Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Καρδίτσα / Κινητοποίηση αγροτών - Ποιες αποφάσεις πάρθηκαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καρδίτσα / Κινητοποίηση αγροτών - Ποιες αποφάσεις πάρθηκαν

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι οι αγρότες της Καρδίτσας, με τρακτέρ στον κόμβο του Ε-65, μετά την απόφαση που πάρθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Παλαμά, από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) και από εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων.

Στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση βρέθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη η οποία δεν επέτρεψε στους αγρότες να ανεβούν στο οδόστρωμα του Ε65 με τα τρακτέρ τους.

Οι αγρότες, ανέβηκαν πεζή στο οδόστρωμα του Ε-65, όπου πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και προγραμματισμό των επόμενων κινητοποιήσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κώστας Τζέλλας, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα προβλήματα του αγροτικού κλάδου, αλλά και στο διεκδικητικό πλαίσιο, ενώ όπως τονίστηκε, το Σάββατο στη 1 μμ, στον Παλαμά, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, για τον περαιτέρω συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με το karditsalive.net με βάση την σχετική προκήρυξη της ΕΟΑΣΚ οι αγρότες διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, γενναία επιδότηση στα εφόδια, πλαφόν στο  αγροτικό ρεύμα στα 0.07 λεπτά/kwh.  Ζητούν επίσης να λειτουργήσουν οι λιγνιτικές μονάδες, και να καταργηθεί  όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, «το χρηματιστήριο ενέργειας, το εμπόριο ρύπων και τα χαράτσια.»

Διεκδικούν επίσης εγγυημένες τιμές στο βαμβάκι, αλλά και όλα τα αγροτικά προϊόντα με βάση το κόστος  παραγωγής και ένα εισόδημα επιβίωσης ώστε η παραγωγή τους όπως επισημαίνουν  «να φτάνει φτηνά και υγιεινά στη λαϊκή κατανάλωση.»

Στα αιτήματα αιχμής και η άμεση πληρωμή όλων των επιδοτήσεων στα προγράμματα απονιτροποίησης όπου υπήρξαν μεγάλες περικοπές, με βάση τον δορυφορικό έλεγχο των εκτάσεων. 

Τέλος οι αγρότες διεκδικούν αναπλήρωση του εισοδήματος που θα απωλέσουν με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, απώλειες που όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κων. Τζέλλας στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ενόψη της κινητοποίησης θα φτάσουν τα 14 εκ. έως 20 εκ. € ετησίως μόνο για το νομό μας, χρήματα που θα λείψουν από την τοπική αγορά με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους της τοπικής οικονομίας. Στο διακδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνονται επίσης πάγια αιτήματα του αγροτικού κόσμου όπως   αποζημιώσεις κατά 100% από τον ΕΛΓΑ, και η κατασκευή έργα υποδομής και άρδευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL