Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
16.9°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
19.3°C21.0°C
4 BF 83%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.5°C23.0°C
3 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.7°C
2 BF 60%
Τεστ σε όλους / Τέλος στο διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων - Αναμένονται οι ανακοινώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τεστ σε όλους / Τέλος στο διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων - Αναμένονται οι ανακοινώσεις

RAPID TEST ΡΑΠΙΝΤ ΤΕΣΤ ΚΟΝΤΙΝΟ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Συνεδριάζουν οι επιτροπές λοιμωξιολόγων και εμπειρογνωμόνων προκειμένου να προσδιοριστούν οι αλλαγές και προσθήκες στα περιοριστικά μέτρα, ενόψει των γιορτών αλλά κυρίως να αποκαλυφθεί πόσο είναι παρούσα η Όμικρον στην Ελλάδα και πόσο γρήγορα επεκτείνεται. Η αρχική υποεπιτροπή είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τις εργασίες της στις 10 το πρωί, ακολουθεί υπουργικό συμβούλιο στις 11 που πιθανώς θα επηρεάσει με πολιτικούς όρους και τελικά στη 1 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η πλήρης Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Οι αποφάσεις δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και σήμερα το μεσημέρι ή το απόγευμα.

Μεταξύ των μέτρων που θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα ανακοινωθούν, είναι η υποχρέωση επίδειξης αρνητικού rapid test προκειμένου να μπορεί εμβολιασμένος να έχει πρόσβαση σε κλειστούς χώρους τις ημέρες των εορτών (καθώς οι ανεμβολίαστοι είναι και παραμένουν αποκλεισμένοι). Είναι μία εξέλιξη που στέλνει οριστικά «στον κάλαθο των αχρήστων» την πολιτική «επιβράβευσης» των εμβολιασμένων και «τιμωρίας» των ανεμβολίαστων. Πλέον, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδεχθεί ότι επέτρεψε στους εμβολιασμένους να τροφοδοτούν την διασπορά του κορωνοϊού προκειμένου να έχει πολιτικό όφελος. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου αυτό μπορεί να αφορά μόνο τις δύο ημέρες κορύφωσης της κίνησης (παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς), δεν αποκλείεται ωστόσο και έκπληξη με γενικότερη εφαρμογή.

Η δεύτερη «αλλαγή πορείας» αφορά την εφαρμογή πλήρους ιχνηλάτησης στον πληθυσμό με γενικευμένο τέστινγκ, κάτι για το οποίο τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και πολλοί επιστήμονες «φώναζαν» ήδη από την άνοιξη του 2020. Χτες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει επιβολή τεστ στο σύνολο του πληθυσμού, χωρίς να απαντήσει στο πώς θα επιβληθεί κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι πλέον έγινε σαφές και στο Μαξίμου ότι είναι κρίσιμο «κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας- και για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους», όπως είπε ο κ. Πλεύρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL