Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C17.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.7°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.0°C17.6°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.2°C17.1°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
0 BF 100%
Νίκος Τζανάκης / Έκρηξη κρουσμάτων ακόμη και πριν τα Φώτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Τζανάκης / Έκρηξη κρουσμάτων ακόμη και πριν τα Φώτα

ΝΙΚΟΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ

Παρούσα και στα επιδημιολογικά μεγέθη και τις προγνώσεις των μοντέλων είναι ήδη η επίδραση της Όμικρον, όπως περιέγραψε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Αρχικά, ο κ. Τζανάκης προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, προτρέποντας τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται και παρακινώντας τους ειδικούς να μην καταστρέφουν την ψυχολογία του κόσμου (στην προσπάθειά του αυτή ανέφερε αριθμούς μερικοί από τους οποίους δεν ισχύουν, όπως ότι έχουν εμβολιαστεί με τρίτη δόση «περίπου 4, 3,5 εκατομμύρια» ενώ ο αριθμός τους χτες ήταν 3.067.177 σύμφωνα με το emvolio.gov.gr). Στη συνέχεια ωστόσο, οι αναφορές του για την έλευση της Όμικρον που είναι ήδη παρούσα και στα μεγέθη των τελευταίων ημερών, ήταν σαφώς ανησυχητικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα μοντέλα πρόγνωσης η αποκλιμάκωση που καταγραφόταν μέχρι και το προηγούμενο Σάββατο έχει «ανακοπεί ελαφρά τις τρεις τελευταίες ημέρες, περιμέναμε χαμηλότερους αριθμούς. Έχουμε δει σταθεροποίηση σε υψηλότερους αριθμούς από ό,τι αναμέναμε». Είναι κατά τον ίδιο «ενδεικτικό της απαρχής έλευσης της Όμικρον ... περιμένουμε να δούμε αν θα παγιωθεί».

«Άδειασε» εξάλλου και αυτός την επιλογή Μητσοτάκη για δωρεάν διάθεση 2 self test, όπως χτες η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ η τελευταία αμφισβήτησε την αξιοπιστία τους, ο κ. Τζανάκης θεωρεί τον αριθμό τους ανεπαρκή. «Θα πρότεινα στον κόσμο να κάνει τουλάχιστον 4 self test μέχρι την Πρωτοχρονιά, ανά 2-3 ημέρες. Εκτός των δύο που θα μας δώσουν δωρεάν, μπορούμε να αγοράσουμε άλλα δύο ... ανεξάρτητα του εμβολιαστικού στάτους, ιδιαίτερα αν πάμε σε τραπέζια», τα οποία καλό θα είναι «να είναι ολιγομελή, μέχρι 10 άτομα».

«Σε όλες τις χώρες, μιλώντας εμπειρικά και όχι με βάση τα μοντέλα, έχει ξεκινήσει μια εικόνα σαν την δική μας, όπου αρχικά σταθεροποιούνται τα κρούσματα σε υψηλούς αριθμούς και ξαφνικά εκτοξεύονται σε διπλάσιους και τριπλάσιους, σε 15, άντε το πολύ 20 ημέρες. Αν υποτεθεί ότι ξεκινάμε τώρα, δεν αποκλείεται να το δούμε σε 15-20 ημέρες, λίγο μετά τα Φώτα ... αν μπορέσουμε να τα ανιχνεύσουμε και διαγνώσουμε όλα ... Η Όμικρον δυστυχώς ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους, κάτω των 50 ετών, με τριπλό εμβολιασμό, κατά 50%-60% θα είναι μάλλον ασυμπτωματική ή με τέτοια συμπτώματα που δεν θα μπορέσει να τα διακρίνει ο άνθρωπος. Αν τα πιάσουμε όλα, μπορεί να είναι διπλάσια, τριπλάσια ή λίγο παραπάνω αυτών που έχουμε τώρα, δηλαδή 15.000-18.000. Αυτό θα γίνει μάλλον μετά τα Φώτα, χωρίς να αποκλείουμε μικρή ή μεγαλύτερη αύξηση μέσα στις γιορτές, μεταξύ Πρωτοχρονιάς και Φώτων», είπε ο κ. Τζανάκης. Σημειώνεται ότι αυτό όπως εξήγησε χτες ο ίδιος στο Mega καθορίζεται στην πράξη από το πόσος είναι ο χρόνος διπλασιασμού για την Όμικρον που έρχεται να κυριαρχήσει επί της Δέλτα, προκαλώντας ακόμη και εφιαλτικά νούμερα κρουσμάτων.

Για την αντανάκλαση αυτής της αύξησης στις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «περιμένουμε να δούμε την βαρύτητα της νόσησης. Έχουμε μια πολύ καλή είδηση από τη Βρετανία ... ότι οδηγεί σε πολύ λιγότερες νοσηλείες και διασωληνώσεις η Όμικρον. Το εμβολιαστικό status παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό».

«Αν δεν βγάζουμε καθόλου τη μάσκα σε εσωτερικούς χώρους -και μάλιστα μάσκα υψηλής προστασίας- και είμαστε εμβολιασμένοι, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ο κόσμος πρέπει να σηκώσει το κεφάλι και να αντιμετωπίσει την πανδημία. Δεν πρέπει να κλεινόμαστε». Όπως προσέθεσε μάλιστα σε άλλο σημείο, «εμείς καθορίζουμε το παιχνίδι με την εμβολιαστική μας κάλυψη και την συμπεριφορά μας, όχι ο κορωνοϊός. Ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε ... όχι να γυρίσουμε την πλάτη στον εχθρό, να πάμε να κλειστούμε στα σπίτια μας και αυτός να "πυροβολεί" στις πλάτες. Και μόλις βγούμε να έχουμε ξανά τα ίδια».

Όσον αφορά την χορήγηση τέταρτης δόσης, εκτίμησε ότι «μάλλον θα είναι κάτι αναπόφευκτο για όσους που δεν μπορούν να δημιουργήσουν ανοσία, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ιδιαίτερα αυτά που χτυπούν το ανοσοποιητικό, όπως και όσους παίρνουν φάρμακα που δεν αφήνουν το ανοσοποιητικό να αναπτύξει άμυνα ... κι εμείς τώρα μαθαίνουμε τι γίνεται, ποιας χρονικής διάρκειας ανοσία αφήνει η τρίτη δόση. Θα περιμένουμε να μαζέψουμε στοιχεία. Οι πιστοποιητικοί οργανισμοί, οι εμβολιαστικές επιτροπές κάθε χώρας, αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θα καθοδηγήσουν σωστά και επιστημονικά».

«Όσο σκεφτόμαστε "εθνικά", όλες οι χώρες, όσο δεν σκεφτόμαστε οικουμενικά, όσο επιμένουμε στην ανισότητα των εμβολιασμών σε πλανητικό επίπεδο, τόσο αυτή η πανδημία θα είναι δίπλα μας. Η κάθε μετάλλαξη σε μερικές χώρες θα έρχεται με αεροπλάνο στην πόλη μας. Πρέπει να το σκεφτούμε αυτό σαν παγκόσμια κοινότητα», κατέληξε ο κ. Τζανάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL