Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
2 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
16.6°C21.0°C
5 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
21.9°C26.8°C
5 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 88%
Κορωνοϊός / Δύο εισαγωγές για κάθε εξιτήριο - δραματική η ανάγκη για περισσότερες κλίνες ΜΕΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Δύο εισαγωγές για κάθε εξιτήριο - δραματική η ανάγκη για περισσότερες κλίνες ΜΕΘ

ΜΕΘ

Το νέο ρεκόρ επιβεβαιωμένων θετικών κρουσμάτων την Τρίτη, με 3.586 συνολικά, συνεχίζει να κρατάει σε υψηλό ποσοστό τον δείκτη θετικότητας και να προκαλεί τρόμο για το τι αναμένεται να συμβεί στα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως της Αττικής τις επόμενες εβδομάδες. Η αστεία «επιστράτευση» της τελευταίας στιγμής 206 γιατρών δείχνει περισσότερο ως εφεδρεία-πυροτέχνημα παρά ικανή να φέρει οποιοδήποτε ουσιώδες αποτέλεσμα εκεί που πραγματικά χρειάζεται, δηλαδή στα πολύ σοβαρά περιστατικά. Η προσθήκη τους στις κλινικές covid-19 τους τοποθετεί απλώς εκεί που φαίνεται ότι σκάει με συνεχώς αυξανόμενους όγκους το κύμα των απλών εισαγωγών και όχι εκεί που έπρεπε να δίνεται η μάχη για την ζωή, δηλαδή σε ΜΕΘ που ήδη δεν επαρκούν. Και το επόμενο διάστημα όλα δείχνουν ότι δεν θα επαρκούν πολύ περισσότερο.

Ο ημερήσιος ρυθμός εισαγωγής ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία έχει προσεγγίσει πλέον τους 550, κάτι που για την επόμενη εβδομάδα προδιαθέτει για ανάγκες που προσεγγίζουν τις 4.000 κλίνες στα δημοσία νοσοκομεία και τα ελάχιστα ιδιωτικά που εμπλέκονται στην μάχη με την πανδημία. Και αυτό, την ώρα που στα νοσοκομεία νοσηλεύονται ήδη πάνω από 5.000 ασθενείς, εκ των οποίων περίπου 3.000 στην Αττική.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο αν. καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης στο iatropedia, καθώς προειδοποίησε για περαιτέρω επιδείνωση και απουσία εκτόνωσης του επιδημικού κύματος ως τα τέλη του Απριλίου. Κατά τον ίδιο τα επόμενα 24ωρα οι διασωληνωμένοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται. «Mετά τις 10 του Απρίλη θα αρχίσουμε να βλέπουμε κάμψη στους διασωληνωμένους. Η πρόβλεψη που κάνει τώρα το μοντέλο μας, μας δίνει 750 διασωληνωμένους το επόμενο δεκαήμερο – δεκαπενθήμερο, μέχρι τις 10 Απριλίου. Ελπίζω ότι εκεί θα είναι και το ταβάνι, αλλά δεν αποκλείω να πάμε και πάνω από 800 ... πρέπει να ετοιμαστούμε μέσα στο επόμενο 20ήμερο για ακόμη 100 κρεβάτια ΜΕΘ Covid, συνολικά στην Ελλάδα».

Όπως δείχνει το τελευταίο 24ωρο, εκτός του τεράστιου αριθμού εισαγωγών, είναι πολύ αρνητική η αναλογία με τα εξιτήρια, περίπου 2 προς 1. Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού που σαρώνουν στην Αττική με την υψηλότερη μεταδοτικότητά τους, φαίνεται ότι εκμηδενίζουν τα οφέλη από τον εμβολιασμό των πολύ μεγάλων ηλικιών που ολοκληρώνει αυτή την περίοδο την κάλυψη για τους άνω των 80 ετών και έχει προχωρήσει στις ηλικίες 75+. Έτσι, εισάγονται για νοσηλεία περισσότεροι πολίτες που έχουν χαμηλότερη ηλικία.

Το «παιχνίδι με την φωτιά» και με ποντάρισμα την ζωή των ασθενών αφορά τις κλίνες σε ΜΕΘ, που εδώ και ημέρες αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες. Υπολογίζεται ότι την προηγούμενη περίοδο διψήφιο ποσοστό όσων νοσηλεύονται σε απλές κλίνες θα χρειαστεί διασωλήνωση και ήδη από τους 699 διασωληνωμένους (στοιχεία ΕΟΔΥ 23/3) δεκάδες είναι σε φορητούς αναπνευστήρες και εκτός ΜΕΘ. Σε τουλάχιστον μία τέτοια περίπτωση, ασθενής έχασε τη μάχη μετά από 5 ημέρες αναμονής όπως κατήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ. Άλλοι δύο θάνατοι εκτός ΜΕΘ καταγγέλθηκαν στο Λαΐκό.

Οι περίπου 5.000 νοσηλευόμενοι (μεταξύ τους 699 διασωληνωμένοι σύμφωνα με τα χτεσινά δεδομένα του ΕΟΔΥ) απειλούν να διπλασιαστούν σχεδόν ως το τέλος του μήνα, «δείχνουν» ότι μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες ακόμη κλίνες ΜΕΘ και κυρίως έμπειροι γιατροί και νοσηλευτές για να τις λειτουργήσουν. Μόνη ορατή θετική προοπτική είναι τα στοιχεία από τα λύματα στην Αττική, που δείχνουν ότι το ιικό φορτίο στην μεγάλη μητροπολιτική περιοχή της χώρας παραμένει μεν υψηλό, αλλά με μία κάμψη 28% σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

Η απουσία ενίσχυσης του συστήματος Υγείας είναι σοκαριστική και στον τομέα της διακομιδής ασθενών, καθώς το ΕΚΑΒ που βρίσκεται ήδη στα όριά του μεταφέροντας ταυτόχρονα νέα περιστατικά στα νοσοκομεία και περιστατικά από τις απλές κλινικές covid-19 σε οποιοδήποτε νοσοκομείο όπου «ανοίγει» κλίνη ΜΕΘ, καλείται επίσης να το κάνει με ελάχιστα ασθενοφόρα και προσωπικό.

Η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη αρχικά να ρισκάρει τις ζωές των Ελλήνων για να μην κάνει προσλήψεις και επενδύσεις σε δημόσια νοσοκομεία και τελικά να προσπαθεί να δείξει ότι αυτοί θα πεθάνουν λόγω της απροθυμίας ιδιωτών να επιστρατευτούν και όχι λόγω των δικών της επιλογών, έχει προκαλέσει έκρηξη οργής στην ιατρική κοινότητα. Και ήδη, οι άνθρωποι της «πρώτης γραμμής» που εδώ και μήνες πολεμούν την πανδημία σε οριακές συνθήκες καταφεύγουν και στην Δικαιοσύνη.

Η προκλητική προχειρότητα συνεχίστηκε με την με ένα χρόνο καθυστέρηση επιλογή για διάθεση τεστ στα φαρμακεία (παραδόξως λίγες ημέρες αφού πήρε έγκριση σχετικό σκεύασμα της Siemens). Επιλογή που προκάλεσε την οργή των φαρμακοποιών που καταγγέλλουν απουσία διαδικασιών καταγραφής αποτελεσμάτων και ιχνηλασίας θετικών. Η απάντηση ήταν ότι η δήλωση αποτελεσμάτων από τον πολίτη θα είναι «εθελοντική» δηλαδή δεν θα έχει καμία χρησιμότητα για την επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL