Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Εξεταστική - «Λίστες Πέτσα» / Η ΕΣΗΕΑ δεν ενημερώθηκε για τα κριτήρια της λίστας Πέτσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξεταστική - «Λίστες Πέτσα» / Η ΕΣΗΕΑ δεν ενημερώθηκε για τα κριτήρια της λίστας Πέτσα

ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Το Documento «κάκιστα» δεν εντάχθηκε στη διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» ξεκαθάρισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τη λίστα Πέτσα. Μάλιστα συμμερίστηκε τις καταγγελίες των εργαζόμενων στο Documento ότι ο αποκλεισμός τους οφείλεται στην αντιπολιτευτική στάση της εφημερίδας.

Η Μ. Αντωνιάδου τόνισε ακόμα ότι «προφανώς υπάρχει ζήτημα» σε σχέση με τη χρηματοδότηση του Φιλελεύθερου, ενώ επισήμανε ότι η ΕΣΗΕΑ δεν έχει ενημερωθεί για τα κριτήρια με βάση τα οποία κατανεμήθηκαν τα χρήματα της λίστας Πέτσα. Παράλληλα υπογράμμισε πολλές φορές ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να ταυτίζονται με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων ΜΜΕ, οι οποίοι έλαβαν τη χρηματοδότηση.

«Θεωρούν ότι αποκλείστηκαν λόγω της αντίληψης που εκφράζουν. Και θεωρώ κι εγώ δηλαδή» σημείωσε χαρακτηριστικά όσον αφορά τους εργαζόμενους του Documento. Απαντώντας στους ισχυρισμούς των βουλευτών της Ν.Δ. Ανδρέα Νικολακόπουλου και Γιάννη Μελά ότι το Documento προωθούσε συνωμοσιολογίες και άρα υπονόμευε την καραντίνα, η Μ. Αντωνιάδου υπογράμμισε ότι «πρέπει να σε ενδιαφέρει να προσπαθείς να πείσεις κι αυτούς που διαφωνούν».

Επιπλέον αναγνώρισε ότι υπάρχει ζήτημα με τη χρηματοδότηση του Φιλελεύθερου, ο οποίος λίγο πριν κλείσει έλαβε περισσότερα χρήματα από την Εφημερίδα των Συντακτών, παρότι είχε σημαντικά χαμηλότερη κυκλοφορία. Παρατήρησε επίσης ότι, αν εφαρμόζονταν τα κριτήρια που ζητάει η ΕΣΗΕΑ (κυκλοφορία, ιστορικότητα, θέσεις εργασίας), δεν θα υπήρχε η εξόφθαλμη δυσαναλογία μεταξύ ΜΜΕ και τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ θα έπαιρναν περισσότερα χρήματα.

«Δεν διαπίστωσα χειραγώγηση»

Η Μ. Αντωνιάδου απέφυγε πάντως να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση ισχυριζόμενη ότι «δεν διαπίστωσα να υπάρχει χειραγώγηση» των ΜΜΕ λόγω της λίστας Πέτσα. Διαφώνησε με τις επιθέσεις Γεωργιάδη και Πέτσα στο Documento, υποστήριξε όμως ότι δεν ασκήθηκε με αυτόν τον τρόπο πίεση για τον αποκλεισμό της εφημερίδας.

«Συνήθως δεν κάνεις δημόσια μία υπόδειξη» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά, ενώ απέρριψε και τη σύνδεση της κρατικής διαφήμισης με τη «γραμμή» του κάθε ΜΜΕ. Παρέπεμψε μάλιστα στην υπόθεση του Βατοπεδίου υποστηρίζοντας ότι, παρά το σημαντικό τότε ύψος της κρατικής διαφήμισης, ασκήθηκε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή για την υπόθεση.

Υψηλοί τόνοι στην κατάθεση Μουντάκη

Παράλληλα, σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η κατάθεση του πρόεδρου της  Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου Αντώνη Μουντάκη, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησαν ότι ψευδομαρτυρεί μεταφέροντας μια ανακριβή εικόνα, τουλάχιστον με βάση παλιότερες ανακοινώσεις της  Ένωσης. Ο Αντ. Μουντάκης κατέθεσε ότι το σύνολο των μελών της ΕΙΕΤ (87 εφημερίδες, 70 ιστοσελίδες) έλαβαν χρηματοδότηση, παρότι τα μέλη της ΕΙΕΤ αποτελούν μικρό μόνο τμήμα του επαρχιακού Τύπου.

Ο Γιάννης Ραγκούσης διάβασε παλιότερη ανακοίνωση της ΕΙΕΤ που διαμαρτυρόταν για τον αποκλεισμό της από το δεύτερο μέρος της πρώτης λίστας Πέτσα και τη δεύτερη λίστα Πέτσα. Ο Αντ. Μουντάκης υποστήριξε ότι εννοούσε τη μη κάλυψη της υποχρέωσης για κατανομή των πόρων κατά τουλάχιστον 30% στον επαρχιακό Τύπο και τον πλήρη αποκλεισμό του έντυπου Τύπου από τη δεύτερη λίστα Πέτσα.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Γιάννης Κεφαλογιάννης προσπάθησε να προστατεύσει τον Αντ. Μουντάκη κατηγορώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Τρομοκρατείτε τους μάρτυρες επειδή δεν παίρνετε τις απαντήσεις που θέλετε».

Διαστρέβλωση από τη Ν.Δ. της δήλωσης Νικολακόπουλου για την Opinion Poll

Τη δήλωση του Ηλία Νικολακόπουλου για την Opinion Poll διαστρέβλωσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην Εξεταστική προσπαθώντας να καλύψουν τη δημοσκοπική εταιρεία και τις σχέσεις της με το Μαξίμου. «Δεν μπορεί να διακινούνται τέτοια ψέματα» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης αντιδρώντας στον ισχυρισμό της Κατερίνας Παπακώστα - Παλιούρα ότι η δήλωση Νικολακόπουλου αποτελεί «απόλυτη δικαίωση» των όσων υποστηρίζει η Ν.Δ.

Ο Ηλ. Νικολακόπουλος έκανε δημοσίως επανόρθωση επειδή είχε ισχυριστεί ανακριβώς ότι η Opinion Poll δεν είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ. Αυτό όμως δεν συνδέεται με την εντολή της Εξεταστικής, η οποία αφορά τη διερεύνηση των απευθείας αναθέσεων προς άλλη εταιρεία του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρείας.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. επανήλθαν στους ισχυρισμούς τους με σχόλιο στο οποίο υποστηρίζουν ότι «ολόκληρο το αφήγημα πάνω στο οποίο έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις και τα ΜΜΕ κατέρρευσε μετά τη δημόσια συγγνώμη του εκλογικού αναλυτή Ηλία Νικολακόπουλου προς την εταιρεία Opinion Poll».

«Με τις φαιδρές ανακοινώσεις στις οποίες καταφεύγουν, εκτός από το να προδίδουν την αγωνία τους, το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκτίθενται στην αυτογελοιοποίηση» απάντησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Εξεταστική. Επίσης υπογράμμισαν ότι η Εξεταστική Επιτροπή «διερευνά το σκάνδαλο της κρατικής χρηματοδότησης της τάξεως των 270.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση στον ιδιοκτήτη της Opinion Poll Μιχάλη Διαμαντή και όχι εάν η εταιρεία είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ ή όχι».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL