περιγράφεται επίσης για τον κατηγορούμενο συγκεκριμένη «μεθοδολογία και σχέδιο στον τρόπο προσέγγισης των θυμάτων του, εκμεταλλευόμενος τη θέση ισχύος, το εγνωσμένο κύρος και την καταξίωσή του στον χώρο, όντας ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης, επεδίωκε συναντήσεις με τα θύματά του με αφορμή τη λήψη βιογραφικών».
Σημειώνεται ότι το δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την εισαγγελική πρόταση. Εφόσον υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις, θα ακολουθήσει η διαδικασία εξέτασης πιθανών ελαφρυντικών και ο προσδιορισμός των ποινών, αλλά και του αν αυτές θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της αναμενόμενης έφεσης από την πλευρά του κατηγορούμενου.
Η εισαγγελέας Στέλλα Στόγια στην πρότασή της προς το δικαστήριο στα μέσα Ιανουαρίου ζητά την ενοχή του κ. Φιλιππίδη για τις δύο απόπειρες βιασμού. Οι μαρτυρίες των δύο καταγγελλουσών χαρακτηρίζονται από την εισαγγελέα αξιόπιστες και τεκμηριωμένες.
Αντίθετα, προτείνει αθώωση λόγω αμφιβολιών για την κατηγορία των δύο βιασμών, σημειώνοντας διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις του θύματος που την εμποδίζουν να καταλήξει στο τι ακριβώς συνέβη. «Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η πρώτη καταγγέλλουσα στο δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δε μπορεί να καταδικάσει με "ίσως" και "μπορεί" ..Ποια από όλες τις εκδοχές είναι η αλήθεια; ... Έχω αμφιβολίες».
Η εισαγγελέας έκανε λόγο για έναν κατηγορούμενο που λειτουργεί ως «ο απόλυτος άρχων του θεάτρου, ο αυτοκράτορας Φιλιππίδης, όπως τον χαρακτήρισε ο Σπύρος Μπιμπίλας», που τον διακρίνει το «Σύνδρομο του εξουσιαστή». «Καταχράστηκε την ισχυρή του θέση, ο κατηγορούμενος ενεργώντας με έπαρση, έχοντας εξουσιαστική συμπεριφορά, συμπεριφερόταν σαν κακομαθημένο παιδί που δεν μπορούσε να ακούσει όχι. Και όταν άκουγε το όχι γινόταν αγρίμι. Το όχι το άκουγε σαν ναι».
Απέρριψε εξάλλου τη θέση του κατηγορούμενου περί συναινετικών πράξεων, αλλά και τις αιτιάσεις για τον χρόνο των καταγγελιών, που ακολούθησαν την διεθνή κινητοποίηση που ξεκίνησε με το #metoo και αντίστοιχες καταγγελίες στις ΗΠΑ. «Ποιος θα πει στο θύμα πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσει; Στο "γιατί τώρα;" λοιπόν η απάντηση είναι πως γιατί τώρα ένιωσαν έτοιμες! Γιατί τώρα ένιωσαν δυνατές"», είχε σημειώσει κατά την πρότασή της η εισαγγελέας.
Οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι καλούνται να αποφασίσουν για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδουν οι καταγγέλλουσες. Ο κατηγορούμενος επιμένει στην αθωότητά του, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ψεύδη που αφορούν επαγγελματικές σκοπιμότητες.