Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Θεσσαλονίκη / Προβληματίζει ο θάνατος της 44χρονης μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Προβληματίζει ο θάνατος της 44χρονης μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca

ΕΜΒΟΛΙΟ

Την ανάγκη να διερευνηθεί διεξοδικά και το συντομότερο δυνατόν η υπόθεση του θανάτου 44χρονης γυναίκας, λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, ενώ επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καταγεγραμμένη σοβαρή παρενέργεια σε τόσο σύντομο χρόνο.

«Χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και χρειάζεται να γίνει πάρα πολύ σύντομα, όχι μόνο για να αποδοθεί δίκαιο στην οικογένεια, αν συμβαίνει κάτι, αλλά κυρίως για να προλάβουμε επόμενα κρούσματα. Πρέπει και η επιτροπή και όλοι μας να το σκεφτούμε και να το ψάξουμε πολύ σοβαρά» σχολίασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, χαρακτηρίζοντας «τραγικό συμβάν» τον θάνατο της 44χρονης. «Δεν έχει υπάρξει παρενέργεια από εμβόλιο τόσο σύντομα. Στην Αγγλία όλα τα περιστατικά είναι μετά την πέμπτη μέρα από τον εμβολιασμό και τώρα συζητάνε ότι μπορεί να υπάρχουν πρόδρομα συμπτώματα από την τρίτη μέρα» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Χρούσος, μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, τόνισε ότι «είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός» και ότι «προφανώς υπήρχε κάτι που την έκανε ευάλωτη στο εμβόλιο ή τη νόσο, αν νοσούσε», απορρίπτοντας και αυτός την περίπτωση ανάπτυξης θρόμβων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τώρα η επιστημονική κοινότητα αναμένει τις ιστολογικές εξετάσεις, μήπως και ρίξουν «φως» στα αίτια του θανάτου της 44χρονης.

Άγνωστη η αιτία, κατά τον ιατροδικαστή της οικογένειας

Η είδηση του θανάτου της 44χρονης από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, όπως είναι φυσικό, κλονίζει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών στο συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο, σημειωτέον, στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. δεν χορηγείται σε ηλικίες κάτω των 60 χρόνων, ενώ στην Ελλάδα χορηγείται για άτομα άνω των 30 χρόνων, κάτι που ισχύει και στη Βρετανία. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας και μητέρας δύο μικρών παιδιών, η 44χρονη ήταν υγιής και μετά τον εμβολιασμό της παρουσίασε προς το βράδυ της ίδιας ημέρας τις κλασικές παρενέργειες, δηλαδή πυρετό και μυαλγία. Αλλά νωρίς το πρωί η κατάστασή της επιδεινώθηκε δραματικά και μέσα σε ελάχιστη ώρα κατέληξε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, όπου και μεταφέρθηκε για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Αν και μετά τη νεκροψία - νεκροτομή ανακοινώθηκε ότι η 44χρονη έχασε τη ζωή της από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο τεχνικός σύμβουλος και ιατροδικαστής που διόρισε η οικογένειά της υποστηρίζει ότι η αιτία θανάτου είναι αδιευκρίνιστη, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε θρόμβωση. «Κάναμε τη νεκροτομή, εμείς δεν βρήκαμε κάποια ιδιαίτερα ευρήματα χθες. Δηλαδή κάποιο οξύ αίτιο, το οποίο να οδήγησε στον θάνατο δεν υπήρξε χθες. Δεν υπήρξε αυτή η θρόμβωση που αναφέρεται για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ούτε υπήρξε κάποιο άλλο οξύ επεισόδιο που να οδήγησε στον θάνατο. Το μόνο εύρημα που βρήκα είναι μια εστία παλιού εμφράγματος. Ήταν μια μικρή εστία, που αν δεν πέρασε ασυμπτωματικά στην ασθενή, την εξέλαβε ως μυοσκελετικό πόνο και δεν το έψαξε ποτέ. Δεν είχαμε χθες εύρημα ούτε αιτία θανάτου. Από τα μακροσκοπικά ευρήματα δεν βρήκαμε αιτία θανάτου» δήλωσε.

Στον εισαγγελέα «αρνητές» ιερείς

Τέλος, στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας είναι η απόφαση του μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλου να καταγγείλει στον εισαγγελέα τέσσερις - πέντε «αρνητές» ιερείς που δεν τήρησαν τις αποφάσεις για τα μέτρα στις εκκλησίες τους. «Θα επισκεφτώ την Εισαγγελία της Δράμας να δώσω και τη μαρτυρία μου, ώστε να επιληφθεί και η Δικαιοσύνη αρμοδίως γι' αυτά τα παραπτώματα, διότι αισθάνομαι βάρος εις τη συνείδησή μου και δεν θέλω έμμεσα να είμαι υπεύθυνος ασθένειας ή πολύ περισσότερο θανάτου για κάποιον άνθρωπο, ο οποίος πιθανώς να ακούσει την ανεύθυνη προτροπή ή απαγόρευση του α' ή β' ιερωμένου» είπε. Ορισμένους εξ αυτών τους κατηγόρησε για «υποκρισία», αλλά και ότι διχάζουν τους πιστούς. «Δεν μπορεί ένας ιερεύς, το καλοκαίρι στην αυλή της εκκλησίας, να περιδιαβαίνει όλη την ημέρα με σορτσάκι και να ενοχλείται η συνείδησή του αν θα κάνει την Ανάσταση δύο ώρες ενωρίτερα. Και διότι δεν είναι δική μας δουλειά, των ιερωμένων, να ασχολούμεθα με ιατρικά ζητήματα. Και να λέμε ότι πρέπει να φοράμε μάσκα ή, το χειρότερο ακόμη που συνέβη, να λέει ο ιερεύς δεν θα πλησιάσετε τον Επιτάφιο όσοι φοράτε μάσκα. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα» πρόσθεσε.

Παράλληλα, σχηματίζονται δικογραφίες σε βάρος τουλάχιστον έξι ιερέων της Θεσσαλονίκης για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, όπως και για τουλάχιστον δύο «αρνητές» ιερείς στο Κιλκίς και στη Χαλκιδική.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL