Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Θεσσαλονίκη / Παρέλαση θα κάνει και φέτος ο κορωνοϊός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Παρέλαση θα κάνει και φέτος ο κορωνοϊός

ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Αναπάντητο έμεινε ουσιαστικά το ερώτημα της ΑΥΓΗΣ στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς δημιουργείται σειρά αποριών στους πολίτες για το κατά πόσον είναι απαραίτητη.

Σε προηγούμενη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είχαν σημειώσει ότι ο πολίτης που έχει κάνει τις δύο δόσεις θεωρείται εμβολιασμένος. Ωστόσο υπάρχει κοινή παραδοχή ότι μετά τους έξι μήνες η άμυνα του οργανισμού μειώνεται, γι’ αυτό και εγκρίθηκε η αναμνηστική δόση.

Η παραπάνω αντίφαση ενέχει τον κίνδυνο να περάσει λάθος μήνυμα στους πολίτες ότι είναι ασφαλείς την ώρα που έχουν μειωμένα αντισώματα.

Σε αυτή την επισήμανση η Μ. Θεοδωρίδου απάντησε ότι όποιος έχει κάνει τις δύο δόσεις θεωρείται προστατευμένος. «Το ότι πέφτουν τα αντισώματα και υπάρχει το ορόσημο των έξι μηνών για την επαναληπτική δόση δεν σημαίνει ότι το άτομο είναι απροστάτευτο» δήλωσε, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν ξέρουμε το ακριβές επίπεδο των αντισωμάτων που θεωρείται προστατευτικό.

Συμπλήρωσε ότι σε αυτή τη φάση μιλάμε για το πώς μπορεί να είναι προστατευμένος κάποιος και μπαίνει στην εξίσωση το θέμα της ηλικίας και της κατάστασης. «Αυτή είναι η βασική σχέση. Δεν σημαίνει ότι όταν έχει περάσει έξι μήνες δεν υπάρχει προστασία» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ανοσία να διατηρηθεί υψηλή όσο διάστημα δεν γνωρίζουμε το ακριβές επίπεδο αντισωμάτων που προστατεύει από τη λοίμωξη.

Στο δεύτερο ερώτημα της ΑΥΓΗΣ προς τον Μ. Θεμιστοκλέους, για τους μπλοκαρισμένους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση και δεν προσήλθαν στη δεύτερη (το οποίο είχαμε αναδείξει στο φύλλο του Σαββάτου), ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε ότι μετά τη σύσταση της επιτροπής αυτοί μπορούν να προχωρήσουν και να κάνουν τη δεύτερη δόση. Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε αν θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα μέσω γιατρού ή αν μπορούν μόνοι τους.

Ταυτόχρονα εμβόλιο γρίπης και κορωνοϊού

Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με την ταυτόχρονη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης με το αντίστοιχο του κορωνοϊού, όπως ξεκαθάρισε η Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός ανάμεσα στα δύο εμβόλια. Παράλληλα υπογράμμισε πως το ένα εμβόλιο δεν προστατεύει έναντι της λοίμωξης του άλλου.

Το ότι η γρίπη δεν μας επισκέφθηκε πέρσι δεν σημαίνει ότι δεν θα μας επισκεφθεί φέτος, επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τονίζοντας πως δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον ιό της γρίπης.

Κοινωνικός αυτοματισμός από Πλεύρη

Την ίδια ώρα ο Θάνος Πλεύρης συνεχίζει την τακτική διχασμού της κοινωνίας σε πλήρη εναρμόνιση με την κυβερνητική στρατηγική, καθώς έβαλε εκ νέου απέναντι εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους προαναγγέλλοντας προνόμια και περιορισμούς.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παραδέχτηκε πως «οι χώροι που δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα πρέπει να έχουν πιο ελεύθερο πλαίσιο» ομολογώντας ουσιαστικά τις αστοχίες της κυβέρνησης. Πρόσθεσε δε ότι «θα πρέπει εκεί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, άρα ο κίνδυνος μετάδοσης ή και η μετάδοση η ίδια δεν θα έχει την ίδια επιβάρυνση, εκεί θα πρέπει να έχουμε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας, πολύ μεγαλύτερης, να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο της κανονικότητας».

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους θα ανακοινωθεί την Τετάρτη.

Με μέτρο την... ισχυρή σύσταση στις παρελάσεις

Τη διεξαγωγή κανονικά της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση και παραπέμποντας σε απόφαση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε άνοιγμα των περισσότερων δραστηριοτήτων, ενώ χρησιμοποίησε το επιχείρημα των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων για να εκφραστεί υπέρ της διεξαγωγής των παρελάσεων. Συμπλήρωσε ότι στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου «το κυρίαρχο μέτρο θα είναι η ισχυρή σύσταση για χρήση προστατευτικής μάσκας».

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετές ημέρες οι επιστήμονες έχουν εκφραστεί αρνητικά για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης των παρελάσεων, καθώς θεωρείται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία υπερμετάδοσης του ιού. Εξάλλου είναι νωπές οι μνήμες από τα περσινά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, όταν οι παρελάσεις σε συνδυασμό με τον συγχρωτισμό στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου συνέβαλαν σημαντικά στην ένταση του καταστροφικού δεύτερου κύματος.

Από την πλευρά του ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι προτεραιότητα αποτελεί το να μην κλείσει καμία κοινωνική δραστηριότητα, ωστόσο απέφυγε να δηλώσει με σιγουριά τι θα γίνει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL