Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.8°C17.0°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.3°C15.7°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
7 °C
6.9°C10.7°C
0 BF 100%
Self test / Υποχρεωτικά και στον ιδιωτικό τομέα από Δευτέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Self test / Υποχρεωτικά και στον ιδιωτικό τομέα από Δευτέρα

self test σελφ τεστ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Από αύριο Δευτέρα 24 Μαΐου θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων 2 self tests (κάθε φορά 1 για την εβδομάδα που διανύουμε και 1 για την επόμενη) σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η ισχυρή σύσταση είναι το self test είναι να γίνεται στις αρχές κάθε εβδομάδας, οι έλεγχοι γίνονται κατά τεκμήριο στο τέλος της εβδομάδας.

Τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες

«Θα είναι για τον ιδιωτικό τομέα υποχρεωτικά την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρχει ένα τεστ ανά εβδομάδα, θα μπαίνει κανείς στην πλατφόρμα του gov.gr, στο self-testing. gov.gr και μετά όταν κάνει τη δήλωση κάποιος, παραπέμπεται αυτόματα στην Εργάνη οπού και δηλώνει το αποτέλεσμα, είτε θετικό είτε αρνητικό. Το ίδιο ισχύει για το δημόσιο και για τους ελευθέρους επαγγελματίες» τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Πού και πώς δηλώνεται το αποτέλεσμα του self test

Σε περίπτωση που κάποιος βγει θετικός στο self test, πρέπει να δηλώσει το αποτέλεσμα στο self-testing.gov.gr.

Εκεί μπορεί να δει όλες τις δημόσιες δομές που μπορεί να επισκεφθεί, ώστε να μπορέσει να μεταβεί και να πραγματοποιήσει ξανά μοριακό ή rapid τεστ εντός 24 ωρών.

Τα πρόστιμα για απείθαρχους

Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο ο εργαζόμενος δεν παρουσιάσει αρνητικό τεστ, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, μέχρι ο εργαζόμενος να παρουσιάσει το αρνητικό τεστ.

Σε περίπτωση που εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο χωρίς δηλωμένο αποτέλεσμα self test, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Η ποινή φτάνει στα 1.500 ευρώ εάν ο εργαζόμενος είναι θετικός στον ιό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL