Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
28η Οκτωβρίου / Οι περιφέρειες ακυρώνουν τις μαθητικές παρελάσεις και εκθέτουν την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

28η Οκτωβρίου / Οι περιφέρειες ακυρώνουν τις μαθητικές παρελάσεις και εκθέτουν την κυβέρνηση

Παρέλαση μαθητές
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ

Εκτεθειμένη βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία στην προσπάθειά της να πείσει για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας, δίνει εντολή να πραγματοποιηθούν κανονικά οι παρελάσεις, με τις περιφέρειες της χώρας να αναγκάζονται να λάβουν πρωτοβουλία για ακύρωσή τους λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη όπου η παρέλαση των μαθητών πραγματοποιείται παραδοσιακά στις 27 Οκτωβρίου αντί για τις 28, ακυρώθηκε μετά την κήρυξη εθνικού πένθους, την ίδια μέρα, για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, μετά το μπάχαλο σχετικά με τη διεξαγωγή ή όχι των μαθητικών παρελάσεων ενόψει της 28ης Οκτωβρίου, ξεκαθάριζε μέσω του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν κανονικά σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι καταγραφόταν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καθημερινά και οι επιστήμονες χτυπούσαν προειδοποιητικό καμπανάκι.

Σήμερα, δύο μόλις ημέρες πριν τις μαθητικές παρελάσεις, οι περιφέρειες της χώρας αναγκάζονται να λάβουν μέτρα και ακυρώνοντας τη διεξαγωγή τους καθώς η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί προσκολλημένη στο αφήγημα ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε την ακύρωση των μαθητικών παρελάσεων σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο, ενώ αντίστοιχη απόφαση ακύρωσης έλαβε και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Όλα αυτά την ώρα που η βόρεια και Κεντρική Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο» με τη διασπορά του ιικού φορτίου να κρίνεται σημαντικά εκτεταμένη και την πληρότητα στις ΜΕΘ της στις εν λόγω περιοχές να φτάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκε ρεκόρ διμήνου σε νέα κρούσματα, ενώ το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκε εκτόξευση των διασωληνομένων με 26 επιπλέον διασωληνώσεις. Ακόμη, μόνο χθες, έχασαν τη ζωή τους 54 άνθρωποι αριθμός ο οποίος αποτελεί ρεκόρ πενταμήνου.

Επιπλέον με βάση τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ καταγράφεται εκρηκτική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Κρήτης (αύξηση 247% στον Αγ. Νικόλαο, 200% στα Χανιά, 118% στο Ρέθυμνο και 109% στο Ηράκλειο) και της Πάτρας (139%) ενώ προβληματισμός υπάρχει και για τη Θεσσαλονίκη (33%).

(ΕΟΔΥ)

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβερνητική απραξία και αδιαφορία στη διαχείριση της πανδημίας, παρά τις συστάσεις των ειδικών για εγρήγορση ενόψει νέου κύματος, οδηγούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να λάβει μονομερείς αποφάσεις για την προστασία των πολιτών που ταυτόχρονα βγάζουν την κυβέρνηση «στη σέντρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πλευρά του με ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα στην πανδημία, κατηγορώντας τη ότι «για ακόμη μια φορά με τις επιλογές της παίζει με την υγεία των πολιτών».

Στην κριτική της, η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι «με την πανδημία ήδη εκτός ελέγχου, με σχεδόν 4.000 κρούσματα και 30-40 νεκρούς τη μέρα, με παταγώδη αποτυχία στο εγχείρημα του εμβολιασμού και με τον ECDC να κατατάσσει την Ελλάδα στο υψηλότερο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου, με δυσμενή πρόγνωση για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τα κυβερνητικά αντανακλαστικά είναι επικίνδυνα προβληματικά και ανεύθυνα».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα, που έρχεται αντιμέτωπη με έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, αφού τα στοιχεία του τελευταίου 7ημερου (κρούσματα/100.000 πληθυσμού) δείχνουν μεγάλη επιδείνωση σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο και τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL