Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Κορωνοϊός / Σαφές εξ αρχής ότι με τις επιλογές τους ρισκάρουν ζωές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Σαφές εξ αρχής ότι με τις επιλογές τους ρισκάρουν ζωές

ΜΕΘ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Η μετατροπή νοσοκομείων σε «αποκλειστικά covid-19» και «μη covid-19» με τους ίδιους αν όχι λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές (το προσωπικό στο σύστημα Υγείας εν μέσω πανδημίας μειώθηκε κατά 5.000) και με τα ίδια νοσοκομεία στα οποία παριστάνουν ότι αυξάνουν τις κλίνες ΜΕΘ (ουσιαστικά κατά κύριο λόγο «μετονόμαζαν» Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και ενσωμάτωναν δωρεές ιδιωτών που δεν κάλυπταν το προσωπικό που πρέπει να τις λειτουργήσει), παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες ως σχέδιο «έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να καλυφθεί όπως-όπως η πραγματικότητα. 

Και η πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα επί ένα χρόνο δεν προστέθηκε στο σύστημα Υγείας ικανό προσωπικό γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών, δεν βρέθηκαν και προετοιμάστηκαν νέοι χώροι υποδοχής απλών ασθενών με covid-19, δεν υπήρξε πολιτική βούληση για την προσθήκη στα δημόσια νοσοκομεία περισσότερων κλινών σε ΜΕΘ. Αντίθετα, χρυσοπληρώθηκαν οι ιδιωτικές κλίνες ιδιωτικών νοσοκομείων και έγινε κάθε τι δυνατό ώστε σε αυτά να μην εμποδίζεται η κανονική ροή ασθενών που «χρυσοπληρώνουν» για να φροντίσουν την υγεία τους μακριά από τους «μιαρούς» ασθενείς με covid-19. Και σήμερα επιβεβαιώνεται ξανά η συνειδητή κυβερνητική επιλογή να μετατραπεί το δημόσιο σύστημα Υγείας σε σύστημα μίας νόσου προκειμένου να παραμείνει Covid free ο ιδιωτικός τομέας. Και η οργή των ανθρώπων που μάχονται στην πρώτη γραμμή φουντώνει συνεχώς.

To πλέον σοκαριστικό, ωστόσο, είναι ότι αυτό το σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» παρουσιάζεται από τα ρεπορτάζ ως προϊόν σχεδιασμού «από την αρχή» της πανδημίας. Δηλαδή, ως συνειδητή πολιτική επιλογή να μην ενισχυθεί ουσιαστικά το ελληνικό δημόσιο σύστημα Υγείας βασανισμένο από μία δεκαετία κρίσης, μνημόνια που επέβαλαν την απογύμνωσή του από προσωπικό, υποδομές και πόρους μέχρι και τα μέσα του 2018, ένα σύστημα στο οποίο ακυρώθηκαν στην πράξη ακόμη και οι προσλήψεις που προγραμματίστηκαν στην συνέχεια από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην Αττική που ασφυκτιά από το κύμα εισαγωγών για νοσηλεία με covid-19, νοσηλεύονται πάνω από 1.300 συμπολίτες μας, με τον ρυθμό ημερήσιων εισαγωγών στις κλινικές covid-19 να έχει ξεπεράσει τις 100, όταν ο ρυθμός εξιτηρίων είναι χαμηλότερος των 50. Στις ΜΕΘ covid-19 βρίσκονται 287 ασθενείς, εκ των οποίων οι 265 είναι διασωληνωμένοι.

Για να μην καταρρεύσει το σύστημα και χάνονται άνθρωποι που δεν μπορούν να μπουν σε αναπνευστήρα σε κλίνη ΜΕΘ, οι επιλογές που υπάρχουν δείχνουν σε πόσο οριακό σημείο έφεραν το σύστημα οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε νοσοκομεία όπως το Σισμανόγλειο που πλέον γίνονται «μίας νόσου», χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης θα χρησιμοποιηθούν ως ΜΕΘ. Την ίδια ώρα, νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός ή το Ιπποκράτειο αποσύρονται από την υποστήριξη πολύ σοβαρών καρδιολογικών, ογκολογικών και άλλων περιστατικών, με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ζωή και αυτών των ασθενών από την έλλειψη επαρκούς αντιμετώπισής τους.

Όπως τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) οι όποιες ενέργειες της κυβέρνησης το τελευταίο εικοσαήμερο στην Αττική είναι «εκ των ένδον», σε βάρος της αντιμετώπισης της λοιπής νοσηρότητας (μετατροπή 449 απλών κλινών νοσηλείας non Covid ασθενών σε απλές κλίνες νοσηλείας Covid ασθενών και μετατροπή 90 κλινών non Covid ΜΕΘ σε Covid ΜΕΘ), χωρίς καμία νέα πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού. Για ακόμα μια φορά επιστρατεύεται και ανακυκλώνεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των χειρουργείων στα ΤΕΠ, στις ΜΕΘ και τις πτέρυγες νοσηλείας Covid. «Ακόμα και τώρα, που το ΕΣΥ έχει χτυπήσει ‘κόκκινο’, η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων αποδεικνύοντας ότι ούτε έχει την πολιτική βούληση ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει το τρίτο κύμα της πανδημίας» σχολιάζει μεταξύ άλλων το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL