Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Πετρέλαια Καβάλας / Από τον Δεκέμβριο προειδοποιούσαν οι εργαζόμενοι για «σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πετρέλαια Καβάλας / Από τον Δεκέμβριο προειδοποιούσαν οι εργαζόμενοι για «σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος»

εργοστάσιο φωτιά
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Στον «βρόντο» πήγαν οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων στα πετρέλαια Καβάλας οι οποίοι ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ατυχήματος στις «χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις» του εργοστασίου. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, σημειώθηκε έκρηξη σε άδεια δεξαμενή, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε θύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρεται σε απόσπασμα από το εξώδικο τους, που δημοσιεύει το documentonews.gr, τόνιζαν προς την διοίκηση της εταιρείας, ότι «πραγματικά μας προκαλεί τρόμο και ανησυχία η διαπίστωση ότι δόλια παρακάμπτετε, βασικούς κανόνες της ασφαλούς λειτουργίας των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος».

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εργαζόμενοι, η εταιρεία με πρόσχημα την οικονομική δυσχέρεια είχε προχωρήσει σε σειρά κινήσεων οι οποίες εγκυμονούσαν σοβαρούς κινδύνους για την λειτουργία και ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Μεταξύ αυτών ήταν η «παραβίαση» του «κανονισμού εργασίας» σε ότι αφορά την διαδικασία αντικατάστασης πλήρωσης των κενών θέσεων και προαγωγών, το σχέδιο αντιμετώπισης απρόοπτων περιστατικών των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, πυρόσβεσης και θαλάσσιας ρύπανσης». Επιπλέον, η εταιρεία δεν είχε φροντίσει να «γίνει εγκαίρως ο έλεγχος ασφαλών συνθηκών SEVESO», ο οποίος είχε να διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες από το 2019, ενώ είχε προχωρήσει στην «εκπόνηση ενός προγράμματος διαθεσιμότητας» το οποίο χαρακτήριζαν ως «άκρως επικίνδυνο για την ασφάλεια του εργοστασίου, των εργαζομένων και της ευρύτερης περιοχής».

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εντός των δοχείων, των αγωγών και των σωλήνων υπάρχει πετρέλαιο. Μάλιστα το υδρόθειο αυτήν την στιγμή έχει ανέβει σε ποσοστό 48% όταν στην περίοδο πλήρους λειτουργίας είναι στο 5%, γεγονός το οποίο οφείλεται στην εγκληματική επιλογή σας να διακόψετε την παροχή φυσικού αερίου. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σας υπενθυμίσουμε ότι ένα σοβαρό περιστατικό είναι ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί καθώς τόσο τα υγρά όσο και τα αέρια που υπάρχουν στο χώρο των θαλάσσιων και χερσαίων εγκαταστάσεων είναι άκρως δηλητηριώδη, εύφλεκτα και εκρηκτικά» τόνιζαν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι.

Τέλος οι ίδιοι υπογράμμιζαν ότι «οποιαδήποτε έκπτωση σε προσωπικό μπορεί να αποβεί μοιραία για τις ζωές των εργαζομένων, για τις εγκαταστάσεις, για το περιβάλλον αλλά και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής».

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση των πετρελαίων Καβάλας μέχρι τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου είχε προχωρήσει στην απόλυση συνολικά σε 62 εργαζομένων, παρά τη χρηματοδότηση με 100 εκατ. ευρώ ως εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL