«Έκαψε» και τη Γαλλία
Η σπέκουλα με τον Μητσοτάκη και την γκαντεμιά δεν μας αρέσει και δεν αρέσει και στον πρωθυπουργό. Στην πραγματικότητα τον ενοχλεί πάρα πολύ. Γι’ αυτό και αποφεύγει τις προβλέψεις, ώστε να μην τον κακοχαρακτηρίσουν. Το έκανε και με το Μουντιάλ, όπου απέφευγε τις προβλέψεις. Περιορίστηκε σε μία μόνο εκτίμηση τις πρώτες ημέρες, ότι θα το πάρει ευρωπαϊκή χώρα. Και μετά σιωπή. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ποιος θέλει να το πάρει πριν τον αγώνα της Γαλλίας με το Μαρόκο. Δήλωσε υποστηρικτής της Γαλλίας, και μάλιστα βρισκόταν στο Παρίσι για την παρέλαση όταν αποκλείστηκαν οι «τρικολόρ» από την Ισπανία. Τους υποστήριζε, πήγε στο Παρίσι, είδε και την παρέλαση για την πτώση της Βαστίλης, πόσα να αντέξουν οι παίκτες; Αποκλείστηκαν!
Ο Νικήτας στο Επικρατείας
Σας γράψαμε την προηγούμενη Κυριακή το πρόσωπο που θα είναι πρώτο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.: Η Αφροδίτη Νέστορα, κόρη της αδικοχαμένης Βάγιας Νέστορα. Να ξέρετε ότι στη δεύτερη θέση θα είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης. Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε να μην κλείσει την πολιτική του καριέρα, όπως είχε ακουστεί. Η δεύτερη θέση Κακλαμάνη θεωρείται σχεδόν κλεισμένη.
Η θέση του Ρουσόπουλου
Από εκεί και μετά αρχίζουν τα προβλήματα. Θέση στο Επικρατείας θα έχει και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Στον Βόρειο Τομέα που κατεβαίνει μάλλον δεν θα εκλεγεί. Εκεί τα πράγματα με Κωστή Χατζηδάκη, Νίκη Κεραμέως, Άδωνη Γεωργιάδη και Παύλο Μαρινάκη, παραείναι δύσκολα πια.
Λέγεται ότι έκλεισε η συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Συνεδρίου της Ν.Δ. Ωστόσο θα πρέπει να περιοριστεί στη τέταρτη θέση, αφού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις τρεις πρώτες θα πρέπει να είναι ένας εκπρόσωπος της ομογένειας. Με βάση τα τωρινά δημοσκοπικά ποσοστά η Ν.Δ. θα εκλέξει τέσσερις βουλευτές Επικρατείας. Αλλά, πάλι, κανείς δεν ξέρει τι τέξεται η επιούσα.
Και η Ντόρα;
Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο καθώς θέση στο Επικρατείας διεκδικεί και η Ντόρα Μπακογιάννη. Λέγεται μάλιστα ότι διεμήνυσε πως ή στο Επικρατείας ή καθόλου. Αφενός γιατί με την πολιτική της διαδρομή και το ειδικό της βάρος θεωρεί ότι το αξίζει - ειδικά σε σχέση με τον Νικήτα και τον Θεόδωρο. Αφετέρου γιατί με τα ποσοστά που παίρνει τώρα η Ν.Δ. στην τετραεδρική των Χανίων είναι πολύ πιθανό να εκλέξει μόνο έναν βουλευτή. Στα Χανιά όμως εκλέγεται και η Σέβη Βολουδάκη, που είναι δύσκολη αντίπαλος. Το τελευταίο που θα ήθελε η Ντόρα Μπακογιάννη θα ήταν να κλείσει τη θητεία της έχοντας χάσει την έδρα στα Χανιά.
Μήπως γι’ αυτό, λένε κάποια πονηρά μυαλά, ο Αντώνης Σαμαράς στο πρόσφατο TikTok που έκανε της είπε να τα βρει με τον αδελφό της;
«Κόπηκε» ο Γεωργίου
Κάνοντας το ρεπορτάζ για το Επικρατείας της Ν.Δ. έπεσα πάνω στο όνομα του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Ορφέα Γεωργίου. «Αυτός δεν είναι για τον Έβρο;» ρώτησα. «Ήταν», μου απάντησαν και μου αποκάλυψαν ότι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κόπηκε από τον Έβρο, αφενός λόγω των αντιδράσεων για όσα έκανε στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και αφετέρου γιατί δεν «τράβαγε» η υποψηφιότητά του στον Έβρο. Γι’ αυτό θα τον βάλουν στο Επικρατείας. Σε μη εκλόγιμη θέση.
Κρητική κουζίνα
Μόνο είδηση δεν είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς συνέφαγε με τον διευθυντή του γραφείου του και στενό του συνεργάτη Νίκο Τσιούτσια σε εστιατόριο στην πλατεία Κολωνακίου, όπως πρόβαλαν διάφορα sites. Κάθε μέρα μαζί είναι, πήγαν και για φαγητό. Τώρα, όσο για το τι έφαγαν, μάλλον κρητική κουζίνα, από ντάκο μέχρι αντικριστό Κυριάκο Μητσοτάκη και Ντόρα Μπακογιάννη...
Τηλεφωνεί ο Νέζης
Μπορεί ακόμη να μην έχει ανακοινώσει το κόμμα ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά ο πόλεμος στο παρασκήνιο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ούτε άδεια για περίπτερο δεν χορηγούν οι κρατικές Αρχές σε πρόσωπα που είναι επίφοβα να στηρίξουν ή να κατέβουν με τον Σαμαρά. Τα στελέχη του Μαξίμου προσεγγίζουν πρόσωπα και παλιούς πολιτευτές που μπορεί να αλλαξοπιστήσουν. Κάποιους μάλιστα τους παίρνει τηλέφωνο ο Θανάσης Νέζης. Ένας από αυτούς του απάντησε «τώρα με θυμήθηκες, μετά από τρία χρόνια;».
Πόνεσαν Μόσχος και Ανεστίδης
Πόνεσε η δημόσια δήλωση του Κώστα Ανεστίδη -τον οποίο είχε διασύρει το Μέγαρο Μαξίμου- που κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να ανακοινώσει το κόμμα του για να συνταχθεί μαζί του γιατί η Ν.Δ. δεν είναι αυτή που ήταν. Ο Κώστας Ανεστίδης έχει αυξημένο κύρος μεταξύ των δεξιών αγροτών. Μάλιστα, δεν θα περιοριστεί στο να κάνει αγώνα για την προσωπική του εκλογή αλλά συνολικά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της μεταλλαγμένης Ν.Δ.
Αν βάλει κανείς ότι το άλλο ηγετικό πρόσωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, ο Θωμάς Μόσχος, είναι τομεάρχης της ΕΛ.Α.Σ του Αλέξη Τσίπρα, μπορεί να εικάσει την καθίζηση της Ν.Δ. στο προνομιακό για εκείνη στρώμα των αγροτών.
Και η Πατουλίδου με τον Σαμαρά;
Αλλά και η πιθανή υποψηφιότητα της Βούλας Πατουλίδου πονάει ήδη το Μέγαρο Μαξίμου, που έχει βάλει λυτούς και δεμένους να την αποτρέψουν. Η Βούλα έχει ρεύμα στη Θεσσαλονίκη.
Κώστας Βενιζέλος-Μιχάλης Ιγνατίου: Νέο βιβλίο για την προδοσία της Κύπρου
«Ένοχος - Η εντολή του Κίσινγκερ, η εκτέλεση του πραξικοπήματος από τον Ιωαννίδη και η εισβολή των Τούρκων το 1974» (Λευκωσία 2026), των Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου. Το βιβλίο αποτελεί την επικαιροποιημένη έκδοση των αρχείων του Κίσινγκερ, τα οποία έφεραν στο φως για πρώτη φορά οι συγγραφείς πριν από 20 και πλέον χρόνια, και επανεξετάζει τον ρόλο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην πορεία προς το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή μέσα από νέα στοιχεία, όπως την αφήγηση του Αμερικανού διπλωμάτη Τζέιμς Σπέιν, δεύτερου τη τάξει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα το καλοκαίρι του 1974.
Τη 19η Ιουλίου, παραμονή της εισβολής, ο Τζέιμς Σπέιν και ο πρέσβης Γουίλιαμ Μακόμπερ ήταν εντεταλμένοι να παραδώσουν στον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ επείγουσα επιστολή του Προέδρου Νίξον. Η επιστολή αυτή δεν παραδόθηκε ποτέ. Τι περιείχε η επιστολή; Γιατί δεν παραδόθηκε και ποιος σταμάτησε τους διπλωμάτες να μην υλοποιήσουν τις προεδρικές εντολές; Οι απαντήσεις σε όλα αυτά δίνονται από τους συγγραφείς.
Θέλει υποδιοικητής
Υπήρχε κάποτε (επί Μητσοτάκη) στο Μαξίμου ένας πολυπράγμων τύπος, ο οποίος γνώριζε και παρενέβαινε στα πάντα όσον αφορά την οικονομία. Μέχρι και σε επιχειρηματίες τηλεφωνούσε και τους μετέφερε τη στήριξη του πρωθυπουργού στα επιχειρηματικά τους σχέδια - το τελευταίο συχνά προκαλούσε πρόβλημα διότι οι επιχειρηματίες δεν είχαν ενημερώσει τον πρωθυπουργό ή κάποιον άλλο στο Μαξίμου ότι θα αγόραζαν κάποια εταιρεία ή θα συνεργαζόντουσαν με κάποιον. Όμως το Μαξίμου εμφανιζόταν να ακούει και να γνωρίζει τα πάντα! Άλλες, ωραίες εποχές εκείνες, οι παράγοντες του Μαξίμου ήταν και αισθάνονταν ισχυροί.
Τώρα ο πολυπράγμων τύπος, αφού περιπλανήθηκε για λίγο στον ιδιωτικό τομέα πουλώντας τις υπηρεσίες του, θέλει να επιστρέψει στο Δημόσιο. Έχει θέσει ως στόχο τη θέση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ερώτημα είναι αν ο Γιάννης Στουρνάρας θα κάνει (και αυτή) τη χάρη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο μεταπολιτικός
