Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
33.2°C35.7°C
4 BF 23%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
33 °C
30.8°C36.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
36 °C
32.1°C37.6°C
3 BF 29%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.8°C32.2°C
5 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
35 °C
32.9°C36.9°C
3 BF 28%
Πανελλαδικές / Κύμα οργής μαθητών και γονέων κατά Κεραμέως - Ζητούν την παραίτησή της
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανελλαδικές / Κύμα οργής μαθητών και γονέων κατά Κεραμέως - Ζητούν την παραίτησή της

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκη Κεραμέως
(INTIME NEWS/POOL)

Με επιστολές, συλλογή υπογραφών για την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως και μαζικά μηνύματα στο προφίλ της στο Facebook απαντούν μαθητές και γονείς μετά τη μεγάλη «σφαγή» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που άφησε εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περίπου 35.000 μαθητές από τους 92.000.

Μέσα σε λίγες ώρες πάνω από 7.000 άτομα έχουν υπογράψει στο Avaaz, ζητώντας την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως και την ανάκληση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Η οργή ξεχειλίζει ενώ είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια που γίνονται στην προσωπική σελίδα της Νίκης Κεραμέως στο Facebook:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 • «Μπορείτε να απαντήσετε για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα κολέγια; Ή αλλιώς πώς γίνεται ένας μαθητής που αποφοιτά με 10 από τη δευτεροβάθμια μπορεί και σπουδάζει σε κάποιο κολέγιο κι όχι σε δημόσιο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια μπορείτε και δίνετε στον απόφοιτο κολεγίου ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με κάποιον που έχει αποφοιτήσει από δημόσιο πανεπιστήμιο κι έχει συγκεντρώσει για την εισαγωγή του 18.000 μόρια; Πώς γίνεται με βάση το 10 να μπορεί να φοιτήσει σε ιδιωτικό κολέγιο και να αποφοιτά ενώ σε δημόσιο όχι; Επίσης πώς βάζετε ΕΒΕ στο σχέδιο όταν το μάθημα σταμάτησε να διδάσκεται στα σχολεία;»
 • «Η χειρότερη υπουργός Παιδείας που πέρασε από αυτή τη χώρα αυτή που έδωσε εξετάσεις και δεν πέρασε αλλά επειδή είχε λεφτά πήγε στη Γαλλία και αυτό λόγω γνωριμιών αυτή καθορίζει την τύχη των παιδιών μας και όλα αυτά για να έχουν πελατεία τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια διότι τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν βάση εισαγωγής τα ιδιωτικά όχι διότι εκεί αν έχεις λεφτά αγοράζεις τα πάντα»
 • «Είσαι και θα μείνεις στην ιστορία ως η ταφόπλακα της νεολαίας μας. Ντροπή σου»
 • «Είσαστε μια αποτυχία της ελληνικής παιδείας»
 • «Απολύσου αφού δεν σε νοιάζουν τα παιδιά αλλά να γεμίσουν οι τσέπες των ολίγων φίλων σου που έχουν κολλέγια. Εύχομαι τα παιδιά σου να μην σε έχουν υπουργό παιδείας αλλά τι λέω τα στείλεις κατευθείαν σε ιδιωτικό»
 • «Άφησες έξω 22.000 υποψήφιους για να τους στείλεις πελάτες στα ιδιωτικά...Αν κρίνεις ότι δεν μπορούν να φοιτήσουν σε δημόσια σχολή, πώς τους δίνεις ίσα επαγγελματικά δικαιώματα αν αποφοιτήσουν από ιδιωτικό;»
 • «Πώς επιτρέπετε να αποκλειστούν οι άριστοι μαθητές από τις Αρχιτεκτονικές σχολές επειδή στο ένα από τα δυο ειδικά μαθήματα σχεδίου έχουν βαθμό λίγο λιγότερο από τον μέσο όρο, δηλαδή περίπου 14 και 15»
 • «"Κυρία" μου γνωρίζετε ότι μέχρι το 2020 η βάση στα ειδικά μαθήματα ήταν το 10; Με πόση άγνοια αναφέρετε λοιπόν ότι ο μαθητής με 20.988 μόρια δε θα έμπαινε ούτε πέρυσι; Αν σας περισσεύει αξιοπρέπεια παραιτηθείτε! Θα είστε και ο κύριος λόγος να πέσει η κυβέρνηση»
 • «Κλείνετε 25 σχολές, αποκλείετε χιλιάδες μαθητές από την πρόσβαση στη Γ 'βάθμια. Με την τράπεζα θεμάτων θα δημιουργήσετε τεράστια σχολική διαρροή! Καταστρέφετε την ελληνική κοινωνία, και αναρωτιέμαι: Το κάνετε εν γνώση σας ή δεν καταλαβαίνετε τίποτα;».

Την ίδια ώρα οι ανοιχτές επιστολές προς τη Νίκη Κεραμέως δίνουν και παίρνουν, καθώς οι μαθητές βλέπουν να μένουν εκτός πανεπιστημιών παρά τις υψηλές βαθμολογίες που έχουν συγκεντρώσει. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επιβολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τονίζοντας ότι η Νίκη Κεραμέως σφαγιάζει 20.000 μαθητές.

Η συλλογή υπογραφών για την παραίτηση Κεραμέως

«Ζητούμε ένα υπουργείο Παιδείας με υπουργό που θα έχει υπηρετήσει χρόνια στο σχολείο και στελεχωμένο με άτομα που θα γνωρίζουν το αντικείμενο και όχι άσχετους, κάτι που η κα. Κεραμέως δεν φαίνεται ότι πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις» αναφέρουν οι μαθητές που υπογράφουν το ψήφισμα με τίτλο «Παραίτηση της Νίκης Κεραμέως - Ανάκληση της ΕΒΕ».

Αναλυτικά το κείμενο:

«Προς την υπουργό κα. Κεραμέως,

Η εκπαιδευτική κοινότητα και η κοινωνία παρακολουθεί τις συνέπειες των αναχρονιστικών αλλαγών που φέρνετε στις εισαγωγές των μαθητών στα πανεπιστήμια, που κόβουν πολλούς μαθητές. Η ψυχολογία και η οικονομική δυνατότητα των μαθητών δεν είναι στα καλύτερα της και δεν μπορείτε να φέρνετε τέτοιες αλλαγές για να ευνοήσετε τα κολέγια και ειδικά με την πανδημία! Επίσης, ζητούμε την ανάκληση των αλλαγών που έχετε φέρει, οι οποίες οδηγούν το σχολείο πολλά χρόνια πίσω. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της αποδεικνύουν σταθερά ότι δεν έχει σχέση με το αντικείμενο της παιδείας και δεν δύναται να ανταπεξέλθει ως υπουργός παιδείας, σε βαθμό που απειλεί τους μαθητές και το συμφέρον τους, ειδικά όταν φέρεται επιθετικά στους μαθητές, όπως και άλλα μέλη της κυβέρνησης.

Με λίγα λόγια, εμείς, ως μαθητές και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, ζητάμε την ανάκληση της τράπεζας θεμάτων, επαναφορά της κοινωνιολογίας (ή έστω να γίνονται και τα δύο μαθήματα) και των κοινωνικών-καλλιτεχνικών θεμάτων, την ανάκληση του νέου τερατουργήματος της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την κατάργηση των προαγωγικών εξετάσεων και την αλλαγή του σχολείου ώστε να μην είναι εξετασιοκεντρικό, την μόνιμη περικοπή της ύλης των Πανελληνίων όπως έγινε τις τελευταίες δύο χρονιές, την κατάργηση του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, την υποχρεωτική αξιολόγηση των καθηγητών υπερεξουσίες των διευθυντών, και φυσικά την παραίτηση σας μιας και αποδεικνύετε ότι δεν κάνετε καθόλου για αυτή τη θέση. Δεν είμαστε τόσο εύποροι σαν εσάς για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε να φοιτήσουμε σε κολλέγιο ή σε μια σχολή πολύ μακριά από την κατοικία μας. Το σκεφτήκατε αν συνέβαινε στο παιδί σας; Και μάλιστα στις καταλήψεις βγαίνατε μαζί με άλλους πολιτικούς στην τηλεόραση και μας κατηγορούσατε ως εγκληματίες επειδή παλεύαμε για ένα καλύτερο σχολείο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εξάωρη τηλεκπαίδευση. Παρακάτω, ακολουθεί μια λεπτομερέστερη περιγραφή των αρνητικών επιπτώσεων των αλλαγών.

Συγκεκριμένα: Εδώ και δύο χρόνια επιστρέφει το σχολείο στον μεσαίωνα, αφαιρώντας την κοινωνιολογία και τα κοινωνικοκαλλιτεχνικά μαθήματα με επιχείρημα ότι κάνουν τα παιδιά αριστερά, επαναφέρουν την Τράπεζα Θεμάτων η οποία εισάγει περιβάλλον πανελλαδικών από την πρώτη τάξη του Λυκείου, διότι ανέβασε το ποσοστό των μετεξεταστέων ακόμη και πάνω από 40% το 2014 και ασκεί τεράστια πίεση στους μαθητές υποχρεώνοντας τους να τρέξουν μια μεγάλη ποσότητα ύλης, ενώ τώρα εισάγει την ελάχιστη βάση εισαγωγής που κόβει ακόμη και μαθητές με υψηλές επιδόσεις. Επίσης εισάγει την αξιολόγηση στους καθηγητές και εισάγει υπερεξουσίες στους διευθυντές, κάτι που είναι αντίθετο με το σημερινό ρόλο του σχολείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις καταλήψεις φέρθηκε με πολύ αυταρχικό τρόπο στους μαθητές, μας φέρθηκαν σαν εγκληματίες και χωρίς καμία διάθεση να ακούσουν τα αιτήματα τους. Ανταυτού μας επέβαλε εξάωρη τηλεκπαίδευση για να εκφοβίσει τους μαθητές. Τακτικές αυταρχικού κράτους. Και όχι μόνο δεν καταλαβαίνει αλλά από πάνω λέει ότι πρέπει να κοπούν οι μαθητές, να πάνε στα ΙΕΚ με ότι οικονομικό βάρος συνεπάγεται, με μεγάλες δόσεις ειρωνείας προς τους αγωνιζόμενους μαθητές. Και μάλιστα πανηγυρίζει για την ΕΒΕ και λέει ότι οι μαθητές δεν διάβαζαν και έγραψαν λευκή κόλλα (!) ενώ κόβονται μαθητές με πάνω από 15.000 μόρια (!!) και επικαλείται αριστεία (!!!) και αναδιάρθρωση του σχολείου. Ακόμη έκλεισε τα σχολεία για πολλούς μήνες με εξάωρα μαθήματα με τηλεκπαίδευση, σε μια πλατφόρμα στα αγγλικά και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της στους μαθητές (π.χ. μείωση επιδόσεων και ψυχολογικές επιπτώσεις). Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ένα τέτοιο μέτρο όπως η βάση εισαγωγής, η οποία φτάνει ακόμη και το 14.5 σε ορισμένες σχολές, να αποτελέσει εμπόδιο για μαθητές του 18 γιατί "δεν πρέπει να πάνε όλοι πανεπιστήμιο". Γίνεται να κόβεται ένας μαθητής με 17.900 μόρια στα γενικά μαθήματα και 3.240 στα ειδικά μαθήματα επειδή δεν περνά την ελάχιστη βάση εισαγωγής των 14 μορίων, τερατούργημα για να εξυπηρετηθούν τα κολλέγια του Σκοιλ ελικικού που η ποιότητα τους δεν συγκρίνεται ούτε στο ελάχιστο με τα κρατικά; Οι βάσεις εκτοξεύονται, ενώ παράλληλα θέλει να στήσει ένα πολύ αυστηρό Λύκειο-εξεταστήριο στα πρότυπα των Κορεατών. Τέλος, θέλει να φέρει ένα σχολείο πολύ παλαιότερης κοπής, το οποίο θα δίνει έμφαση μόνο στο διαγώνισμα και στην εξέταση, ενώ σε όλες τις χώρες η σύνδεση του με την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των μαθητών είναι πρώτο θέμα. Ή που κόβεται μια άλλη μαθήτρια των 16.000 μορίων σε ΤΕΦΑΑ 13.000 μορίων γιατί δεν πέρασε τα πρακτικά αγωνίσματα (!). Αυτά είναι τεράστιες αδικίες στους εργατικούς μαθητές και δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι.

Και επαναφέρουν τα λατινικά γιατί η κοινωνιολογία κάνει τα παιδιά αριστερά (!), και μάλιστα σε δύσκολη μορφή, φέρνοντας ένα μάθημα με μεταφράσεις-παπαγαλία και μόνη γνώση τη γραμματική και το συντακτικό, ενώ η κοινωνιολογία και τα πολιτικά μαθήματα φωτίζουν τον μαθητή στη δημοκρατία, στη διακυβέρνηση, το δικαίωμα ψήφου, στα προβλήματα της κοινωνίας και ένα σωρό άλλα ωφέλιμα θέματα. Ενώ επίσης δεν έχει λάβει καθόλου σοβαρά το πρόβλημα του κορωνοϊού στα σχολεία και έχει πάρει μόνο ημίμετρα.

Αυτός ο μεσαίωνας πρέπει να λήξει εδώ. Και ζητούμε επίσης η ύλη που κόπηκε πέρσι να κοπεί για κάθε χρόνο γιατί οι μαθητές πρέπει να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των εξετάσεων. Περιφρονεί απίστευτα τους μαθητές θεωρώντας "είναι εδώ για να διαβάζουν και μόνο". Δικαιούμαστε ένα σύγχρονο σχολείο που θα δίνει έμφαση στα κοινωνικά μαθήματα και δεν θα δίνει έμφαση στις εξετάσεις αλλά στη μεθοδική μάθηση με βάση τις δυνατότητες των μαθητών, μια διαχείριση που δεν θα τη συνιστούν άτομα που ευνοούν τα κολλέγια με κάθε τρόπο εις βάρος της παιδείας. Για ένα σχολείο που θα φτιάχνει υπεύθυνους πολίτες και όχι ένα σχολείο με εμπόδια. Και βέβαια, δεν θέλουμε μια υπουργό που πειραματίζεται εν μέσω πανδημίας με νομοσχέδια που επιστρέφουν την Ελληνική εκπαίδευση πολλά χρόνια πίσω, στη δεκαετία του 1970, όταν ο εκσυγχρονισμός του σχολείου είναι προτεραιότητα σε άλλες χώρες. Δεν πρέπει να αφήσουμε να αποκλειστούν και άλλες 35 χιλιάδες μαθητών ετησίως τα επόμενα χρόνια. Και το χειρότερο είναι ότι τα παρουσιάζει ως εκσυγχρονισμό! Ενώ το μόνο που θα φέρει είναι πολύ περισσότερες ανισότητες και ανταγωνισμός, όταν όλες οι χώρες εγκαταλείπουν τα μοντέλα της εισαγωγής λίγων στα πανεπιστήμια. Ζητούμε ένα υπουργείο Παιδείας με υπουργό που θα έχει υπηρετήσει χρόνια στο σχολείο και στελεχωμένο με άτομα που θα γνωρίζουν το αντικείμενο και όχι άσχετους, κάτι που η κα. Κεραμέως δεν φαίνεται ότι πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL