Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
25.7°C29.1°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.4°C27.1°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
28 °C
25.5°C32.6°C
2 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.8°C28.2°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.9°C26.9°C
3 BF 47%
Ματίνα Παγώνη / Αν δεν πιάσουμε το 80%, από Οκτώβρη τα πράγματα δεν θα πάνε καλά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ματίνα Παγώνη / Αν δεν πιάσουμε το 80%, από Οκτώβρη τα πράγματα δεν θα πάνε καλά

ΜΕΘ

Την αγωνία της για την εξέλιξη του εμβολιασμού κατά της covid-19 σε σχέση με τις αντοχές που έχει το σύστημα Υγείας μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας χωρίς ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα εξέφρασε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

«Αν δεν πιάσουμε το 80%, πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι τα πράγματα από Οκτώβρη δεν θα πάνε καλά. Αν γεμίσουν τα νοσοκομεία τι θα κάνουμε εμείς εκεί; Θα γυρίσουμε πίσω; Θα πιέζεται το σύστημα Υγείας, θα γεμίζουν οι μονάδες, τα κρεβάτια; Πιστεύετε ότι θα τα βγάλουμε πέρα αυτή τη φορά; Εγώ σας λέω ότι δεν πρόκειται», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αν δεν εμβολιαστεί, υπάρχουν μεταλλάξεις. Η τελευταία είναι η Δέλτα, με αύξηση μεταδοτικότητας 50%-70%. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο. Δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι ήπια τα συμπτώματα ακόμη και στους νέους. Γιατί κάποιος να διασωληνωθεί; Όλο αυτό το διάστημα διασωληνώθηκαν και άτομα 17, 25, 27 ετών, είχαμε θανάτους. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Και οι νέοι πρέπει να εμβολιαστούν επίσης γιατί όχι μόνο νοσούν, αλλά μεταδίδουν, στην οικογένεια και τους φίλους τους», είπε στην αρχή της συνέντευξης η κα Παγώνη. «Όσοι έχουν εμβολιαστεί από την άλλη», συνέχισε, «κατά 99,9% (για να μην είμαι υπερβολική και πω 100%), δεν έχουν μπει μέχρι σήμερα σε ΜΕΘ. Υπάρχει ένα "παράθυρο" να νοσήσουν. Γιατί; Από κάποιον που δεν έχει κάνει το εμβόλιο; Δεν είναι το θέμα ότι για τους εμβολιασμένους είναι πολύ πιο ήπια τα συμπτώματα. Γιατί να νοσήσουν; Δεν υπάρχουν δικαιολογίες να μην πάνε να εμβολιαστούν. Είμαστε στο παρά πέντε. Πριν πάνε για διακοπές, πρέπει να εμβολιαστούν, γιατί η νόσος και οι μεταλλάξεις είναι εδώ. Δεν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε πίσω».

«Αυτό το 30% (σ.τ.σ. η κα Παγώνη φαίνεται να αναφέρεται στους ενήλικες που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στον προγραμματισμό εμβολιασμού) δεν είναι "αρνητές", έχουν φοβηθεί. Λένε σε εμάς ότι "γιατί να είμαι εγώ ο ένας στο εκατομμύριο". Απαντούμε ότι "εσύ παίρνεις κάθε μέρα τόσα φάρμακα που αν διαβάσεις το χαρτάκι δεν θα τα ξαναπάρεις". Ε, δεν απαντούν τότε. Αλλά έχουν εστιάσει όλοι στο εμβόλιο», όπως σημείωσε. Για όσους φοβούνται «μελλοντικές» παρενέργειες, ξεκαθάρισε επίσης ότι «τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας μέχρι τώρα, μελέτες σε εξωτερικό και εσωτερικό, η τεχνική του εμβολίου είναι τέτοια που δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα. Μπορούν κάλλιστα να το κάνουν το εμβόλιο όλοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL