Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
ΣΚΑΪ / Η Κανέλλη, ο Οικονόμου και το εμπάργκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΚΑΪ / Η Κανέλλη, ο Οικονόμου και το εμπάργκο

ΣΚΑΙ ΚΑΝΕΛΛΗ

Η συνομιλία του Δημ. Οικονόμου με τη Λιάνα Κανέλλη την περασμένη Τετάρτη το πρωί στον ΣΚΑΪ ανέδειξε την αλαζονεία, τη χειριστικότητα, την αγένεια, αλλά και την υποκρισία με την οποία ο δημοσιογράφος διαχειρίστηκε τη συνομιλία, αλλά και την ίδια τη βουλευτή του ΚΚΕ.

Παρότι το συνηθίζει, αυτή τη φορά το αποτέλεσμα ήταν το ΚΚΕ και κηρύξει εμπάργκο στον εν λόγω δημοσιογράφο και την εκπομπή του. Αφορμή ήταν τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην πλατεία Νέας Σμύρνης την περασμένη Τετάρτη και το όργιο αστυνομικής βίας και καταστολής που προηγήθηκε και ακολούθησε.

Η Λιάνα Κανέλλη διακόπηκε βίαια στον αέρα του ΣΚΑΪ και δεν αφέθηκε να ολοκληρώσει τη θέση της, παρά μόνο εκείνο το μέρος που βόλευε το αφήγημα της κυβέρνησης και του Οικονόμου.

Η βουλευτής του ΚΚΕ αφέθηκε να μιλήσει απερίσπαστη όσο καταδίκαζε την επίθεση στον αστυνομικό στη διάρκεια των επεισοδίων και είχε όλο τον χρόνο να αναπτύξει τα επιχειρήματά της.  Όμως της αφαιρέθηκε με βία ο λόγος και την κατέβασαν από το πλάνο, κυριολεκτικά την εξαφάνισαν, όταν επιχείρησε να στηλιτεύσει την αναίτια επιθετικότητα και τη βία της αστυνομίας προς τους διαδηλωτές.

Συγκεκριμένα, όταν αναφέρθηκε στο βίντεο στο οποίο ακούγονται αστυνομικοί, μετά τον τραυματισμό του συναδέλφου τους, να λένε «πάμε να τους γαμήσουμε, πάμε να τους σκοτώσουμε».

Αυτό το τελευταίο δεν άρεσε στον κ. Οικονόμου να ακουστεί και απαίτησε συγγνώμη -προς ποιον;- και αφαίρεσε τον λόγο από τη βουλευτή του ΚΚΕ, διότι, όπως είπε, «δεν επιτρέπεται να μιλάτε έτσι». Σε ένα κρεσέντο ηθικολογίας, με κακοπαιγμένο θεατρινισμό, ο δημοσιογράφος «σήκωσε το δάχτυλο» στην καλεσμένη του και της έκανε ένα μάθημα ευπρέπειας για το πώς να συμπεριφέρεται, διότι εκείνη τάχα δεν ήξερε.

Ο Οικονόμου όμως ξέρει και δεν τον νοιάζει. Επειδή λογαριασμό δεν δίνει στους τηλεθεατές, αλλά στον Αλαφούζο και στους πολιτικούς του προϊσταμένους.

Και με αγένεια. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά, αφού η αγένεια ενδημεί μεταξύ των παρουσιαστών της ελληνικής τηλεόρασης, που συχνά γίνονται προσβλητικοί και απαξιωτικοί προς τους καλεσμένους τους. Στην εκπομπή τους, όπου τους προσκαλούν να μιλήσουν. Το ίδιο κάνουν και στο σπίτι τους; Αυτή τη συμπεριφορά θα ήθελαν να έχουν και τα παιδιά τους;  Ή να τη δέχονται από άλλους; Ακόμα και ένας καυγάς έχει τους όρους του, η διαφωνία είναι συστατικό στοιχείο της ενημέρωσης στην τηλεόραση, αλλά ο δημοκρατικός διάλογος έχει κανόνες.

Αυτός ο ίδιος δημοσιογράφος, που εμποδίζει την Κανέλλη να ενημερώσει για τα έργα και ημέρες των αστυνομικών, ο ίδιος που δεν επιτρέπει να ακούγονται «κακές λέξεις», επικαλούμενος προσχηματικά την ευπρέπεια, αυτός ο ίδιος είναι που κάθε πρωί διαβάζει στα πρωτοσέλιδα για παρτούζες, για επιδειξίες και ματάκηδες. Καραγκιοζιλίκια. Θέατρο παίζει, αλλά κανέναν δεν κοροϊδεύει. Για γέλια.

Το ΚΚΕ αντέδρασε αμέσως και ανακοίνωσε με tweet ότι δεν πρόκειται να ξαναπάνε στελέχη του ΚΚΕ στην εκπομπή αυτή: «Μετά τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα λογοκρισίας σε καλεσμένους του ΚΚΕ στις εκπομπές του πρωινού άτυπου κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Οικονόμου του ΣΚΑΪ, είναι προφανές ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται στο εξής να νομιμοποιήσει με την -ούτως ή άλλως σπάνια- παρουσία του αυτές τις πρακτικές».

Το περιστατικό δεν είναι βέβαια μεμονωμένο. Αναδεικνύει όμως ανάγλυφα την επιδίωξη των καναλιών και των παρουσιαστών τύπου Οικονόμου: από τη μία πλευρά να αποκλείουν κάθε αντίθετη φωνή που αποκαλύπτει τις πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ. και προτείνει άλλο μοντέλο και από την άλλη να χρησιμοποιούν αυτές τις φωνές, της ελάσσονος αντιπολίτευσης, χειραγωγικά.

Όσο εξυπηρετούν τους σκοπούς στήριξης της κυβέρνησης της Ν.Δ., όλα καλά.  Ή ακόμη και όσο επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και όσο τροφοδοτούν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, οι απόψεις τους μπορούν ν’ ακούγονται και είναι καλοδεχούμενες. Διότι ως εχθρός της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν αναγνωρίζεται άλλος παρά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν όμως στελέχη του ΚΚΕ ή άλλου κόμματος επιχειρήσει να ασκήσει κριτική στα έργα και ημέρες της κυβέρνησης, τότε τα κανάλια και οι παρουσιαστές -τύπου Οικονόμου- τους επιφυλάσσουν την ίδια τύχη με αυτήν των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ: ατελείωτο μπούλινγκ στον τηλεοπτικό αέρα, συνεχείς διακοπές και «μας τελείωσε ο χρόνος».

Η εργαλειοποίηση των μικρότερων κομμάτων εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια συνήθης πρακτική από τα κανάλια, ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση.  Όταν οι δημοσιογράφοι -του είδους Οικονόμου- ξεφύγουν, τότε τα μικρότερα κόμματα καταφεύγουν και κάνουν ό,τι και τα μεγαλύτερα: Εμπάργκο. Και οι γνώμες διχάζονται για το εάν είναι καλύτερο να τα απαλλάσσεις από την παρουσία σου ή όχι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL