Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Πετρέλαια Καβάλας / Κύμα συμπαράστασης στους 17 συλληφθέντες εργαζόμενους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πετρέλαια Καβάλας / Κύμα συμπαράστασης στους 17 συλληφθέντες εργαζόμενους

ΚΑΒΑΛΑ

Με χειροκροτήματα και αγωνιστικά συνθήματα υποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι των Πετρελαίων Καβάλας την απελευθέρωση των 17 συνδικαλιστών και μελών του σωματείου τους που συνελήφθησαν κατά την επέμβαση των ΜΑΤ στις χερσαίες εγκαταστάσεις της εταιρείας και, παρά τις υποσχέσεις ότι δεν θα διωχθούν τελικά, οδηγήθηκαν χθες στο Αυτόφωρο.

Οι δικαστικές περιπέτειες των 17, ανάμεσα στους οποίους και όλα τα μέλη της διοίκησης του σωματείου, δεν τελείωσαν, αφού αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος για την όλη υπόθεση, ενώ, σύμφωνα με τους δικηγόρους, δεν τους ασκήθηκαν διώξεις. Αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους όλοι οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν προς τις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων Καβάλας για να πραγματοποιήσουν συνέλευση ώστε να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους ενάντια στις αντεργατικές τακτικές της εταιρείας, που προβλέπουν αθρόες απολύσεις, μειώσεις αποδοχών με τη μέθοδο της διαθεσιμότητας, είσοδο φθηνών εργολαβικών εργαζομένων κ.ά.

Χημικά και στους αλληλέγγυους

Μεγάλο ήταν το κύμα συμπαράστασης στους διωκόμενους, αλλά και στον αγώνα των εργαζομένων για δουλειά και αξιοπρεπείς αποδοχές. Πάνω από 350 κάτοικοι της Καβάλας συγκεντρώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης για να δηλώσουν αλληλέγγυοι στους 17 συλληφθέντες, ενώ και χθες, έξω από τα δικαστήρια, είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου.

Μάλιστα οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση ρίχνοντας χημικά στον κόσμο που φώναζε συνθήματα συμπαράστασης όταν οι συλληφθέντες οδηγούνταν με αστυνομική κλούβα στον εισαγγελέα.

Οι κατηγορίες που τους αποδίδονταν ήταν διατάραξη κοινής ειρήνης, παράνομη βία, άρση ασφαλιστικών εγκαταστάσεων, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Δεν περίμεναν το πόρισμα

Ως γνωστόν, πολύ νωρίς το πρωί της Τρίτης τα ΜΑΤ μπήκαν στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων με στόχο να τις εκκενώσουν με τη βία από τους εργαζόμενους που από τον περασμένο Αύγουστο βρίσκονται εκεί για να τις περιφρουρούν, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους για τις αντεργατικές τακτικές της διοίκησης της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει ότι η λειτουργία των χερσαίων εγκαταστάσεων δεν ήταν ασφαλής, πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, τον χώρο επισκέφθηκε κλιμάκιο του αρμόδιου υπουργείου για να ελέγξει τις σχετικές καταγγελίες.

Και ενώ το πόρισμα ακόμη εκκρεμεί, η εταιρεία κατέθεσε μήνυση στους εργαζόμενους και έτσι ανέλαβαν τα ΜΑΤ να καταστείλουν την κινητοποίηση των εργαζόμενων. Εισέβαλαν κόβοντας την περίφραξη και χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου - λάμψης για να τρέψουν σε φυγή τους εργαζόμενους, ενώ ξεκίνησαν και τις προσαγωγές εργαζόμενων.

Κατά τη αστυνομική επιχείρηση καταστράφηκε και ένας κεντρικός μετασχηματιστής, με αποτέλεσμα να διακοπεί το ρεύμα και να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διαρροής υδροθείου. Πάρα πολλοί από τους εργαζόμενους δεν εγκατέλειψαν τον χώρο και ανέβηκαν σε έναν πύργο των εγκαταστάσεων, όπου και παρέμειναν επί ώρες. Αργά το απόγευμα και μετά από διαπραγματεύσεις κατέβηκαν από τον πύργο έχοντας την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν συλλήψεις. Η υπόσχεση αυτή, φυσικά, δεν τηρήθηκε αφού δέκα εργαζόμενοι που είχαν προσαχθεί τελικά συνελήφθησαν, όπως και τα μέλη της διοίκησης του σωματείου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL