Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
«Αντώνης Τρίτσης» / Αντιδρούν οι δήμαρχοι για την ανισοκατανομή υπέρ των μεγάλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Αντώνης Τρίτσης» / Αντιδρούν οι δήμαρχοι για την ανισοκατανομή υπέρ των μεγάλων

ΠΕΤΣΑΣ

Προσδοκίες για χρηματοδότηση που θα υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» καλλιέργησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος, πάντως, αποσιώπησε το ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ποσόν που θα διανεμηθεί δεν είναι τελικά 2,5 δισ. ευρώ, αλλά 1,2 δισ. ευρώ, εάν συνυπολογιστεί το 1,3 δισ. ευρώ εντάξεων του προγράμματος «Φιλόδημος Ι» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στ. Πέτσας, αφού αιφνιδίασε τους δήμους με την κατανομή της χρηματοδότησης μέσω της επιβολής πλαφόν που ο προκάτοχός του Τάκης Θεοδωρικάκος είχε καταργήσει με την παράλληλη κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος Ι», προικοδότησε υπέρμετρα τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και τους δήμους που είναι έδρες νομών, εις βάρος των λοιπών μεσαίων επαρχιακών δήμων. Αυτό έχει επίπτωση την περιορισμένη χρηματοδότηση των τελευταίων.

Να σημειωθεί ότι στην κατανομή των χρημάτων δεν ελήφθησαν υπόψη η έκταση των δήμων και οι ανάγκες σε βασικές υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, αντιπλημμυρική θωράκιση).

Ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε ότι «κάποιες ακραίες καταστάσεις θα αντιμετωπιστούν», αλλά αυτό δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους δημάρχους, καθώς οι στρεβλώσεις υπέρ των πρωτευουσών νομών είναι μεγάλες.  Έτσι το Αγρίνιο, παρότι έχει διπλάσιο πληθυσμό από το Μεσολόγγι, θα λάβει τη μισή χρηματοδότηση, δηλαδή 12 εκατ. ευρώ.

Βέβαια η ονομαστική κατανομή του ποσού με βάση τη νέα ΚΥΑ για το «Αντώνης Τρίτσης» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Διότι, εφόσον ο Δήμος Αγρινίου ενέταξε έργα στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», η χρηματοδότηση αυτή αφαιρείται από την κατανομή του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», με αποτέλεσμα πλέον να έχει περιορισμούς στην συμμετοχή του στις νέες προσκλήσεις για νέα έργα.

Ως εκ τούτου πρέπει να επανεκτιμήσει ποια από τα έργα που θέλει να υλοποιήσει είναι σε απόλυτη προτεραιότητα. Η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», πλέον, περιορίζεται ακόμη περισσότερο, καθώς δεν συνυπολογίζεται υπέρ των δήμων η έκπτωση που μπορούν να επιτύχουν αυξάνοντας το φυσικό αντικείμενο του έργου.

Με το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» οι δήμοι μπορούσαν να δεσμεύσουν ίδιους πόρους, ώστε ύστερα από δημοπράτηση του διπλάσιου φυσικού αντικειμένου και αφού ελάμβαναν έκπτωση περί το 50% να αποδεσμεύσουν τους ίδιους πόρους και το έργο να πληρώνεται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με μικρότερη αναλογικά οικονομική συμμετοχή των δήμων.

Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όμως, οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύσουν ίδιους πόρους και η όποια έκπτωση επί του έργου κρατείται από τον χρηματοδότη, που είναι το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Στ. Πέτσας εκτίμησε ότι, εάν υπάρξουν υπόλοιπα από τις χρηματοδοτήσεις των έργων, αυτά θα μεταφερθούν σε μελλοντικές νέες προσκλήσεις για υλοποίηση έργων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL