Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Πυρκαγιά στη Θάσο / Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο - Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στη Θάσο / Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο - Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

φωτιά πυροσβέστης
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης σε δυσπρόσιτη δασική περιοχή στη Θάσο, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Παράλληλα, η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται μόνο από τις επίγειες δυνάμεις καθώς μετά τη δύση του ηλίου δεν επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Ήδη από αργά το απόγευμα οι ριπές του ανέμου έχουν μειωθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου της πυροσβεστικής, στο νησί έχει ενεργοποιηθεί κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΚΑΕΕ), ενώ μεταβαίνει και άλλο ένα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα, το λιμεναρχείο της Καβάλας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν η κολύμβηση, η διέλευση σκαφών, ψυχαγωγικής δραστηριότητας και αλιείας σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές του νησιού, προκειμένου να γίνεται απρόσκοπτα και με ασφάλεια η υδροληψία από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

kavalapost.gr

Το μεσημέρι σε δηλώσεις του ο προϊστάμενος της Πολιτιστικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης είχε εκφράσει την αισιοδοξία ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο πριν από τη δύση του ηλίου. Από τη μεριά του ο περιφερειάρχης, ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος είχε δηλώσει το μεσημέρι συγκρατημένα αισιόδοξος για την τελική έκβαση, δηλώνοντας, ωστόσο, πως η κατάσταση είναι δύσκολη και έχει ζητηθεί ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Μιλώντας στο thesstoday.gr ο Διευθυντής Δασών Ν. Καβάλας Ιωάννης Καπετανγιάννης, ανέφερε: «Εκτιμώ ότι είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση αυτή τη στιγμή. Έχουν έρθει αρκετά εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις. Το θέμα έγκειται στη σωστή διαχείριση όλων αυτών των δυνάμεων. Υπάρχει πρόσβαση οχημάτων. Έχουν διασκορπιστεί στις εστίες της φωτιάς και ενεργούν. Βοηθά ότι δεν πνέουν άνεμοι στην περιοχή».

Ο ίδιος τόνισε ότι για την ώρα «δεν απειλούνται κατοικίες αλλά απειλείται το δάσος. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους και τους τουρίστες αυτή τη στιγμή. Είμαστε αισιόδοξοι αλλά απαιτείται σωστή διαχείριση όλων των μέσων κατάσβεσης. Ενεργεί και ένα ελικόπτερο Σινούκ».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής, για τη φωτιά που ξέσπασε από χθες το βράδυ στον οικισμό Σκάλα Ποταμιάς, επιχειρούν 185 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα. 

Επίσης, από το πρώτο φως επιχειρούσαν 10 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. 

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν, δύο ελικόπτερα και τρία μηχανήματα έργου του ΓΕΕΘΑ, εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Επιπλέον, σύμφωνα με το kavalapost.gr στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν οχήματα του στρατού, ειδικές δυνάμεις και μηχανήματα διάνοιξης δρόμων καθώς η περιοχή που μαίνεται η φωτιά είναι δύσβατη και δύσκολο να προσεγγιστεί από επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση του οικισμού Κοίνυρα και δόθηκε οδηγία στους πολίτες να κατευθυνθούν προς τα Λιμενάρια.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, είναι η δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα που ξεσπά πυρκαγιά στο συγκεκριμένο σημείο και αυτό γεννά υποψίες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης από πτώση δέντρου και μεταφέρθηκε αμέσως στο Κέντρο Υγείας Πρίνου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL