Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Κορωνοϊός / Κανένα μέτρο για τα σχολεία, παρά την αύξηση κρουσμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Κανένα μέτρο για τα σχολεία, παρά την αύξηση κρουσμάτων

ΠΛΕΥΡΗΣ

«Όχι» στο κλείσιμο των σχολείων διαμηνύει σε κάθε τόνο η κυβέρνηση, διά στόματος των πλέον αρμόδιων υπουργών. Παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών, ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, αφού «αυτή τη στιγμή τα ποσοστά των κρουσμάτων στα σχολεία είναι πολύ λιγότερα από αυτά τα οποία είχαμε υπολογίσει». Η Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στον MaxFm, είπε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων, εφόσον «το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στον γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 29% στο 25%».

Δημιουργικά μαθηματικά

Ένα βασικό επιχείρημα για να μην κλείσουν τα σχολεία, αλλά και να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι κλειστά έξι τμήματα.

Όντως, το ποσοστό στους ανήλικους έχει μειωθεί, παρότι και το 25% παραμένει σημαντικό. Παρόλα αυτά, σε απόλυτο αριθμό τα κρούσματα σε παιδιά αυξάνονται και η μείωση του ποσοστού οφείλεται στην έξαρση στις υπόλοιπες ηλικίες. Χθες μάλιστα, είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων σε ανήλικους τα οποία έφτασαν τα 2.139! Επίσης, το τελευταίο επταήμερο παρατηρείται αύξηση 45% του εβδομαδιαίου μ.ο. κρουσμάτων 0-17 ετών.

Μέτρο μεταδοτικότητας

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς που μίλησαν στην ΑΥΓΗ, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το μέτρο του 50%+1. Σε όσες περιπτώσεις υπάρχει διασπορά στα δημοτικά, οφείλεται στο συγκεκριμένο μέτρο.

Στα λύκεια η κατάσταση είναι διαφορετική. Οι χοροεσπερίδες που πραγματοποιούνται μετά από δύο χρόνια αποτελούν πηγή μετάδοσης. Μια τέτοια εκδήλωση ήταν αρκετή για να νοσήσουν 11 άτομα από ένα τμήμα, το οποίο δεν έκλεισε, καθώς χρειάζονται 16. Παράλληλα, στα φροντιστήρια συνεχώς λείπουν παιδιά. Εκεί φέτος χρησιμοποιούνται όλες οι αίθουσες, ενώ πέρυσι μόνο αυτές με παράθυρα, και δεν γίνεται απολύμανση στα διαλείμματα.

Περιορισμένα τα self tests για μαθητές

Με την πανδημία να βρίσκεται σε πλήρη έξαρση, εντύπωση προκαλεί ότι η δωρεάν διάθεση των self tests από τα φαρμακεία σταμάτησε το Σάββατο. Ως είθισται, το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει συγκεκριμένες ημερομηνίας ώστε οι γονείς και οι μαθητές να μπορούν να παραλαμβάνουν τα διαγνωστικά τεστ. Αυτές ήταν από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου έως το Σάββατο 6 του μήνα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ημερών 5-22 Νοεμβρίου. Ωστόσο, με τα κρούσματα να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι πολίτες αναζητούν όλο και περισσότερο τα self tests. Χωρίς αυτή τη δυνατότητα, αφενός ο πολίτης καλείται να πληρώσει, αφετέρου μεγαλώνει ο κίνδυνος διασποράς του ιού, αφού μειώνεται η ιχνηλάτηση...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL