Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.3°C23.4°C
3 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C26.5°C
4 BF 37%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C22.7°C
4 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C22.9°C
3 BF 31%
Πετρέλαια Καβάλας / Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν με εξώδικο τα ψέματα της αστυνομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πετρέλαια Καβάλας / Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν με εξώδικο τα ψέματα της αστυνομίας

ΚΑΒΑΛΑ

Με έκπληξη που μετατράπηκε σε αγανάκτηση, διάβασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  σχετικά με την πρωτοφανή αστυνομική επιχείρηση στις εγκαταστάσεις της KAVALA OIL με έγινε με υπόδειξη της ιδιοκτήτριας εταιρείας Energean Oil, παραμονές Χριστουγέννων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας έστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στην περιφερειακή διεύθυνση της αστυνομίας, ζητώντας να ανακαλέσει δημόσια τον ψευδή ισχυρισμό της περί «σκοπούμενης χρήσης υδρόθειου», προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την υπεράσπιση των μελών της.

«Εάν είχαν την ελάχιστη ευθιξία αλλά και την πραγματική επίγνωση για τις θανατηφόρες ιδιότητες του υδρόθειου, πρώτον δεν θα έπρεπε να έχουν δημοσιεύσει τέτοιες ανακρίβειες και δεύτερον θα καταλάβαιναν το μέγεθος του κινδύνου στον οποίο έθεσαν τις ζωές όλων», αναφέρει η Ομοσπονδία και διευκρινίζει: Εάν είχε γίνει χρήση υδρόθειου και μάλιστα της περιεκτικότητας που διατίθεται στις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων Καβάλας θα είχε ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο όλων στον περιβάλλοντα χώρο.

Παράλληλα η Ομοσπονδία παραθέτει στοιχεία για την πρωτοφανή αστυνομική εισβολή στα Πετρέλαια Καβάλας κατά των εργαζόμενων που έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές των ίδιων αλλά και των αστυνομικών. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το συρματόπλεγμα των εγκαταστάσεων όπου βρίσκονταν αγωγοί αργού πετρελαίου και αντλιοστάσιο κόπηκε με τροχούς από τους αστυνομικούς. Η δημιουργία σπινθήρων που προκλήθηκε από τους τροχούς, σε συνδυασμό με τυχόν διαρροές που μπορεί να υπήρχαν, θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και των αστυνομικών.

Η  ΠΟΕ επισημαίνει ότι «το μόνο που ενδιέφερε τους υπεύθυνους που σχεδίασαν και έδωσαν την εντολή της συγκεκριμένης αστυνομικής επιχείρησης, ήταν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της εταιρείας, η οποία αντάμειψε τις αστυνομικές δυνάμεις που έθεσαν την ζωή τους και των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο... με ένα σάντουιτς και ένα χυμό».

Τα ξημερώματα της 21ης Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι, διαμαρτυρήθηκαν  στην προσπάθεια εργολαβοποίησης των εργασιακών σχέσεων και υπερασπίστηκαν τα στάνταρτ τεχνικής επάρκειας και ασφάλειας στη σύνθεση του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι πολιορκήθηκαν για ώρες τα ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις. Συνελήφθησαν 17 εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και όλα τα μέλη της διοίκησης του σωματείου, ωστόσο δεν ασκήθηκε δίωξη εναντίον τους, καθώς η εισαγγελία Καβάλας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες της αστυνομικής επιχείρησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ:

Π.Ο.Ε.: «Η υπόληψη και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων στην ΚΑΒΑΛΑ OIL δεν εξαγοράζεται και θα προστατευτεί»

Η αναίτια αστυνομική επιχείρηση κατά των εργαζομένων συναδέλφων μας στις χερσαίες εγκαταστάσεις της KAVALA OIL – χωρίς καν να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τόσο για το αστυνομικό προσωπικό, όσο και για τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις – ανέδειξε την προχειρότητα της αστυνομικής επιχείρησης σε θέματα κανόνων Υγείας και Ασφάλειας.

Συγκεκριμένα:
Το συρματόπλεγμα των εγκαταστάσεων όπου βρίσκονταν αγωγοί αργού πετρελαίου και αντλιοστάσιο κόπηκε με τροχούς. Η δημιουργία σπινθήρων που προκλήθηκε από τους τροχούς στον συγκεκριμένο περιβάλλοντα χώρο, σε συνδυασμό με τυχόν διαρροές που μπορεί να υπήρχαν, θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και των αστυνομικών.

Η χρήση ακατάλληλων μασκών από πλευράς των αστυνομικών δυνάμεων - κατά την είσοδο και παραμονή τους για ώρες μέσα στην καρδιά του εργοστασίου - έθεσε σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή τους από τυχόν διαρροές επιβλαβών αερίων, κάτι που είναι συχνό φαινόμενο στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Με μεγάλη μας έκπληξη - η οποία μετετράπη σε αγανάκτηση - διαβάσαμε δελτίο τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου εκτός των απολύτως ψευδών και συκοφαντικών αναφορών, περιγράφεται επίσης ότι έγινε και «σκοπούμενη διαρροή υδρόθειου από τους εργαζόμενους» ! Εάν είχαν την ελάχιστη ευθιξία αλλά και την πραγματική επίγνωση για τις θανατηφόρες ιδιότητες του υδρόθειου, πρώτον δεν θα έπρεπε να έχουν δημοσιεύσει τέτοιες ανακρίβειες και δεύτερον θα καταλάβαιναν το μέγεθος του κινδύνου στον οποίο έθεσαν τις ζωές όλων . Προφανώς όμως, εκτελώντας εντολές άνωθεν, η μόνη τους αγωνία ήταν να στηρίξουν δημόσια τις σκοπούμενες «διαρροές» της εταιρείας για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 21/12/2021.

Το υδρόθειο μετριέται σε ppm (μέρη στο εκατομμύριο).
Σε συγκέντρωση περίπου 20 ppm πρέπει να απομακρυνθείς άμεσα από το περιβάλλοντα χώρο, κάνοντας χρήση ειδικής μάσκας με τα κατάλληλα φίλτρα, αλλιώς καταστρέφεται η όσφρηση σου και εάν παραμείνεις για αρκετό χρονικό διάστημα στο χώρο, επέρχεται μέχρι και η απώλεια της ζωής σου, εφόσον δεν χρησιμοποιείς τον κατάλληλο εξοπλισμό και εισπνεύσεις την συγκεκριμένη ποσότητα υδρόθειου.

Στο εργοστάσιο η συγκέντρωση υδρόθειου μέσα στους αγωγούς και τα δοχεία ήταν πάνω από 35% . Εάν είχε γίνει «σκοπούμενη χρήση υδρόθειου από τους εργαζόμενους» – όπως περιγράφεται ψευδώς στο Δελτίο τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – και μάλιστα αυτής της περιεκτικότητας, θα είχε ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο ΟΛΩΝ στον περιβάλλοντα χώρο. Προφανώς όμως το μόνο που ενδιέφερε τους υπεύθυνους που σχεδίασαν και έδωσαν την εντολή της συγκεκριμένης αστυνομικής επιχείρησης, ήταν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της εταιρείας, η οποία αντάμειψε τις αστυνομικές δυνάμεις που έθεσαν την ζωή τους και των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο … με ένα σάντουιτς και ένα χυμό !

Δυστυχώς όμως για την εταιρεία αλλά και για όλους όσους την πατρονάρουν με λεφτά του Ελληνικού λαού, το πόρισμα ελέγχου για ασφαλείς συνθήκες στις χερσαίες εγκαταστάσεις, δικαιώνει πλήρως όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Ήδη η Ομοσπονδία μας απέστειλε ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΔΗΛΩΣΗ στην Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τα αναγραφόμενα στο από 21-12-2021 Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, και σε περίπτωση που δεν ανακαλέσει δημοσίως θα προβούμε σε κάθε εκ του Νόμου προβλεπόμενη ενέργεια για την υπεράσπιση των μελών μας .

Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ

Η ΦΗΜΗ ΚΑΙ Η ΥΠΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL