Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.6°C23.1°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.5°C22.0°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
23.2°C28.3°C
5 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.1°C
2 BF 88%
Lockdown / Πρόχειρα μέτρα, πρόωρη Ανάσταση, λειψή επιστροφή στην κανονικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Πρόχειρα μέτρα, πρόωρη Ανάσταση, λειψή επιστροφή στην κανονικότητα

ΠΑΣΧΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΛΑΓΟΥΔΑΚΙ ΜΑΣΚΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ
EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Με συνεχείς δηλώσεις και αντιδηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, προαναγγελίες και διαψεύσεις, την Μεγάλη Πέμπτη φαίνεται να έχει πλέον προσδιοριστεί μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις Χαρδαλιά το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει φέτος ο εορτασμός του Πάσχα.

Μετακίνηση: Από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις μεταξύ όμορων Δήμων εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας, προκειμένου πρακτικά να μπορέσουν οι πολίτες να μετακινηθούν έστω σε περιορισμένη έκταση για τον εορτασμό της Ανάστασης. Οι μετακινήσεις αυτές όπως και κάθε άλλη, θα πρέπει να γίνονται με χρήση των κατά περίπτωση κωδικών σε sms προς το 13033 ή με αντίστοιχη έντυπη ή χειρόγραφη βεβαίωση. 

SMS: Η χρήση των sms που αποτέλεσε πεδίο ενός ακόμη κυβερνητικού αλαλούμ τα τελευταία 24ωρα, αφού ανεστάλη στα λόγια τελικά... ανεστάλη η αναστολή της. Έτσι, όπως ανακοινώθηκε, διατηρείται σε ισχύ μέχρι τουλάχιστον το Σάββατο 15 Μαΐου.

Ωράριο: Η κυκλοφορία είναι ελεύθερη ως τις 22.00 μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, ενώ από την επόμενη, Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐοτ, θα επεκταθεί ως τις 23.00.

Καταστήματα: Για την αγορά των απαραίτητων για την Ανάσταση και κάθε άλλη καταναλωτική ανάγκη που αφορά το λιανεμπόριο, παραμένει σε ισχύ το μέτρο του click-away και click-inside με αποστολή sms στο 13032 και έξοδο διάρκειας ως 3 ωρών, που πλέον αφορά και εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά.

Στην Αττική, για το λιανεμπόριο το προτεινόμενο από τον εμπορικό σύλλογο Αθηνών ωράριο είναι το παρακάτω:

  • Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου, από τις 09.00 μέχρι τις 20.30 (σούπερ μάρκετ  ως τις 21.00)
  • Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου, από τις 13.00 μέχρι τις 19.00
  • Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου, από τις 09.00 μέχρι τις 15.00 (σούπερ μάρκετ ως τις 19.00)
  • Κυριακή του Πάσχα 2 Απριλίου, κλειστά
  • Δευτέρα του Πάσχα 3 Απριλίου, κλειστά
  • Τρίτη του Πάσχα 4 Απριλίου, κλειστά
  • Τετάρτη του Πάσχα, επιστροφή στο προαιρετικό ωράριο που περιλαμβάνεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου

Εκκλησίες: Για τους πιστούς που θέλουν να βρεθούν σε ναό την Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου και το Σάββατο 1 Μαΐου, προβλέπεται α) υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας από τους πιστούς εντός και εκτός ναών, β) ιερείς, νεοκόροι, ψάλτες κτλ. πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν τεστ γ) σε εξωτερικούς χώρους αναλογία ενός πιστού ανά 10 τ.μ., δ) εντός ναών ένας πιστός ανά 25 τ.μ. χώρου.

Μεγάλη Παρασκευή: Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνεται μόνο στον προαύλιο χώρο του εκάστοτε ναού χωρίς πομπή πιστών. Κατά την διάρκεια της παραμονής του Επιταφίου στον εξωτερικό χώρο θα γίνεται το προσκήνυμα, τηρώντας αποστάσεις, κτλ.

Μεγάλο Σάββατο: Το βράδυ η Ανάσταση θα γιορταστεί στις 21.00, προκειμένου να μπορεί να τηρηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 22.00. Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης Μητσοτάκη φαίνεται ότι έχει τροφοδοτήσει νέο κύμα αντιδράσεων μεταξύ πιστών και ιερωμένων, λόγω θεμάτων που αφορούν την πιστή τήρηση των κειμένων της ορθόδοξης πίστης.

Πασχαλινό τραπέζι: Ο παραδοσιακός εορτασμός της Ανάστασης και το τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα θα μπορεί να γίνει α) σε κλειστό χώρο μέχρι 2 οικογένειες και συνολικά ως 9 άτομα β) σε ανοιχτό χώρο μέχρι 2 οικογένειες και ως 12 άτομα. Συστήνεται προηγουμένως η διενέργεια τεστ.

Εστίαση: Την Δευτέρα του Πάσχα θα επανέλθουν σε λειτουργία τα καταστήματα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους τους. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε μία ακόμη δοκιμασία της ψυχραιμίας των πολιτών και των επαγγελματιών, αποφασίζοντας να απαγορεύσει την μουσική σε αυτά. Έτσι, όσοι προσδοκούσαν να απολαύσουν την επιστροφή τους σε ένα τέτοιο χώρο, θα πρέπει τελικά να το κάνουν σε συνθήκες... μνημόσυνου της κοινής λογικής. Σημειώνεται ότι θα πρέπει να γίνει χρήση του κωδικού 6 στο sms προς το 13033, ή αντίστοιχη έντυπη ή χειρόγραφη βεβαίωση.

https://www.avgi.gr/koinonia/385639_horis-moysiki-anoigoyn-estiatoria-kai-kafe-alaloym-me-ta-mpar

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL