Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Περσικός Κόλπος / Επιδρομή ενόπλων σε ελληνικά τάνκερ - Διάβημα του ΥΠΕΞ στο Ιράν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περσικός Κόλπος / Επιδρομή ενόπλων σε ελληνικά τάνκερ - Διάβημα του ΥΠΕΞ στο Ιράν

πηγή φωτό marinetraffic.com

Ρεσάλτο σε ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο έκαναν ένοπλοι, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να στέλνει διάβημα στο Ιράν. Την ευθύνη ανέλαβε η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν, η οποία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και όπως αναμεταδίδει το France 24 ανακοίνωσε ότι «το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Πρόκειται για το πλοιο Δέλτα Ποσειδών με ελληνική σημαία και 25 άτομα πλήρωμα - οι δύο είναι Έλληνες - το οποίο δέχθηκε επίθεση και καταλήφθηκε από ένοπλους σε διεθνή ύδατα στον Περσικό Κόλπο.

Το σημείο που βρίσκεται το πλοίο Δέλτα Ποσειδών:

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες το δεύτερο ελληνόκτητο πλοίο που δέχτηκε επίθεση είναι το Prudent Warrior στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες.

ΥΠΕΞ: Μην ταξιδέυετε στο Ιράν

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι με εντολή του Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε «προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο. Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας».  

Ο γενικός γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες «αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, «νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των ανωτέρω, το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL