Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Μετρό Θεσσαλονίκης / Η απόφαση του ΣτΕ δεν νομιμοποιεί ηθικά την απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετρό Θεσσαλονίκης / Η απόφαση του ΣτΕ δεν νομιμοποιεί ηθικά την απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου

ΑΡΧΑΙΑ

Ως μοιραίος πρωθυπουργός θα μείνει στην ιστορία της Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν ολοκληρώσει το «έγκλημα στη Βενιζέλου», όπως χαρακτηρίζεται η απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του μετρό, στηριζόμενος μάλιστα στη μόλις μία ψήφο διαφορά με την οποία το ΣτΕ φέρεται να δίνει το «πράσινο φως» για τη «λεγκοποίηση» ενός μοναδικού βυζαντινού μνημείου.

«Η απόφαση αυτή, που ελήφθη με τόσο οριακή πλειοψηφία, μπορεί μεν να νομιμοποιεί πρακτικά το ξήλωμα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, αλλά δεν νομιμοποιεί ηθικά την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση» τονίζουν νομικοί κύκλοι της Κίνησης Πολιτών για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που ήταν μία από τις συλλογικότητες που προσέφυγαν στο ΣτΕ. Η θλιβερή αυτή είδηση για την απόφαση του ΣτΕ δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» στις συλλογικότητες που παλεύουν για τη διάσωση των αρχαιοτήτων και προσέφυγαν στο ΣτΕ. Γνώριζαν για τις πολιτικές πιέσεις, γνώριζαν για την επίσκεψη της υπουργού «Πολιτισμού» Νίνας Μενδώνη στο ΣτΕ που αποκάλυψε η ΑΥΓΗ, γνώριζαν ότι όλοι οι «γαλάζιοι» και άσχετοι φορείς της πόλης, όπως και η σημερινή δημοτική αρχή, τάσσονταν αναφανδόν υπέρ του ξηλώματος των αρχαιοτήτων και πίεζαν και προς αυτή την κατεύθυνση. Μεγάλη έκπληξη για όλους και όλες θα ήταν αν το ΣτΕ δέχονταν τις προσφυγές…

Αυτό, όμως, που δεν περίμεναν ήταν ότι η απαράδεκτη αυτή απόφαση υπέρ της κυβερνητικής «γραμμής» για την τύχη των αρχαιοτήτων θα περνούσε με μόλις μία ψήφο διαφορά. «Είναι κάτι που δεν βλέπουμε συχνά σε αποφάσεις του ΣτΕ και δείχνει ότι και οι δικαστές διχάστηκαν» δήλωσαν στην ΑΥΓΗ οι ίδιοι νομικοί κύκλοι. «Οι δώδεκα δικαστές που καταψήφισαν την επαίσχυντη εισήγηση για την απόρριψη των προσφυγών αντιστάθηκαν σε όλα τα παραπάνω, αλλά και στους χειρισμούς της προέδρου του ΣτΕ, με την ψήφο της οποίας έγειρε το αποτέλεσμα υπέρ του ξηλώματος της Βυζαντινής Μέσης Οδού» επισημαίνουν. Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών θα συναντηθούν αύριο για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα που θα γίνουν, ενώ αναμένουν να λάβουν την απόφαση και να δουν τόσο το σκεπτικό της πλειοψηφίας των δεκατριών δικαστών όσο και της μειοψηφίας των δώδεκα προκειμένου να τοποθετηθούν επ’ αυτής. «Επισήμως η απόφαση θα ισχύει από την ώρα της δημοσίευσής της» σημειώνουν κάποια από τα μέλη της Κίνησης, ενώ αφήνουν αιχμές και για τη διαρροή της.

Γ. Μπουτάρης: Μεγάλη απογοήτευση η απόφαση

«Μεγάλη απογοήτευση» χαρακτηρίζει την απόφαση του ΣτΕ ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, που έδωσε πολλές μάχες για τη διάσωση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου. Μιλώντας στην ΑΥΓΗ στέκεται και αυτός στην οριακή πλειοψηφία με την οποία πέρασε. «Το ΣτΕ αποφάσισε με μία ψήφο διαφορά στις είκοσι πέντε των δικαστών να απορρίψει τις προσφυγές μας. Αυτό και μόνο θα πρέπει να βάλει σε σκέψη και την υπουργό Πολιτισμού και τον πρωθυπουργό, ο οποίος, σημειωτέον, πρώτος ανακοίνωσε την πολιτική απόφασή του για την απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου» ανέφερε χαρακτηριστικά.  Όπως επισημαίνει και αυτός «με το 13-12 δεν νομιμοποιούνται ηθικά να προχωρήσουν στο ξήλωμα και τη βέβαιη καταστροφή ενός μνημείου τεράστιας πολιτιστικής αξίας» και προτείνει ως μια συμβιβαστική λύση την παράκαμψη του σταθμού Βενιζέλου, ώστε να ολοκληρωθεί η βασική γραμμή του μετρό εγκαίρως και να αρχίσει να λειτουργεί το μετρό βάσει των χρονοδιαγραμμάτων.  Έτσι μπορεί να εξεταστεί και στην πράξη η αναγκαιότητα λειτουργίας του συγκεκριμένου σταθμού, αφού ο προηγούμενος της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση. «Αυτή η λύση είχε προταθεί και παλιότερα, αλλά η ανεξήγητη επιμονή για μεταφορά των αρχαιοτήτων δεν την άφησε να εφαρμοστεί» προσθέτει.

Σ. Γκέρστελ: Ράγισε η καρδιά μου...

Χαρακτηριστική είναι και η αντίδραση της καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο UCLA Σάρον Γκέρστελ, η οποία έλαβε πριν λίγες ημέρες την ελληνική ιθαγένεια και έχει ενώσει τη φωνή της με όλους τους ειδικούς επιστήμονες που στηρίζουν το αγώνα τής διάσωσης της Μέσης Οδού αντιδρώντας στα κυβερνητικά σχέδια για την απόσπασή τους από το σημείο όπου αποκαλύφθηκε. «Η καρδιά μου έχει ραγίσει μ’ αυτό που πρόκειται να συμβεί και για τις ευκαιρίες που χάνονται για μια πόλη που αγαπώ - ευκαιρίες να παρουσιάσει το παρελθόν της, να δημιουργήσει το μέλλον της και να διεκδικήσει τον πολιτιστικό και ιστορικό της ρόλο ως σταυροδρόμι των πολιτισμών» σχολίασε στον λογαριασμό της στο Facebook, προσθέτοντας ότι «η μετακίνηση των αρχαίων είναι καταστροφή για την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και του κόσμου ολόκληρου. Αυτή η πράξη καταστροφής έχει αντίκτυπο πολύ πέρα από τα όρια του ελληνικού κράτους. Μας αφορά όλους. Είναι μια πράξη που μιλά για έλλειψη δέσμευσης και έλλειψη φαντασίας. Η Θεσσαλονίκη, και ο κόσμος όλος, θα έπρεπε να έχουν καλύτερη τύχη».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που κατήγγειλαν ως «αντιθεσμική ενέργεια» τη διαρροή από κυβερνητικούς κύκλους της απόφασης του ΣτΕ και καλούν τους υποστηρικτές της «λεγκοποίησης» της Μέσης Οδού «να συνειδητοποιήσουν άμεσα ότι αυτή η δικαστική απόφαση αποτελεί πύρρειο νίκη για την κυβέρνηση και διεθνή διασυρμό για την Ελλάδα».

Το πολιτικό «έγκλημα» θα έχει υπογραφές

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Γιαννούλης εκτιμά ότι «η απόφαση του ΣτΕ θα ανοίξει τον δρόμο σε εκείνους που έχουν σχεδιάσει το πολιτιστικό έγκλημα σε βάρος της Θεσσαλονίκης και της Ιστορίας της». «Το πολύπλοκο και το σύνθετο του συμπλέγματος καθιστά την απόσπαση καταστροφική για την ακεραιότητα και τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του και σε αυτήν την περίπτωση την ευθύνη θα φέρουν ακέραια ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η υπουργός Πολιτισμού και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών» σχολίασε. «Πρόκειται για ένα έγκλημα το οποίο είναι πλέον ευθύνη της πόλης και των φορέων της να το σταματήσουμε και να μην επιτρέψουμε να διαπραχθεί» τόνισε από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL