Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Κορωνοϊός / Ανησυχούν οι επιστήμονες για τη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ανησυχούν οι επιστήμονες για τη Θεσσαλονίκη

ΜΕΘ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι θα έχουμε και πάλι σημαντική αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης» προειδοποιούν οι υγειονομικοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες, μετά και τη σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου που δείχνουν τα λύματα της ΕΥΑΘ. Παράλληλα, δεν κρύβουν την ανησυχία τους τόσο για τη χαλαρότητα που επικρατεί στην κοινωνία όσο και για το τι θα προκύψει από το «άνευ όρων» άνοιγμα του τουρισμού και κυρίως με τις μεταλλάξεις του SARS-CoV 2.

«Για παράδειγμα, εμείς πρώτοι θα έπρεπε να λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα για τουρίστες από χώρες όπου κυκλοφορούν ευρέως πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, όπως, για παράδειγμα, η Βρετανία, και όχι να εκλιπαρούμε να μας χαρακτηρίσουν 'πράσινο' προορισμό για να έχουμε αθρόα προσέλευση τουριστών από αυτές» σχολίασε στην ΑΥΓΗ πνευμονολόγος του «Παπανικολάου».

Κάτω από 30 οι ημερήσιες εισαγωγές

Χθες το πρωί το συγκεκριμένο νοσοκομείο έκλεισε την εφημερία του με 23 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, ωστόσο, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, στις ΜΕΘ η κατάσταση παραμένει πιεστική και στις κοβιντοκλινικές νοσηλεύονται πάνω από 60 άτομα με Covid-19. Η σταδιακή μείωση του ημερήσιου αριθμού ασθενών με κορωνοϊό στις εισαγωγές παρατηρείται ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αυτή η τάση αναμένεται να αλλάξει προς το χειρότερο, καθώς από την προηγούμενη εβδομάδα η σταθερή αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου που καταγραφόταν στις μετρήσεις που διενεργεί επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ στα λύματα της ΕΥΑΘ έδωσε τη θέση της σε σημαντική αύξηση της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού. Αυτό δείχνει ότι ο SARS-CoV 2 συνεχίζει την επέλασή του και μόλις βρει πρόσφορο έδαφος, δηλαδή χαλάρωση των μέτρων, απλώνεται με γρήγορο ρυθμό στην κοινωνία.

Φόβοι για νέα έξαρση

Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις που έγιναν την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στα λύματα έδειξαν αύξηση κατά 21% του ιικού φορτίου σε σχέση με τις δύο προηγούμενες μετρήσεις που έγιναν στις 10 και τις 11 Μαΐου και κατά 57% σε σχέση με τις ίδιες ημέρες, μία εβδομάδα νωρίτερα. Αύξηση διόλου ευκαταφρόνητη, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί σε νέες νοσηλείες το επόμενο δεκαπενθήμερο και γι’ αυτό οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν: «Δυστυχώς, απότομο άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων έδωσε πάλι το λάθος μήνυμα στην κοινωνία ότι τελειώνουμε με τον κορωνοϊό και δεν είναι καθόλου έτσι...». Αυτό που ανησυχεί την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ είναι ότι η αυξητική τάση του ιικού φορτίου στα λύματα που ξεκίνησε στις 5 Μαΐου «δεν ανακόπτεται». «Σύντομα θα αρχίσει να εκφράζεται και σε αυξημένους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων και, δυστυχώς, σε μερικές εβδομάδες θα αποτυπωθεί και σε νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία» εκτιμούν και τονίζουν την ανάγκη για επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, αλλά και πιστή τήρηση των μέτρων (μάσκες, αποστάσεις, αποφυγή συνωστισμών κ.λπ.) από όλους και όλες, ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL