Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 28%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.5°C
3 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.4°C28.2°C
4 BF 26%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C24.3°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 29%
Σεξουαλική κακοποίηση / «Ο Δήμος Μούτσης είναι ο συνθέτης που μου επιτέθηκε» αποκάλυψε η Λυδία Σέρβου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεξουαλική κακοποίηση / «Ο Δήμος Μούτσης είναι ο συνθέτης που μου επιτέθηκε» αποκάλυψε η Λυδία Σέρβου

Λυδία Σέρβου

«Ξέρετε, όταν συμβαίνει μια τέτοιου είδους κακοποίηση, σε οποιαδήποτε ηλικία, ιδίως σε έναν ανήλικο, ο άνθρωπος αυτός ενεργοποιεί αυτόματα δικλείδες ασφαλείας. Και τα εγκλήματα ακόμη και τη φρίκη και τον πανικό που αυτά προκαλούν τα καταχωνιάζει σε διάφορα κουτάκια βαθιά μέσα στην ψυχή του, ιδίως όταν δεν το έχει μοιραστεί καν με την οικογένειά του. Με αφορμή την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, ξύπνησαν έντονα μέσα μου οι μνήμες. Αισθάνθηκα την ανάγκη να βγω να μιλήσω κι εγώ. Κάτι με κρατούσε όμως».

Έτσι ξεκινά τη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα» η Λυδία Σέρβου, η οποία πριν από μερικές ημέρες μοιράστηκε μέσω ανάρτησής της στο Facebook τη δική της συγκλονιστική εμπειρία ως θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από γνωστό μουσικοσυνθέτη – τον οποίο δεν κατονόμασε τότε – όταν εκείνη ήταν μόλις 15 χρονών. 

Σήμερα, η Λυδία Σέρβου αποκάλυψε το όνομα του συνθέτη, που όπως τονίζει χαρακτηριστικά «στα 15 μου χρόνια σακάτεψε την ψυχή μου». «Είναι ο Δήμος Μούτσης» τονίζει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Λυδία Σέρβου αναφέρει πως είχε αποφασίσει να μην αποκαλύψει το όνομά του, κυρίως λόγω της ηλικίας του αλλά και επειδή «δεν έχω καμία άλλη απόβλεψη εκτός από τη σωτηρία της δικής μου ψυχής, αλλά και άλλων παιδιών για τα οποία θα μπορούσε η καταγγελία να λειτουργήσει αποτρεπτικά».

«Εξάλλου, ο άνθρωπος αυτός είναι πλέον 82 χρονών» σημειώνει. Ωστόσο, «λόγω όμως της μεγάλης έκτασης που πήρε το θέμα και επειδή δεν μου αρέσει να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου, θα το πω» συμπληρώνει.

Η Λυδία Σέρβου τονίζει επίσης ότι προχώρησε στην αποκάλυψη του ονόματος του Δήμου Μούτση προκειμένου  να διευκρινίσει ρητά ότι «δεν είναι άλλοι εμπνευσμένοι και καταξιωμένοι συνθέτες, όπως ο Ξαρχάκος και ο Μαρκόπουλος, τα ονόματα των οποίων κακώς αναμείχθηκαν από κάποιους». Όπως επισημαίνει, δεν είχε ούτε την πρόθεση ούτε τη δυνατότητα να προβλέψει ότι θα υπήρχαν τέτοια σχόλια για τους δύο αυτούς λαμπρούς δημιουργούς. «Είναι σπουδαίοι συνθέτες αλλά και άνθρωποι, τους εκτιμώ και η ίδια απεριόριστα, αλλά και η Ελλάδα ολόκληρη και ο κόσμος, και πάντα στις μουσικές μου παραστάσεις ερμηνεύω τραγούδια τους» λέει στη συνέντευξή της.

Σε ερώτηση τις θα του έλεγε εάν τον συναντούσε ξανά, η Λυδία Σέρβου απαντά: «Φοβάμαι κατ' αρχάς πως θα με έπιανε και πάλι πανικός, εάν ιδίως ήμουν μόνη μου. Εάν ωστόσο έβρισκα τη δύναμη να ψελλίσω κάτι, θα ήταν ένα μεγάλο κρίμα, για το ταλέντο που του έδωσε ο Θεός και για το αξιόλογο έργο του, που, προσωπικά, δεν μπορώ να το διαχωρίσω από τον άνθρωπο και κανείς νομίζω δεν μπορεί να διαχωρίσει έναν άνθρωπο από τέτοιου είδους απεχθείς πράξεις, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται επαγγελματικά ή κοινωνικά. Η ηθική ενός ανθρώπου συνοδεύει και το έργο του επαγγελματικά. Τον καταξιώνει τον κατακρημνίζει».

Στην αρχική της ανάρτηση στο Facebook, η Λυδία Σέρβου αναφέρει πώς ο πατέρας της, εφημέριος στην Αγία Μαρίνα στο Θησείο, τον Φεβρουάριο του 1992 είχε ζητήσει από τον συνθέτη να την ακούσει και να τους πει τη γνώμη του, γνωρίζοντας την αγάπη της για το τραγούδι.

«Ήμουν δεν ήμουν 15 χρόνων » σημειώνει και περιγράφει πώς βρέθηκε στο σπίτι του συνθέτη. «Με υποδέχθηκε με ένα τεράστιο χαμόγελο και μόλις μπήκα μέσα κλείδωσε την πόρτα. Αμέσως αντέδρασα… “γιατί κλειδώσατε ρώτησα;;”… “από συνήθεια μου λέει… πάντα κλειδώνω”» σημειώνει.

«Έφυγε και πήγε να φέρει υποτίθεται το νερό… και εδώ ξεκινάει το μαρτύριο. Γύρισε ολόγυμνος και άρχισε να με κυνηγάει μέσα στο σαλόνι θέλοντας να ικανοποιήσει τις ορέξεις του. Άρχισα να φωνάζω, να τον παρακαλώ να με αφήσει να φύγω, να του λέω να σεβαστεί τον πατέρα μου αλλά εκείνος ατάραχος συνέχιζε να με κυνηγάει γύρω από την τραπεζαρία και να μου λέει “όσο και να φωνάζεις δεν θα σε ακούσει κανείς”. Το αποτέλεσμα; Να κάτσω σε μια άκρη του σαλονιού κουβαριασμένη και να κλαίω και αυτός στην άλλη άκρη, μπροστά σε έναν καθρέφτη αφού αυτοικανοποιήθηκε, γύρισε με απίστευτο θράσος και μου είπε… “τώρα έλα να μου τραγουδήσεις γιατί χρωστάω μιαν απάντηση στον πατέρα σου”».

Ολόκληρη η συγκλονιστική της ανάρτηση στο Facebook:

https://www.facebook.com/lydia.servoua/posts/10222639561991540

Η απάντηση του Δήμου Μούτση στις καταγγελίες

Με μια λιτή δήλωση, δια του πληρεξούσιου δικηγόρου, απάντησε ο Δήμος Μούτσης στις καταγγελίες της Λυδίας Σέρβου.

«Αναφορικά με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αφορούν στο πρόσωπό του ο Δήμος Μούτσης δηλώνει ότι οι απαντήσεις του θα δοθούν όπου και όπως νομικά προβλέπεται», τονίζεται στην ανακοίνωση.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL