Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Δολοφονία Άλκη Καμπανού / «Ήμουν παρών, αλλά δεν έκανα τίποτα» - Τι ισχυρίζονται οι 12 κατηγορούμενοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δολοφονία Άλκη Καμπανού / «Ήμουν παρών, αλλά δεν έκανα τίποτα» - Τι ισχυρίζονται οι 12 κατηγορούμενοι

Δίκη Άλκη Καμπανού Θεσσαλονίκη
(INTIME NEWS)

Με την πρώτη τοποθέτηση των 12 κατηγορούμενων επί των βαρύτατων πράξεων που τους αποδίδονται ξεκίνησε, στην κατάμεστη αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του στην υπόθεση φρικτής οπαδικής βίας που συγκλόνισε το πανελλήνιο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όλοι οι κατηγορούμενοι, ηλικίας 21 έως 26 ετών και προσωρινά κρατούμενοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, παραδέχθηκαν ότι ήταν στο συμβάν, εκφράζοντας τη λύπη τους για την απώλεια του 19χρονου Άλκη, με τους περισσότερους να ζητούν συγγνώμη από την οικογένειά του. Πήραν δε, αποστάσεις από τη δολοφονία του νεαρού φοιτητή, αρνούμενοι τις πράξεις που τους αποδίδονται. Από την τοποθέτησή τους, διαφαίνεται και η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν κατά την αποδεικτική διαδικασία.

Αναλυτικά τα όσα ανέφεραν οι κατηγορούμενοι, με τη σειρά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο:

  • 1ος: «Δεν αποδέχομαι τις πράξεις, ήμουν εκεί αλλά δεν έκανα κάτι, Λυπάμαι πολύ για ό,τι έγινε».
  • 2ος: «Λυπάμαι πολύ για ό,τι έγινε».
  • 3ος: «Λυπάμαι για το συμβάν. Ήμουν παρών, αλλά δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες».
  • 4ος: «Ζητώ μία μεγάλη μεγάλη συγγνώμη από την οικογένεια του Άλκη, Ήμουν παρών, αλλά δεν έκανα τίποτα».
  • 5ος: «Αρνούμαι τις κατηγορίες, ήμουν παρών, δεν έχω κάνει τίποτα».
  • 6ος: «Αρνούμαι τις κατηγορίες όπως μου αποδίδονται».
  • 7ος: «Αρνούμαι τις πράξεις».
  • 8ος: «Αρνούμαι τις κατηγορίες και λυπάμαι πολύ για ό,τι έγινε».
  • 9ος: «Συμμετείχα στο περιστατικό και αρνούμαι τις πράξεις. Εκφράζω τη βαθύτατα θλίψη μου για τον θάνατο του Άλκη και ζητώ συγγνώμη από την οικογένειά του».
  • 10ος: «Ζητώ συγγνώμη τόσο από την οικογένεια του Άλκη όσο κι από τους φίλους του. Αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεων που μου αναλογούν γι' αυτά που πραγματικά έκανα. Δεν ήρθα σε καμία σωματική επαφή με τον Αλκιβιάδη. Αποδέχομαι μόνο ότι χτύπησα τον έναν από τους δύο φίλους του».
  • 11ος: «Αρνούμαι τις κατηγορίες και ζητώ συγγνώμη».
  • 12ος: «Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες. Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη για το συμβάν και τα συλλυπητήριά μου. Ο δικός μου ρόλος ήτα αυτός του "ταξιτζή", ήμουν 80 μέτρα μακριά και δεν κατέβηκα από το αυτοκίνητο».

Η πολιτική αγωγή ζητεί να διερευνηθούν κι άλλα αδικήματα

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λαμβάνοντας, στη συνέχεια, τον λόγο ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, συνήγορος της οικογένειας του Άλκη Καμπανού και των δύο φίλων του, που παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες για την υποστήριξη της κατηγορίας, υπέβαλε προφορικά μήνυση σε βάρος των κατηγορουμένων, ζητώντας να διερευνηθούν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης κατοχής όπλων. Προς τον σκοπό αυτό ζήτησε, μετά το πέρας της δίκης, να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Στο μεταξύ, το πρωί υπήρξε ένταση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όταν μικρή μερίδα συγκεντρωμένων (χωρίς διακριτικά ομάδας) αποδοκίμασε λεκτικά τους κατηγορούμενους και κάποιους συνηγόρους τους, τους πρώτους κατά τη μεταγωγή τους και τους δεύτερους κατά την προσέλευσή τους στο μέγαρο. Ολιγόλεπτη ένταση επικράτησε και λίγο αργότερα έξω από τα δικαστήρια χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια.

https://www.youtube.com/watch?v=FvVmsOPUXxM&t=10shttps://www.youtube.com/watch?v=lO4aaAvtSOI&t=8s

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν και σήμερα οι γονείς του 19χρονου Άλκη, οι οποίοι εξέφρασαν φόβους ότι οι κατηγορούμενοι μπορεί να αφεθούν ελεύθεροι λόγω παρέλευσης του 18μηνου πριν την ολοκλήρωση της δίκης.

Δίκη Άλκη Καμπανού Θεσσαλονίκη πατέρας
(INTIME NEWS)

«Δύσκολη μέρα, έχω αντοχές, θα το ξεπεράσουμε» είπε ο πατέρας του Άλκη Καμπανού την ώρα που ανέβαινε τα σκαλιά του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά της, η μητέρα του Άλκη δεν ήταν σε θέση να μιλήσει. 

Δίκη Άλκη Καμπανού Θεσσαλονίκη μητέρα
(INTIME NEWS)

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της δίκης αναμένεται να είναι μακρά. Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί 23 δικάσιμοι - τέσσερις τον Ιανουάριο, οκτώ τον Φεβρουάριο και έντεκα τον Μάρτιο. Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνει 26 άτομα, ενώ περίπου 15 είναι οι μάρτυρες υπεράσπισης.

Στο μεταξύ, ο Βασίλης Ταουξής, συνήγορος υπεράσπισης ενός από τους κατηγορούμενους, προσήλθε στο δικαστήριο κρατώντας μια μακέτα από το σημείο της άγριας δολοφονίας του Άλκη Καμπανού, προκειμένου να υποστηρίξει ότι ο εντολέας του δεν είχε καμία συμμετοχή. 

Δίκη Άλκη Καμπανού Θεσσαλονίκη μακέτα

Αναπτύσσοντας την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο εντολέας του ήταν οδηγός ενός εκ των τριών αυτοκινήτων και δεν κατέβηκε από αυτό. «Τον είχε καλέσει ένας φίλος για να κάνει τον μεταφορέα - ταξιτζή χωρίς να γνωρίζει για ποιο πράγμα πηγαίνουν εκεί» υποστήριξε.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL