Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Θεσσαλονίκη / Επίδειξη του δόγματος «Νόμος και τάξη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Επίδειξη του δόγματος «Νόμος και τάξη»

ΜΑΤ

Μια «γεύση» για το πώς εννοεί η κυβέρνηση την εφαρμογή του δόγματος «Νόμος και τάξη» πήραν το Σάββατο οι Θεσσαλονικείς/κιές. Το κέντρο της πόλης ήταν στην κυριολεξία αστυνομοκρατούμενο, με συγκέντρωση αναρχικών ομάδων που διαμαρτύρονται για την εκκένωση των καταλήψεων στα πανεπιστήμια. Παντού έβλεπες ΜΑΤ και αστυνομικές κλούβες, ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετούσε συνεχώς πάνω από τα κεφάλια διαδηλωτών και μη, ενώ δεν έλειψαν και οι αστυνομικοί «τσαμπουκάδες», ακόμη και κατά δημοσιογράφων.

Με λίγα λόγια, η Θεσσαλονίκη έζησε μια καλοστημένη και ακριβοπληρωμένη αστυνομική «παράσταση», όπου οι αναρχικοί ήταν σαφώς λιγότεροι από τους αστυνομικούς. Η αναλογία, μάλιστα, υπολογίστηκε από γνωρίζοντες στο 1/3. Και, επειδή δεν έσπασαν βιτρίνες ή αυτοκίνητα και μαγαζιά, μια συνήθης ένταση σε διαδηλώσεις, με ρίψεις μολότοφ από την πλευρά μικρής ομάδας αναρχικών και ρίψεις χημικών από τα ΜΑΤ στην περιοχή της Καμάρας, υπερπροβλήθηκε από τα φίλια προς την κυβέρνηση ΜΜΕ για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Εξάλλου, δύο ημέρες νωρίτερα, είχε αρχίσει να καλλιεργείται κλίμα φόβου από την ΕΛ.ΑΣ., αλλά και από τα κυβερνητικά τοπικά φερέφωνα, που εκτιμούσαν ότι οι αναρχικοί έρχονται από παντού για «να κάψουν την πόλη»...

Τρεις αστυνομικοί για κάθε διαδηλωτή

Στη συγκέντρωση και την πορεία συμμετείχαν λίγο περισσότερα από 1.000 άτομα και καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας δεν συνέβη το παραμικρό «παρατράγουδο», παρά την προκλητικά έντονη αστυνομική παρουσία. Τα σχετικά μικρής έκτασης και έντασης επεισόδια έγιναν όταν οι διαδηλωτές, επιστρέφοντας στην Καμάρα, βρέθηκαν μπροστά σε μπλόκο με αστυνομικές κλούβες που τους έφραζε τον δρόμο προς το ΑΠΘ.

Τότε μια ολιγομελής ομάδα νεαρών αποκόπηκε από την πορεία και άρχισε να πετά μολότοφ και αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Εκείνες απάντησαν με βροχή χημικών, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε το συνηθισμένο ανθρωποκυνηγητό σε παράλληλους δρόμους και παράδρομους, μακριά από τον χώρο των επεισοδίων.  Όποιος/α φορούσε μαύρα και κρατούσε σακίδιο ήταν «ύποπτος». Πολλοί οι έλεγχοι, και τελικά 27 συλλήψεις νεαρών ατόμων, εκ των οποίων μόνο μία νεαρή γυναίκα αντιμετωπίζει κακουργηματικές πράξεις.

Τραμπουκισμοί σε δημοσιογράφους

«Εσείς είστε το κράτος» είχε πει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στους αστυνομικούς. Ο γιος του Κυριάκος, ως πρωθυπουργός, προσφάτως το χαρακτήρισε «λάθος», αλλά πολλοί από τους ένστολους της ΕΛ.ΑΣ. σήμερα διακατέχονται από αυτή την αίσθηση.  Έτσι «τραμπούκισαν» τον δημοσιογράφο Χρήστο Αβραμίδη επειδή κατέγραφε τις έρευνες σε «ύποπτους» νεαρούς/ές και τις προσαγωγές.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο ίδιος, κάποια στιγμή μια ομάδα αστυνομικών τον περικύκλωσε και ουσιαστικά προσπάθησαν να τον εκφοβίσουν λέγοντάς του ότι είναι «γνωστός στην ασφάλεια».

Ένας από τους ένστολους τον εξύβρισε χυδαία χρησιμοποιώντας σεξιστικές εκφράσεις, ενώ δέχτηκε και μία κλωτσιά στο πόδι. Το νέο αυτό περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά δημοσιογράφου κατήγγειλε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Χρ. Σπίρτζης. «Οι χυδαίες ακροδεξιές αντιλήψεις έχουν επικρατήσει στα σώματα καταστολής της ΕΛ.ΑΣ.» τόνισε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL