Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
25.6°C30.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.1°C28.7°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
27 °C
27.0°C33.7°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
25.8°C28.3°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
28 °C
27.7°C27.7°C
2 BF 49%
ΠΟΕΔΗΝ / Για κάθε νεκρό εκτός ΜΕΘ να διερευνηθούν αξιόποινες πράξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΕΔΗΝ / Για κάθε νεκρό εκτός ΜΕΘ να διερευνηθούν αξιόποινες πράξεις

ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΠΟΕΔΗΝ
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Κλιμακώνει την στάση της απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την εγκατάλειψη του συστήματος Υγείας στην πανδημία η ΠΟΕΔΗΝ, όπως είναι εμφανές από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρός της Μιχάλης Γιαννάκος την Παρασκευή από τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Γιαννάκος τόνισε ότι την ώρα που πάνω από 120 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, θα έπρεπε για κάθε έναν από αυτούς που χάνει την ζωή του να διατάσσεται εισαγγελική παραγγελία και να διερευνώνται τυχόν αξιόποινες πράξεις, γιατί υπάρχει μία σειρά προτεραιότητας στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρότι κάθε ημέρα, όχι μόνο «μια στιγμή», το σύστημα εμφανίζει πάνω από 40 κλίνες ΜΕΘ κενές, έχουμε ασθενείς που περιμένουν να μπουν στην εντατική για 10 ως 15 ημέρες. Και πολλοί από αυτούς χάνουν τη ζωή τους. Το ίδιο το υπουργείο υποστηρίζει ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ φτάνει το 97%-98% υπολογίζοντας αυτές τις κενές κλίνες, την ώρα που είναι πάνω από 120 ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Και κατηγορούν άλλες χώρες, όπως η Γερμανία ή η Ιταλία, που μετακινούν ασθενείς σε γειτονικές χώρες και παραδέχονται ότι οι δικές τους κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες. Αλλά η Ελλάδα, με 98% πληρότητα, έχει 120 ασθενείς διασωληνωμένους εκτός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ τονίζουν ότι υπάρχουν στο σύστημα 40 κλίνες ΜΕΘ κενές και 120 διασωληνωμένοι που βρίσκονται εκτός δεν τις καταλαμβάνουν, θα έπρεπε να μπαίνουν με σειρά προτεραιότητας. Δεν είναι «φωτογραφία της στιγμής» γιατί αν ήταν έτσι δεν θα εμφανίζονταν κενές κάθε ημέρα. Και υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν ΜΕΘ 10 ή και 15 ημέρες στη λίστα. Είναι ζήτημα της εισαγγελικής έρευνας να διακριβώσει το γιατί είναι εκτός ΜΕΘ αυτοί οι 120 ασθενείς, που πολλοί χάνουν τη ζωή τους, προκαλώντας οικογενειακές τραγωδίες. «Εκεί πρέπει να σταθούμε αν θέλουμε να είμαστε κράτος Δικαίου, στους ασθενείς που δεν βρίσκουν ποτέ ΜΕΘ, όχι στα περί ψευδών ειδήσεων. Σήμερα υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν 10 ημέρες, όντας εκτός ΜΕΘ, πολλοί χάνουν τη ζωή τους. Η ουσία είναι εκεί.

Ήδη γίνεται επιλογή δηλαδή αποκλεισμός ασθενών από τις ΜΕΘ

Υπάρχουν ήδη γιατροί που καταγγέλλουν ότι γίνεται επιλογή ασθενών με ηλικιακά και θεραπευτικά κριτήρια. Και αντί να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες στο σύστημα, εγκαλείται η ΠΟΕΔΗΝ και οι γιατροί για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Το σύστημα πρέπει να εξασφαλίζει κλίνη ΜΕΘ σε όλους τους διασωληνωμένους. Από την στιγμή που δεν το κάνει, είναι πιθανό να διαπράττονται αδικήματα και η εισαγγελία πρέπει να το ερευνήσει, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Γι' αυτό την Δευτέρα η Ομοσπονδία θα καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα. Και όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος, «ελπίζουμε να μην ξεχαστεί, να διερευνηθεί, οι ευθύνες να αποδοθούν και κυρίως να διορθωθεί το σύστημα, ώστε να βρίσκει ο απλός λαός εύκολα κλίνη ΜΕΘ, όχι να αποκλείονται σε κοινούς θαλάμους οι διασωληνωμένοι και πολλοί να χάνουν τη ζωή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε άλλο σημείο περιέγραψε ότι πολλοί γιατροί, με μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη και 10 διασωληνωμένους σε απλό θάλαμο, θα επιλέξουν με κριτήρια θεραπευτικά και ηλικιακά, μεταξύ π.χ. ενός 40χρονου και ενός 80χρονου, θα επιλεγεί ο 40χρονος. Και είναι δεδομένο ότι όλοι οι γιατροί είναι με το μέρος της ΠΟΕΔΗΝ και «θα έρθουν να καταθέσουν», όπως εκτίμησε, καθώς ήδη κάνουν καταγγελίες. 

Κραυγαλέα η περίπτωση του μητροπολίτη Αγρινίου

Ειδικά για το περιστατικό που ανέδειξε την περίπτωση των VIP κλινών ΜΕΘ, αυτό στο νοσοκομείο του Αγρινίου, από όπου ο 78χρονος μητροπολίτης βρήκε κλίνη ΜΕΘ (στον Ευαγγελισμό) μέσα σε τρεις ώρες, ενώ για 58χρονο που επίσης ήταν στο ίδιο νοσοκομείο (έχοντας και υποκείμενα νοσήματα όπως αναφέρθηκε) και περίμενε ήδη 5 ημέρες, χρειάστηκε να βγει στα κανάλια η ανάπηρη σύζυγός του για να βρει κλίνη ΜΕΘ την επόμενη ημέρα (στα Ιωάννινα). «Αν δεν έβγαινε, θα έβρισκε ΜΕΘ; Άρα, οι επώνυμοι δεν έχουν καλύτερη μεταχείριση από το σύστημα;» ρώτησε ο κ. Γιαννάκος. Πολλοί είναι εκτός ΜΕΘ για 10 ημέρες, πολλοί χάνουν τη ζωή τους, το σύστημα τι κάνει γι' αυτούς; Είναι υπόλογο απέναντι στους ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους, επανέλαβε ο ίδιος. «Έχουμε δώσει ήδη εντολή στη νομική μας σύμβουλο, τα στοιχεία είναι αδιάσειστα, τη Δευτέρα θα κατατεθεί η αναφορά στον εισαγγελέα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θύμισε επίσης ότι και στο παρελθόν τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι έχουν κληθεί από εισαγγελείς, αλλά τελικά οι υποθέσεις πήγαν στο αρχείο και δεν λύθηκε το ζήτημα. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν να βελτιωθεί το σύστημα και να μην πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, όπως υπογράμμισε.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL