Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Θεσσαλονίκη / Στο έλεος των φασιστών τα εβραϊκά μνημεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Στο έλεος των φασιστών τα εβραϊκά μνημεία

132765116.png

Στη δύση του 2022 μια ομάδα νεοναζί φασιστών επέλεξε για ακόμη μία φορά το εβραϊκό μνημείο που βρίσκεται εντός του ΑΠΘ και είναι αφιερωμένο στο παλιό εβραϊκό νεκροταφείο για να στείλει το μισαλλόδοξο μήνυμά της ότι και ο φασισμός και ο ρατσισμός δεν έχουν εκριζωθεί από ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Ως γνωστό, στις 29 Δεκεμβρίου 2022 «άγνωστοι» βανδάλισαν και το εβραϊκό μνημείο, ζωγραφίζοντας αυτή τη φορά με κόκκινη μπογιά μια σβάστικα πάνω στο μνήμα που, όπως επισημαίνει και η ισραηλιτική κοινότητα, «σηματοδοτεί την ιερότητα του χώρου ενός εκ των παλαιοτέρων εβραϊκών νεκροταφείων της Ευρώπης», το οποίο κατέστρεψαν οι ναζί μαζί με τους συνεργάτες τους το 1942. Ζωγράφισαν, επίσης, ακόμη ένα φασιστικό σύμβολο πάνω σε μια αναθηματική πλάκα για τους Εβραίους φοιτητές που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα και έφυγαν ανενόχλητοι...

Με την αστυνομία παρούσα εντός του ΑΠΘ…

Οι καταδικαστικές ανακοινώσεις ήταν και πάλι δεκάδες για την αποτρόπαια αυτή πράξη, ενώ το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας ζήτησε και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες, από τις αρμόδιες Αρχές να μεριμνήσουν για την άμεση σύλληψη των δραστών… Αξίζει δε να σημειωθεί ο πρόσφατος βανδαλισμός του εβραϊκού μνημείου έγινε την ώρα που ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται επί 24ωρης βάσης εδώ και πολύ καιρό εντός του ΑΠΘ και υποτίθεται ότι έχει αναλάβει έργο και μια ομάδα ένστολων της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας. Έτσι καταρρέει για ακόμη μια φορά και το κυβερνητικό αφήγημα περί ασφαλών ΑΕΙ με την αστυνομία παρούσα εντός τους, εκτός και αν αποκλειστικός σκοπός είναι τα ΜΑΤ να καταστέλλουν φοιτητικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και να φυλάνε το γιαπί της βιβλιοθήκης στο πρώην Στέκι του Βιολογικού.

Προηγήθηκαν τουλάχιστον ακόμη δύο επιθέσεις

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που φασιστοειδή προβαίνουν στον βανδαλισμό του συγκεκριμένου μνημείου. Αρχές Ιουλίου του 2018 και πάλι ομάδα φασιστών μπήκε στο ΑΠΘ και βεβήλωσε το εβραϊκό μνημείο, πετώντας μπλε μπογιές και ζωγραφίζοντας έναν σταυρό και εθνικιστικά σύμβολα πάνω στις αναθηματικές μαρμάρινες πλάκες. Λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2019, ομάδα φασιστών κατέστρεψε και πάλι το ταφικό εβραϊκό μνημείο του ΑΠΘ, σπάζοντας τις αναθηματικές μαρμάρινες πλάκες. Αν και διατάχθηκαν σχετικές έρευνες από τις εισαγγελικές Αρχές, ουδέποτε εντοπίστηκαν τα φασιστοειδή που προέβησαν στους βανδαλισμούς του μνημείου.

Στόχος και το μνημείο του Ολοκαυτώματος

Και αυτό δεν είναι το μόνο μνημείο στο οποίο βγάζουν το μένος τους τα φασιστοειδή. Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος για τους περίπου 50.000 Εβραίους Θεσσαλονικείς που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα έχει βεβηλωθεί ουκ ολίγες φορές από ακροδεξιούς, φασίστες και νεοναζί. Η πλέον πρόσφατη επίθεση έγινε στις 16 Οκτωβρίου 2020, όταν άγνωστοι έγραψαν πάνω του το αντισημιτικό σύνθημα «With Jews you lose» (με τους Εβραίους χάνεις), ενώ λίγες ημέρες πριν τα φασιστοειδή είχαν γράψει το σύνθημα «Death to Israel» (θάνατος στο Ισραήλ) στο εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης. Τον Ιανουάριο του 2018, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη εθνικιστικό συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών με μπροστάρη τον Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής, ένα τάγμα εφόδου αποσπάστηκε και έριξε μπογιές στο μνημείο. Μέσα στην ίδια χρονιά το Μνημείο Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας βεβηλώθηκε άλλες δύο φορές, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, ενώ και τον Δεκέμβριο του 2017 είχε δεχθεί επίθεση από φασιστοειδή.

Βεβήλωσαν και τοιχογραφία

Θύμα φασιστών έπεσε τον Μάρτιο του 2021 και μια τοιχογραφία που είναι αφιερωμένη στα θύματα του Ολοκαυτώματος της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωσή της. Η τοιχογραφία επί της οδού Μιχαήλ Καλού, που φιλοτεχνήθηκε στον τοίχο της ανατολικής περίφραξης του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, εκεί όπου στο παρελθόν βρισκόταν η συνοικία Ρεζί Βαρδάρ, απεικονίζει βήμα-βήμα το δράμα της εβραϊκής κοινότητας από τον συνοικισμό Βαρώνου Χιρς μέχρι τα γεγονότα του Μαύρου Σαββάτου, στην πλατεία Ελευθερίας, και τον εκτοπισμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης με τρένα στα ναζιστικά στρατόπεδα, από όπου ελάχιστοι επιβίωσαν και επέστρεψαν. Σε καμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν εντοπίστηκαν οι «άγνωστοι» που βανδαλίζουν συστηματικά τα εβραϊκά μνημεία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL