Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.9°C17.4°C
4 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.5°C15.6°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.0°C13.8°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
6 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.2°C
0 BF 100%
Κέρκυρα / Γιατί εκβράστηκαν δυο ζιφιοί – Η φωτιά στο πλοίο και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κέρκυρα / Γιατί εκβράστηκαν δυο ζιφιοί – Η φωτιά στο πλοίο και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες

ΖΙΦΙΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑ
photo/Facebook ΑΡΙΩΝ

Ένα νέο περιστατικό με τον εκβρασμό σε ακτή της Κέρκυρας δυο ζιφιών, είκοσι ημέρες μετά το τραγικό περιστατικό που τον ζιφιό που εκβράστηκε αρχικά στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης και παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων ο ζιφιός βρέθηκε νεκρός στη Σαλαμίνα, προβληματίζει επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

ΖΙΦΙΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑ
photo/facebook ΑΡΙΩΝ

Οι δυο ζιφιοί εκρβράστηκαν στα ρηχά στη παραλία Αρίλλα και Άγιος Γόρδιος στα ΒΔ της Κέρκυρας το πρωί της Κυριακής 20 Φεβρουαρίου. Επιστήμονες από την οργάνωση ΑΡΙΩΝ έσπευσαν στο σημείο και αφού έγινε αυτοψία από την κ. Αναστασία Κορονάκη, κτηνίατρο του Δικτύου Κτηνιάτρων του ΑΡΙΩΝ και λήφθησαν δείγματα με τη βοήθεια των εθελοντών, οι ζιφιοί οδηγήθηκαν με ασφάλεια στην ανοικτή θάλασσα. Όμως, όπως επισημαίνουν «συνεχίζεται η παρακολούθηση για τυχόν νέες προσαράξεις σε πλησιέστερες ακτές».

ΖΙΦΙΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑ
photo/Facebook ΑΡΙΩΝ

Ο ΑΡΙΩΝ επισημαίνει μάλιστα το γεγονός ότι στην περιοχή «πνέουν άνεμοι ΝΔ έως 4 μποφώρ και υπάρχει μεγάλη κίνηση από διασωστικά πλοία (λόγω της πυρκαγιάς στο πλοίο Euroferry Olympia) και εκτέλεση γεωφυσικών ερευνών για την εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα». Μέχρι στιγμής τα νέα είναι καλά.

Όμως, η Greenpeace επισημαίνει ότι στην περιοχή που εκβράστηκαν οι ζιφιοί γίνονται σεισμικές έρευνες – εκρήξεις για υδρογονάνθρακες από το πλοίο SW Cook για λογαριασμό των ΕΛΠΕ. 

Το πλοίο της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης  Rainbow Warrior με τους ακτιβιστές έγιναν μάρτυρες των σεισμικών ερευνών και είχαν όπως επισημαίνουν «είχαμε προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τις σεισμικές εκρήξεις από την αρχή!».


Μάλιστα, οι ακτιβιστές της Greenpeace κατέγραψαν τις εκρήξεις που γίνονται στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου κάθε 12 δευτερόλεπτα όπως μπορείτε να ακούσετε και στο ηχητικό ντοκουμέντο.

Όπως σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση αυτές οι ηχητικές «βόμβες» είναι εξαντλητικοί υπέρηχοι που έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στα θαλάσσια είδη. «Μάλιστα, οι κίνδυνοι αυτοί δεν περιορίζονται στα όρια των συγκεκριμένων οικοπέδων, αφού ο ήχος στο νερό ταξιδεύει πολύ μακρύτερα απ’ ό,τι στον αέρα, φτάνοντας σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, άρα πιθανόν να βάλουν σε κίνδυνο και θαλάσσια είδη εκτός των συγκεκριμένων οικοπέδων».

Τη σύνδεση μεταξύ των σεισμικών ερευνών – εκρήξεων στην περιοχή του Ιονίου με την περιοχή που εκβράστηκαν οι δυο ζιφιοί, επεσήμανε με ανάρτησή του στο Twitter και ο Δημήτρης Ιμπραήμ υπεύθυνος κλίματος και ενέργειας στη WWF Ελλάς.

«Αυτή είναι η κίνηση του SW Cook που κάνει σεισμικές έρευνες αυτή τη στιγμή για λογαριασμό των ΕΛΠΕ στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν οι δύο εκβρασμένοι ζιφιοί. Ειρωνικά σήμερα είναι παγκόσμια μέρα φαλαινών», αναφέρει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL