Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Δίκη Λιγνάδη / «Ήταν βιασμός, φοβήθηκα μην βιάσει και εμένα» - Η συγκλονιστική κατάθεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Λιγνάδη / «Ήταν βιασμός, φοβήθηκα μην βιάσει και εμένα» - Η συγκλονιστική κατάθεση

Ο Δημήτρης Λιγνάδης
(INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ)

Με την κατάθεση φίλου του τέταρτου καταγγέλοντα βιασμό του από τον Δημήτρη Λιγνάδη το 2015, όταν το θύμα έμενε στο σπίτι του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, σε ηλικία 17 ετών, συνεχίστηκε η δίκη του καλλιτέχνη ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο μάρτυρας επιβεβαιώνοντας όσα κατέθεσε το τέταρτο θύμα δήλωσε ότι ήταν παρών σε έναν από τους δύο βιασμούς που καταγγέλλει ότι υπέστη ο φίλος του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτό που συνέβη μπροστά στα μάτια του «ήταν βιασμός». Δεν επρόκειτο για κάτι φυσιολογικό, δήλωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι ο Δ. Λιγνάδης λειτούργησε «με βία».

Στην κατάθεσή του περιέγραψε πώς έγινε η καταγγελλόμενη πράξη του βιασμού στο σπίτι του άλλοτε επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου, παρουσία του ίδιου και άλλων δύο νεαρών αγοριών, μεταξύ των οποίων και ο δεύτερος μηνυτής του καλλιτέχνη.

Εισαγγελέας: Στο περιστατικό ήσασταν παρών, τι φοβηθήκατε;

Μάρτυρας: Ότι θα μπορούσε να βιάσει κι εμένα.

Εισαγγελέας: Ήσασταν δύο.

Μάρτυρας: Δεν είχε σημασία, ήταν πιο έξυπνος, πιο μεγάλος, δεν έχει να κάνει με τη σωματική διάπλαση αλλά με την εμπειρία.

Εισαγγελέας: Γιατί αναρωτιόσασταν αν ήταν φυσιολογικό;

Μάρτυρας: Πέρναγαν πολλά από το μυαλό μου.

Εισαγγελέας: Όσο ήσασταν μέσα στο δωμάτιο δε σκεφτήκατε να τον βοηθήσετε;

Μάρτυρας: Όχι γι' αυτό νιώθω πολύ άσχημα που δεν έκανα κάτι, η πρώτη σκέψη να φύγω να σωθώ από αυτή την κατάσταση, φοβήθηκα ότι θα κάνει κάτι εις βάρος μου.

Εισαγγελέας: Δεν είχατε αγωνία για το πώς είναι ο φίλος σας;

Μάρτυρας: Βεβαίως είχα, για αυτό έστειλα τη φωτογραφία για να μάθω.

Εισαγγελέας: Πέρασε από το μυαλό σας ότι ο φίλος σας είχε ερωτική σχέση με τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Δεν μου πέρασε από το μυαλό και δεν μου είχε αναφέρει κάτι.

Εισαγγελέας: Σας είχε πει αν του είχε κάνει κάποια πρόταση ή πράξη, αν τον είχε ξαναπαρενοχλήσει ο κατηγορούμενος;

Μάρτυρας: Όχι δεν μου είχε πει κάτι.

Εισαγγελέας: Γιατί δεν έτυχε να συζητήσετε ποτέ κάτι τόσο σοβαρό;

Μάρτυρας: Φοβόμουν να το συζητήσω.

Εισαγγελέας: Φοβηθήκατε να αντιδράσετε, γιατί να το συζητήσετε;

Μάρτυρας: Δεν μπορούσα να το συζητήσω εγώ, ήθελα να ανοίξει τη συζήτηση ο ΠΦ, γι' αυτό έστειλα τη φωτογραφία για να το συζητήσουμε, η φωτογραφία ήταν από εκείνη τη μέρα, δεν ήθελε να του πω κάτι άσχημο, ήθελα να τον προστατέψω, ένιωθα ενοχές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ενόρκων και συνέδρων ο μάρτυρας περιέγραψε το πόσο απειλητικά ένιωσε όταν ο Δ. Λιγνάδης μπήκε στο δωμάτιο, όπου ο μάρτυρας και το θύμα κάθονταν και μιλούσαν.

Μάρτυρας: Όταν έρχεται ένας άνθρωπος πάνω μας, γυμνός με πλήρη στύση εννοείται πως ένιωσα απειλή, τον βλέπω να έρχεται πάνω στον ΠΦ να του κατεβάζει το παντελόνι και να κάνει κατευθείαν διείσδυση.

Σύνεδρος: Τις προηγούμενες φορές σας έκανε πρόσκληση αν ήθελε κάτι ερωτικό, τώρα γιατί ήταν διαφορετικό;

Μάρτυρας: Μου φαίνεται πολύ άρρωστο που ήρθε ερεθισμένος σε ένα δωμάτιο που ήμουν με τον φίλο μου.

Σύνεδρος: Μπορεί να είχε γίνει κάτι στο άλλο δωμάτιο, νιώσατε απειλή που μπήκε μέσα;

Μάρτυρας: Ναι, ήθελα να φύγω ήταν η πρώτη αντίδραση.

Ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας, υπέβαλε αίτημα προκειμένου να κληθεί να καταθέσει δημοσιογράφος πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής στην οποία μίλησε ο τρίτος μηνυτής, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο και έχει χάσει πλέον το δικαίωμα παράστασης Πολιτικής Αγωγής στην παρούσα δίκη.

Ο συνήγορος αιτιολόγησε το αίτημα του, λέγοντας ότι θα πρέπει η δημοσιογράφος να διευκρινίσει πώς ήρθε σε επαφή με τον εν λόγω άνδρα.

Το αίτημα απορρίφθηκε από το δικαστήριο, με ανάλογη εισήγηση του εισαγγελέα ο οποίος τόνισε πως όταν ήρθε η σειρά του μάρτυρα να καταθέσει και δεν εμφανίστηκε διατάχθηκε η βίαια προσαγωγή του.

«Εγώ πρότεινα εκ νέου να αναζητηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση -συνέχισε ο εισαγγελικός λειτουργός- Εφόσον το γνωρίζει ότι έχει διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του, εάν το γνωρίζει, μπορεί να έρθει να καταθέσει. Μέχρι, βέβαια, ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο».

Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο τέταρτος καταγγέλλων ο οποίος αναφέρθηκε και στο στοιχείο της ψυχολογικής βίας, πλην της σωματικής βίας που καταγγέλλει, εκ μέρους του κατηγορούμενου:

«Η άσκηση ψυχολογικής πίεσης υπήρχε από τον κατηγορούμενο, ανέκαθεν, ανεξάρτητα από τις πράξεις που υπέστην» είπε ο μάρτυρας, οι ισχυρισμοί του οποίου αμφισβητούνται από την πλευρά του κατηγορούμενου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL