Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Αδέσποτα / Δύσκολη εξίσωση το πλαίσιο προστασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αδέσποτα / Δύσκολη εξίσωση το πλαίσιο προστασίας

ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Κανόνες για την προστασία των αδέσποτων ζώων επιχειρεί να θέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, δίνοντας ακόμα μία αρμοδιότητα στους δήμους, χωρίς όμως σαφές οικονομικό πλαίσιο στήριξης. Την ίδια ώρα, οι δήμαρχοι ζητούν ενιαίο πλαίσιο στήριξης, καθώς σε περίπτωση επίθεσης κάποιου σκύλου σε άνθρωπο οι ίδιοι φέρουν αστική και ποινική ευθύνη. Από την πλευρά τους, οι φιλοζωικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως πρέπει να ενισχυθούν οι υφιστάμενες δομές προστασίας των αδέσποτων ζώων επικρίνοντας τους δημάρχους για συστηματική και χρόνια αδιαφορία! Και οι δύο πλευρές, όμως, παραδέχονται ότι η υφιστάμενη κατάσταση, με τα περισσότερα κυνοκομεία της χώρας να είναι παράνομα, δεν μπορεί να συνεχιστεί!

Έτσι, το νομοσχέδιο, που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως την 20ή Μαΐου, αναμένεται να συζητηθεί έντονα το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, οι δήμαρχοι βλέπουν θετικά τη δυνατότητα νομιμοποίησης δημοτικών καταφυγίων και την ίδρυση νέων σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις εφόσον απέχουν έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού και υπάρχει ευχερής οδική πρόσβαση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διαδημοτική συνεργασία για κτηνιατρεία, καταφύγια και αποτεφρωτήρια αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε χώρους ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, ενώ απαιτείται έστω ένα καταφύγιο για κάθε δήμο, με εξαίρεση τους δήμους με πληθυσμό μικρότερο των 3.000 κατοίκων. Βέβαια, προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η εκπόνηση και υλοποίηση εκ μέρους των δήμων ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού, ενώ η προβλεπόμενη δέσμευση, με βάση το νομοσχέδιο, για χρηματοδότηση των δήμων από το υπουργείο Εσωτερικών είναι «θολή» ως προς το ύψος της.

Σε κάθε περίπτωση, η χρηματοδότηση θα αφορά την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και οχημάτων, τη χρηματοδότηση προγραμμάτων καταγραφής, στείρωσης και εμβολιασμού, καθώς και τη δημιουργία καταφυγίων, κτηνιατρείων, αποτεφρωτηρίων και περιφραγμένων πάρκων σκύλων, την κάλυψη του κόστους συμβάσεων με κτηνιάτρους και βοηθητικό προσωπικό.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί η διάταξη για επιβολή κυρώσεων στους δήμους «σε περίπτωση σοβαρής μη συμμόρφωσης, είναι δυνατόν να επιβάλλεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής, παρακράτηση μέρους του ποσού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που δικαιούται ο δήμος, η οποία μπορεί να ανέλθει σε ποσό που αντιστοιχεί έως δύο (2) μήνες σε ετήσια βάση».

Με την παραδοχή ότι η μέχρι σήμερα ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου για τα κυνοκομεία και τα καταφύγια ζώων «προκαλούσε μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ των δημοτών, των δημάρχων και των φιλοζωικών οργανώσεων», ο πρόεδρος της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου υποστηρίζει μέσω της ΑΥΓΗΣ πως είναι αναγκαία μια γενική διευθέτηση του ζητήματος.

Ο ίδιος σχολιάζει, βέβαια, επικριτικά κάποιες φωνές από τις φιλοζωικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά πρέπει να ζουν στον «οικείο χώρο τους», δηλαδή στους δρόμους. «Φανταστείτε τι θα γίνει εάν αφήσουμε 170 αδέσποτους σκύλους στους δρόμους του Δήμου Τρικκαίων» λέει με αγωνία ο Δ. Παπαστεργίου, προσθέτοντας: «Κι ας μην ξεχνούμε ότι οι σκύλοι λειτουργούν ως αγέλη και μπορεί να μετακινηθούν και σε άλλους δήμους, με κίνδυνο ακόμη και για τραυματισμό ανθρώπων. Τότε η ευθύνη είναι του δημάρχου με ό,τι αυτό συνεπάγεται» υπογραμμίζει ο Δ. Παπαστεργίου.

Την ίδια ώρα επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση των δήμων για την προστασία των αδέσποτων ζώων πρέπει να ποσοτικοποιηθεί. Ο ίδιος εξηγεί ότι η τακτική κρατική επιχορήγηση γι’ αυτόν τον σκοπό προς τον Δήμο Τρικκαίων είναι της τάξεως των 2.700 ευρώ, τη στιγμή που τα έξοδα σε ετήσια βάση αγγίζουν τις 100.000 ευρώ! Αυτά τα έξοδα αφορούν τη λειτουργία των δύο κυνοκομείων που ανήκουν σε φιλοζωικές οργανώσεις ως προς την κάλυψη δαπανών ιατρικής περίθαλψης, εμβολιασμών, στειρώσεων και τροφών των ζώων.

«Οι δήμοι πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους!» τονίζει μέσω της ΑΥΓΗΣ η Βάσω Χατζημανώλη εκ μέρους του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Dogs Voice, η οποία επί σαράντα και πλέον έτη είναι εθελόντρια. «Τα περισσότερα καταφύγια αδέσποτων ζώων είναι χρηματοδοτούμενα από τους εθελοντές» υπογραμμίζει, ενώ επισημαίνει ότι «η δημιουργία δημοτικών καταφυγίων είναι ήταν για πολλά χρόνια κάτι περιττό, γιατί εκεί προσφερόταν προσωρινή στέγαση μετά τη στείρωση των αδέσποτων ζώων». «Κανείς από κανέναν δήμο δεν έρχεται για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων που είναι πληγωμένα από τραυματισμούς ή είναι εγκαταλελειμμένα και άρρωστα» υπογραμμίζει η Βάσω Χατζημανώλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL