Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Μετάλλαξη Δέλτα / Μαύρα μαντάτα από τους επιστήμονες - Εκρηκτική η εξέλιξη της πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετάλλαξη Δέλτα / Μαύρα μαντάτα από τους επιστήμονες - Εκρηκτική η εξέλιξη της πανδημίας

Πανδημία - τουριστες
(ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας ομονοούν οι επιστήμονες και μιλούν για τις επόμενες εβδομάδες που τους προκαλούν μεγάλη ανησυχία τόσο για τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα όσο και για την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα.

Στα παραπάνω μαντάτα προστίθενται οι προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων αλλά και η «έκρηξη» που παρατηρείται στο ιικό φορτίο στα λύματα σε πολλές περιοχές της χώρας, προαναγγέλλοντας το τέταρτο κύμα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

«Μόνο εμβολιασμένοι στα νησιά»

«Στα νησιά θα έπρεπε να πηγαίνουν μόνο εμβολιασμένοι» είπε μη μασώντας τα λόγια του, για το ποια είναι η κατάσταση με τη διασπορά του ιού, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος. Είναι «ανεπίτρεπτη η χαλάρωση στα νησιά» συμπλήρωσε ο ίδιος και εκτίμησε ότι είναι «μονόδρομος ο εμβολιασμός, αν θέλουμε να σταματήσουμε το 4ο κύμα».

Ο Ν. Καπραβέλος μιλώντας στον ANT1 εξέφρασε τη διπλή ανησυχία της ιατρικής κοινότητας, που είναι αφενός η τυχόν επέκταση της νόσου στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων.

«Κι εγώ θα νοσήσω, αλλά ελαφρά, χωρίς να προκαλέσω προβλήματα στους υπόλοιπους», είπε υπενθυμίζοντας ότι, ο ίδιος έχει εμβολιαστεί και χαρακτήρισε τον εμβολιασμό «ηθική υποχρέωση».

«Έρχονται πάνω από 4.000 κρούσματα»

«Τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πάνω από 1500-1800 άμεσα ακόμα και μέσα σε αυτή την βδομάδα» εκτίμησε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Σε δηλώσεις του το πρωί στον ΣΚΑΪ ο ίδιος προέβλεψε ότι μπορεί να φτάσουμε σύντομα σε πάνω από 4.000 κρούσματα, αφού σε όλη την επικράτεια παρατηρείται απότομη και σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου, ειδικά σε περιοχές όπως την Κρήτη, την Αττική την Πελοπόννησο, τα Γιάννενα, την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.

«Η αύξηση του ιικού φορτίου ειδικά στην Αττική είναι εντυπωσιακή μέσα σε 4 βδομάδες. Ξεκίνησε με το ποσοστό του 25% η αύξηση και καταλήξαμε η αύξηση από βδομάδα σε βδομάδα να είναι πάνω από 220%» τόνισε για να προσθέσει πως το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό, πως εξελίσσεται πολύ γρήγορα και φαίνεται ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει επικρατήσει πιο σύντομα απ' ό,τι περιμέναμε.

«Δεν είναι ανασχέσιμα τα πράγματα» προειδοποίησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που μίλησε και στο ραδιόφωνο, Πρώτο Πρόγραμμα.

«Θα γίνει διάδοση και στις περιοχές που δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι, να εκτιμάμε ότι θα έχουμε μια μεγάλη κορύφωση μέσα τον Αύγουστο» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «έχει ξεκινήσει ένα ταχύτατο κύμα και η μετάδοση είναι ραγδαία».

«Το ευμενές σενάριο είναι τα 3.500 κρούσματα την ημέρα»

Βάσει των προγνωστικών μοντέλων, το ευμενές σενάριο «ακόμα κι αν κάτσουμε όλοι στα σπίτια μας αρχές Αυγούστου» είναι στα 3.500 κρούσματα την ημέρα, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ant1 ο καθηγητής προέβλεψε ότι, θα πάμε στις 300 εισαγωγές ημερησίως, ωστόσο σημείωσε, ότι, στις διασωληνώσεις, «σταθεροποιείται και δε μειώνεται το νούμερο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL