Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
ΑΠΕ / Αυξάνονται και πληθύνονται οι καταγγελίες για λογοκρισία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΕ / Αυξάνονται και πληθύνονται οι καταγγελίες για λογοκρισία

ΤΥΠΟΣ

Με περιπτώσεις λογοκρισίας και απόκρυψης ειδήσεων από το ΑΠΕ, το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, θα ασχοληθεί στο επόμενο διάστημα η ΕΣΗΕΑ. Οι περιπτώσεις και οι καταγγελίες έχουν πληθύνει και σε αυτές έχει προστεθεί από προχθές νέα καταγγελία της εφημερίδας Documento, η οποία καταγγέλλει τη «νέα δεοντολογία» του Αιμίλιου Περδικάρη και ζητάει από την Ένωση Συντακτών να πράξει τα δέοντα προκειμένου να μην «μετατρέπεται το ΑΠΕ - ΜΠΕ σε βραχίονα εξυπηρέτησης πολιτικών συμφερόντων».

Ήδη, για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με τον αρχισυντάκτη βάρδιας και τη διευθύντρια σύνταξης του ΑΠΕ, μετά από καταγγελία που κοινοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με θέμα πρώτης επικαιρότητας το οποίο «κόπηκε» χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Στη συνάντηση έχει κληθεί και ο γεν. διευθυντής του ΑΠΕ Αιμ. Περδικάρης, όμως δεν είναι γνωστό ακόμη εάν θα παραστεί σήμερα ή θα οριστεί ξεχωριστή συνεδρίαση.

Εν τω μεταξύ, εκκρεμούν και οι καταγγελίες σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης από το ΑΠΕ της ετήσιας έρευνας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, που δημιούργησε σάλο, καθώς παρουσιάζει την Ελλάδα στον πάτο των χωρών της Ε.Ε. σε θέματα ελευθερίας του Τύπου. Το ΑΠΕ, παρότι δημοσίευσε την έρευνα, δεν αναφέρθηκε καθόλου στα στοιχεία που αφορούν την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, επιχειρώντας να «προστατεύσει», με τον δικό του τρόπο, τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο εξέτασης του συνόλου των ζητημάτων που εγείρονται για το ΑΠΕ, θα εξεταστεί από την ΕΣΗΕΑ και η καταγγελία του Άγγελου Προβολισιάνου από το Documento, η οποία αφορά μια «κλασική» πρακτική λογοκρισίας: ενώ βουίζει ο τόπος για πράξεις ή παραλείψεις της κυβέρνησης, η ειδησεογραφία αποσιωπάται, έως ότου υπάρξει κυβερνητική ανακοίνωση. Το πιο εξωφενικό όμως, που αντικρούει σε κάθε κανόνα δεοντολογίας, είναι ότι δημοσιεύεται μια διάψευση, η οποία όμως δεν αντιστοιχεί σε καμία προηγούμενη δημοσίευση!

Μια τέτοια περίπτωση αφορά η καταγγελία του Documento, καθώς δημοσιεύεται «διάψευση» του Αν. υπουργού Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτη σε δημοσίευμα της εφημερίδας, χωρίς όμως να γίνεται καμία αναφορά στο περιεχόμενο του δημοσιεύματος, καθώς αφορά την «επαγγελματική αποκατάσταση» του γιού του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε σχέση με την επικείμενη ψηφοφορία για το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL