Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Φυλή / Διαρκές έγκλημα έως το 2027
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φυλή / Διαρκές έγκλημα έως το 2027

ΦΥΛΗ

Παραμένει έως το 2027 στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων της Φυλής η ρυπογόνος δραστηριότητα του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων αντί για απομάκρυνσή της. Πρόκειται για απόφαση που πήρε η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ενώ είναι εκτός αρμοδιοτήτων του, όπως καταγγέλλει το «Δυτικό Μέτωπο», καθώς ο ΕΔΣΝΑ είναι ορισμένος εκ του νόμου να διαχειρίζεται μόνο αστικά απόβλητα!

Η ρυπογόνος μονάδα του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων εδώ και είκοσι χρόνια λειτουργεί εντός της μονάδας της ΟΕΔΑ Φυλής και καθημερινά δέχεται 12 - 15 τόνους αποβλήτων από 1.800 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Η μονάδα ξεκίνησε τη λειτουργία της βάσει μιας προγραμματικής σύμβασης που συνυπέγραψαν ο ΕΔΣΝΑ, ο Δήμος  Άνω Λιοσίων και η ΔΕΤΕΑΛΑ, που ήταν δημοτική επιχείρηση του Δήμου  Άνω Λιοσίων. Από το 2007 και μέχρι σήμερα τη μονάδα διαχειρίζονται ιδιώτες εργολάβοι. Η τελευταία ισχύουσα σύμβαση λήγει στις 1.2.2022, καθώς, σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ, «οι αποτεφρωτήρες έχουν χρόνο ζωής περί τα 25 έτη δεδομένης της διεθνούς πρακτικής».

«Η αποτέφρωση των επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων δεν είχε -και δεν έχει- απολύτως καμιά σχέση ούτε με τις αρμοδιότητες του φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ), που είναι η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων της Αττικής, ούτε και με τον χαρακτήρα της εγκατάστασης, η οποία μπορεί να δέχεται μόνο αστικά απόβλητα» καταγγέλλει το «Δυτικό Μέτωπο», γιατί, όπως εξηγεί, «η αποτέφρωση των Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων, που έχουν τεράστιο μολυσματικό φορτίο και αυξημένη τοξικότητα, θα έπρεπε να γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις, μακριά από κατοικημένες περιοχές».

Ως εκ τούτου, το «Δυτικό Μέτωπο» ζητάει από την Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την ταυτόχρονη απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα δεδομένων των «σοβαρότατων κινδύνων για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».  Όπως επισημαίνει το «Δυτικό Μέτωπο», η απόφαση του ΕΔΣΝΑ συνιστά «ένα απολύτως συνειδητό έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της δυτικής Αττικής».

ΦΥΛΗ

Τι προβλέπει η απόφαση του ΕΔΣΝΑ

Με δεδομένη την ηλικία της εγκατάστασης, η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να εγκρίνει σειρά ενεργειών για τη διαγωνιστική διαδικασία που θα υλοποιήσει η αρμόδια διεύθυνση. Ως εκ τούτου, στα τεύχη δημοπράτησης που προετοιμάζονται η διαγωνιστική διαδικασία πρέπει να περιλαμβάνει:

α) Τη λειτουργία και συντήρηση του αποτεφρωτήρα για την περίοδο 2022 - 2027.

β) Την αναβάθμιση του αποτεφρωτήρα με βάση τις σύγχρονες τεχνολογίες αποτέφρωσης, αλλά και άλλες κατάλληλες, με παράλληλη εκμετάλλευση της απορριπτόμενης σήμερα ενέργειας από την καύση και τη μετατροπή της, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, σε ηλεκτρική ενέργεια, το αργότερο έως τα τέλη του 2025. Η αναβάθμιση της μονάδας θα περιλαμβάνει την αντικατάσταση του υφιστάμενου εξοπλισμού με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας και αφετέρου να γίνει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών (κτήρια, δρόμοι, σύνδεση με ΔΕΔΔΗΕ, σύνδεση με δίκτυο φυσικού αερίου, λοιπές συνδέσεις ΟΚΩ, περιβαλλοντική αδειοδότηση κ.λπ.).

γ) Δεδομένης της εμπειρίας της υπηρεσίας σε εκτέλεση σύμβασης παραχώρησης, λόγω εκτέλεσης της υφιστάμενης σύμβασης για τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα, προτείνεται η χρήση των πλέον επίκαιρων νόμων για την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης με χρηματοδότηση της αναβάθμισης από τον ανάδοχο, εν μέρει ή στο σύνολο, και ταυτόχρονη καταβολή μηνιαίου αντιτίμου στην υπηρεσία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL