Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.3°C17.4°C
3 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
0 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Γκίκας Μαγιορκίνης / Ως και 9 μήνες μετά η τέταρτη δόση - Σε αυτή τη φάση υπεραρκετή η τρίτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γκίκας Μαγιορκίνης / Ως και 9 μήνες μετά η τέταρτη δόση - Σε αυτή τη φάση υπεραρκετή η τρίτη

Ο Γκίγκας Μαγιορκίνης
(EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Να μην παρασύρονται οι πολίτες και ειδικά οι ανεμβολίαστοι και οι μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση από τις πληροφορίες περί ηπιότερης νόσησης από την Όμικρον ζήτησε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης απέφυγε να εξηγήσει το γιατί χώρες όπως η Ολλανδία, με καλύτερα επιδημιολογικά μεγέθη, προχωρούν σε αυστηρότερα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει αναλογικότητα μέτρων με την πίεση στο σύστημα Υγείας, που «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια αποσυμπίεση», αν και αμέσως μετά υπογράμμισε ότι «ήδη έχει ανακοινωθεί ότι από 3 Ιανουαρίου μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα. Την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου η Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά για να δει πώς κινείται η επιδημία». Εκτίμησε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω μέτρα, αλλά δεν το βλέπω και πολύ πιθανό», παρότι επιβεβαίωσε προβλέψεις άλλων επιστημόνων ότι το επόμενο διάστημα «ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανέβει κατακόρυφα ... είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε τα 10.000-12.000 κρούσματα, δεν θα πρέπει να μας τρομάξει αυτό το νούμερο, ήδη στη Βρετανία καταγράφονται αριθμοί ρεκόρ, χωρίς αύξηση πίεσης στο σύστημα Υγείας».

Αυτοί που κατά τον κ. Μαγιορκίνη θα πρέπει να προσέξουν είναι «οι μεγάλοι σε ηλικία που δεν έχουν εμβολιαστεί, γιατί ακόμη και πιο ήπια να είναι η νόσηση (σ.τ.σ. με την Όμικρον) θα το αντιμετωπίσουν πιο βαριά από έναν εμβολιασμένο, για τον οποίο και η διάρκεια πιθανής νοσηλείας είναι πιο σύντομη (στη Βρετανία το μεγαλύτερο ποσοστό μόνο για ένα 24ωρο)», ενώ γενικά «όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να το κάνουν, δεν πρέπει να θεωρήσουν οι ανεμβολίαστοι ότι η Όμικρον είναι ήπια για αυτούς».

Όσον αφορά την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολιασμού κατά της covid-19, ο ίδιος εκτίμησε ότι «είμαστε σε καλό σημείο» και επί του παρόντος μόνο «άνθρωποι με βαριά νοσήματα, σε συνεννόηση με το γιατρό τους και με βάση τις οδηγίες της Επιτροπής Εμβολιασμών θα πρέπει να προχωρήσουν ανάλογα στην τέταρτη δόση όταν έρθει η στιγμή». Όπως υπογράμμισε, για τον ευρύ πληθυσμό «είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε για τέταρτη δόση στην Ελλάδα, μπορεί να χρειαστεί αρκετούς μήνες αργότερα, μπορεί να φτάσουμε και τους 9 μήνες ... σε αυτή τη φάση η τρίτη δόση είναι υπεραρκετή».

Καθώς για τον γενικό πληθυσμό αυτό «δείχνει» πρακτικά την θερινή περίοδο, σε σχετική ερώτηση ο ίδιος είπε ότι το καλοκαίρι «θα είμαστε σίγουρα καλύτερα από πέρυσι ... αυτό οφείλεται κυρίως στον εμβολιασμό ... κρούσματα θα έχουμε, δεν υπάρχει πιθανότητα να μην έχουμε ... ο εμβολιασμός θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσυμπίεση το σύστημα Υγείας και θα υπάρχει λιγότερος κίνδυνος ανάγκης μέτρων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL