Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Κορωνοϊός / Έξαρση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και στο βάθος lockdown
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Έξαρση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και στο βάθος lockdown

ΜΕΤΡΟ

Σε πλήρη έξαρση βρίσκεται η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα, με το κοντέρ των κρουσμάτων να σταματάει στις 3.565 μολύνσεις. Αυτή είναι η χειρότερη επίδοση από τις 20 Απριλίου, όταν είχαν ανακοινωθεί 3.789 λοιμώξεις. Ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν είναι 89.521 (18.760 μοριακά και 70.761 rapid test), με τη θετικότητα να διαμορφώνεται σε 3,98%, ένα αρκετά υπολογίσιμο ποσοστό.

Για ακόμα μία ημέρα αποδεικνύεται ότι ο χάρτης της διασποράς έχει απλωθεί σε όλη την επικράτεια. Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.607 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 254, ενώ «βράζει» η Κρήτη με 334 μολύνσεις! Επιπλέον, συνολικά 35 περιοχές καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Οι συνολικοί θάνατοι στη χώρα έφτασαν τους 12.867 μετά τους 9 χθεσινούς, ενώ οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν στους 121.

Ωστόσο, ένας δείκτης που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Χθες εισήχθησαν 136 ασθενείς με κορωνοϊό, με τον εβδομαδιαίο μέσο όρο να βρίσκεται στο 121.

Μάλιστα, μετά την Κρήτη, αύξηση εισαγωγών παρατηρείται και στα νοσοκομεία της Αττικής. Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, στο Νοσοκομείο Αττικόν, το οποίο εφημέρευε από προχθές έως χθες το πρωί, προσήλθαν 137 ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού με συμπτώματα. Εντέλει έγιναν 31 εισαγωγές ασθενών, ενώ συνολικά νοσηλεύονται 43 ασθενείς και 2 ασθενείς στη ΜΕΘ. Σημειώνεται πως πριν από 15 ημέρες στο Αττικόν νοσηλεύονταν 8 ασθενείς με κορωνοϊό και ένας στη ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, μέριμνα του κράτους είναι να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ο μαζικός εμβολιασμός και η σωστή ιχνηλάτηση.

Μέτρα Μυκόνου και σε άλλες περιοχές ζητούν οι επιστήμονες

Για «συνταγή Μυκόνου» και σε άλλες περιοχές κάνουν λόγο επιστήμονες. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, «προφανώς θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα για άλλες περιοχές, όπως αυτά στη Μύκονο», ενώ για την κατάσταση στις περιοχές με πολλά κρούσματα, και κυρίως στα νησιά, ανέφερε ότι το τεστ δεν είναι 100% ασφαλές, όπως έχουμε ξαναπεί. «Σήμερα είναι αρνητικό, αύριο μπορεί να είναι θετικό. Όλο αυτό έπαιξε ρόλο στη διασπορά του ιού στα νησιά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο Αλ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε την επιβολή γενικευμένου lockdown, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει φύγει από το τραπέζι. «O μεγάλος αριθμός των ανόσων (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) θα μας προστατέψει από μια μεγάλη διασπορά και την επιβολή αυστηρών μέτρων» εξήγησε ο καθηγητής.

«Όχι» σε μέτρα σε άλλα νησιά από την Πολιτική Προστασία

Πάντως, σύμφωνα με κύκλους της Πολιτικής Προστασίας που μίλησαν στην ΑΥΓΗ, η επιδημιολογική κατάσταση στα υπόλοιπα νησιά που απειλούνται (Ίος, Πάρος, Σαντορίνη και Κρήτη) δεν έχει καμία σχέση με αυτή της Μυκόνου. Το «νησί των ανέμων» ουσιαστικά ήταν στο κόκκινο και γι' αυτό αποφασίστηκε το... μίνι lockdown. Αντιθέτως, στις υπόλοιπες περιοχές οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι σε χαμηλότερο και ελεγχόμενο επίπεδο.

Ως εκ τούτου, τουλάχιστον προς το παρόν, από την πλευρά της Πολιτείας απομακρύνεται το σενάριο για μέτρα σε άλλες περιοχές, αν δεν αλλάξει, βέβαια, δραματικά η κατάσταση τις επόμενες ημέρες.

Τέλος η διασκέδαση χωρίς εμβολιασμό

Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο ειδικών και κυβέρνησης έχει μπει η... διασκέδαση. Όπως και στη Μύκονο, έτσι και σε γενικότερο βαθμό το πλάνο που υπάρχει είναι να παγώσουν τομείς της διασκέδασης εάν τα ποσοστά εμβολιασμού μείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, χωρίς μαζικούς εμβολιασμούς δεν μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας όπως πριν. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της πανδημίας μόνο με μοριακά τεστ και rapid test, καθώς, όπως είπε, «ορισμένα τεστ μπορεί να βγουν ψευδώς αρνητικά και έτσι μεταδίδεται ο ιός», σημειώνοντας ότι «δεν αποτελεί ασπίδα ασφάλειας ένα τεστ». «Το μεγάλο κουμπί είναι η διασκέδαση. Όταν η διασκέδαση είναι όπως ήταν παλιά, τα κρούσματα αυξάνονται» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «χωρίς μαζικό εμβολιασμό δεν μπορούμε να αποκτήσουμε τη διασκέδαση που είχαμε παλιά». «Ξεφάντωμα χωρίς μαζικό εμβολιασμό δεν μπορούμε να έχουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Βασιλακόπουλος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL