Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Κορωνοϊός / ΕΣΥ σε κατάσταση πολιορκίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / ΕΣΥ σε κατάσταση πολιορκίας

Τραγικές συνεχίζουν να είναι οι συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Η πανδημία σαρώνει την επικράτεια και το ΕΣΥ έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα λειτουργούν λιγότερες ΜΕΘ Covid από τον αριθμό των διασωληνωμένων. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα διαθέσιμα κρεβάτια είναι 584 στις εντατικές για ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ τον Απρίλιο ήταν 973! Συνεπώς, δεκάδες είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Αλλά αυτό είναι «ψευδοπρόβλημα», όπως είπε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου την Τετάρτη. Κι ας χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι που μπορεί να είχαν σωθεί αν είχε βρεθεί ένα κρεβάτι εντατικής. Ενδεχομένως οι συγγενείς των εκατοντάδων ασθενών που κατέληξαν μόνο μέσα στον Νοέμβριο να έχουν διαφορετική άποψη.

Ίσως η μεγαλύτερη πληγή στο Λεκανοπέδιο να είναι το Αττικό νοσοκομείο. Κάθε εφημερία είναι ένα στοίχημα για τους εξουθενωμένους γιατρούς. Χαρακτηριστικά, η εφημερία της Τετάρτης ξεκίνησε ήδη με δεκάδες ράντζα και υπεράριθμες κλίνες. Αποτέλεσμα, το πρωί της Πέμπτης, όταν και έκλεισε η εφημερία, να βρίσκονται 80 ασθενείς σε ράντζα!

Θεσσαλονίκη στο κόκκινο

Το βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα δεν λέει να κοπάσει. Στο "Ιπποκράτειο" σημειώθηκε την Τετάρτη νέο ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, εισήχθησαν 93 άτομα με Covid-19, ενώ οκτώ άτομα νοσηλεύονταν διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή, στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» η εφημερία ξεκίνησε την Τετάρτη με μόλις 50 απλές κλίνες Covid ελεύθερες. Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν 60 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Περιφέρεια σε πολιορκία

Δύσκολες ώρες περνάει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν πολλές εισαγωγές, με τις ΜΕΘ να είναι πλήρεις. Οι 8 κλίνες της ΜΕΘ είναι συνεχώς πλήρεις. Στον Βόλο, το γεγονός ότι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονταν εκτός εντατικής είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε ένα τετραήμερο να καταλήξουν 17 πολίτες εκτός ΜΕΘ.

Γιαννάκος: Απελπιστική η κατάσταση

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ χαρακτήρισε την κατάσταση απελπιστική και πρωτόγνωρη. «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψεις αυτό που γίνεται. Δεν προλαβαίνουμε να μαζέψουμε τους νεκρούς», αναφέρει και συμπληρώνει ότι περίπου το 80% των θανάτων από κορωνοϊό είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Ταυτόχρονα, οι λίστες αναμονής είναι τεράστιες, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται στις κλινικές. Κενές ΜΕΘ υπάρχουν μόνο στην Αττική στην ηπειρωτική χώρα, όπου και εκεί ο αριθμός είναι επίπλαστος, λόγω προδιαγραφών και συνεχών αλλαγών.

Σύμφωνα με τον Μ. Γιαννάκο, συνεχίζεται η επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια, ενώ η διαλογή γίνεται και για τα μηχανήματα ροής οξυγόνου. «Το προσωπικό είναι εξαντλημένο, φορούν τις ίδιες στολές για 8 ώρες, λιποθυμούν και ζαλίζονται», μεταφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στην ΑΥΓΗ, γεγονός φυσιολογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας γιατρός εξυπηρετεί 30-40 ασθενείς.

Ο Μ. Γιαννάκος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν οργάνωσε το σύστημα Υγείας, καθώς πίστεψαν ότι η πανδημία τελείωσε μετά τα προηγούμενα κύματα. «Άφησαν το ΕΣΥ ανοχύρωτο. Παράλληλα, χάσαμε 7.000 με αναστολή εργασίας και 2.000 που συνταξιοδοτήθηκαν. Κανένας δεν αντικαταστάθηκε και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βιώνουμε». Τέλος, τονίζει ότι η κυβέρνηση απέτυχε με τον εμβολιασμό, με το κύριο σφάλμα να είναι ότι ενήργησε κουνώντας το δάκτυλο και όχι με την πειθώ.

Όλα καλά για Πλεύρη και κυβέρνηση

Σε αυτό το δυστοπικό σκηνικό που εκτυλίσσεται στα νοσοκομεία της χώρας, ο Θάνος Πλεύρης και η κυβέρνηση μοιάζουν αδιάφοροι και εκτός πραγματικότητας. Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «προβλέπει» ως Κασσάνδρα την κατάρρευση του ΕΣΥ και εύχεται ένα νέο lockdown δίχως να κάνει καμία ουσιαστική πρόταση. «Για μια ακόμη φορά θα διαψευστεί. Το ΕΣΥ, όπως άντεξε, θα αντέξει και η οικονομία θα μείνει ανοιχτή», καταλήγει ο υπουργός Υγείας. Ωστόσο, η πραγματικότητα διαψεύδει την αισιόδοξη τοποθέτησή του. Όχι μόνο λόγω των υφιστάμενων συνθηκών, όσο κυρίως για το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος όσο και το Μαξίμου δεν φαίνεται να έχουν τη βούληση να αντιστρέψουν την κατάσταση ενισχύοντας το ΕΣΥ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL