Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Μητσοτάκης - Κορωνοϊός / Εμπαίζουν εργαζόμενους και επαγγελματίες, γονείς και μαθητές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μητσοτάκης - Κορωνοϊός / Εμπαίζουν εργαζόμενους και επαγγελματίες, γονείς και μαθητές

ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η επιλογή της υποχρεωτικής αναστολής εργασίας χωρίς καταβολή αποδοχών σε εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί, αρχικά σε γηροκομεία, μονάδες φροντίδας ΑΜΕΑ και τις δομές Υγείας, είναι η τελευταία από τις καθαρά νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχουν σχεδιαστεί από «αρίστους», δηλαδή είναι ταυτόχρονα αναποτελεσματικές και ζημιογόνες για πολίτες, κοινωνία και οικονομία.

Την ίδια ώρα, τα «παπαγαλάκια» συνεχίζουν να ζητούν επέκταση και στο εκπαιδευτικό προσωπικό σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρότι η Κεραμέως ως μόνο τρόπο να αραιώσουν οι μαθητές και οι φοιτητές σε χώρους διδασκαλίας ως τώρα βρήκε το να κόψει χιλιάδες που θα μπορούσαν να σπουδάσουν, με την επιβολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Το ότι χιλιάδες ήδη ζητούν την παραίτησή της, δεν φαίνεται να ενδιαφέρει κανέναν στο Μαξίμου. Πόσο μάλλον το να βρεθούν αυτή την φορά περισσότερες αίθουσες, να εξασφαλιστεί μεγαλύτερος αριθμός διδασκόντων. Το Webex που βασάνισε τα παιδιά πέρυσι, μοιάζει να ετοιμάζεται ξανά ως το κυρίως πιάτο που θα σερβίρει το υπουργείο Παιδείας στους μαθητές.

Προηγήθηκε το μερικό lockdown στη Μύκονο με τα παράλογα μέτρα, που «σόκαρε» τον ελληνικό τουρισμό και τραυμάτισε την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς απειλώντας με απώλεια της τουριστικής κίνησης του Αυγούστου. Τώρα, την ώρα που οι διαρροές του Μαξίμου προς κάθε κατεύθυνση λένε ότι θα αρθεί είτε την Παρασκευή είτε το πολύ την Δευτέρα, οι πολίτες απορούν τι όφελος είχαν αυτά τα μέτρα, εκτός από το να δώσουν ευκαιρία για «παιχνίδι» με τα δωμάτια καραντίνας και τους ξενοδόχους. Η απάντηση Πέτσα στην κρατική τηλεόραση είναι σαφής: έγινε για επικοινωνιακούς λόγους, για να γίνει «μάθημα το πάθημα» στον πολίτη!

Αυτή η επικοινωνιακή και σκληρά νεοφιλελεύθερη τακτική του Μαξίμου είναι ό,τι έχει η Ελλάδα στα χέρια της για να αντιμετωπίσει το νέο, τέταρτο κύμα της πανδημίας. Όπως συνέβη και με την ύφεση, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να ρίχνει στην πανδημία ενώ είχε εμφανιστεί σαφώς μήνες ήδη πριν το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, έτσι και στην περίπτωση της νέας έξαρσης προσπαθεί να την αποδώσει στην νέα μετάλλαξη, ενώ ξεκίνησε εβδομάδες πριν καταγραφούν σημαντικοί αριθμοί της εκδοχής Δέλτα του κορωνοϊού.

Αιτία για την σαρωτική άνοδο των κρουσμάτων είναι ο τρόπος με τον οποίο χαλάρωσαν τα μέτρα το Μάιο. Και οι επιστήμονες «φωνάζουν» ότι η τάση που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, μπορεί να οδηγήσει σε πρωτοφανή επιδημιολογικά μεγέθη. Η αύξηση του ιικού φορτίου ειδικά στην Αττική είναι εντυπωσιακή τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης. «Ξεκίνησε από ένα 25% από εβδομάδα σε εβδομάδα, τώρα είναι πάνω από 220%. Είναι πολύ απότομο, το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό. Το νέο κύμα εξελίσσεται πολύ γρήγορα, η διάδοση. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε», υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL